YÖK Araştırma Komsiyonu'nun hazırlayıp, DSP'nin karşı çıkması nedeniyle dağıtılmayan rapordaki yolsuzluk iddiaları, birçok üniversiteye gölge düşürdü.

Haber Giriş : 23 Ekim 2003 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Araştırma Komsiyonu'nun hazırlayıp, DSP'nin karşı çıkması nedeniyle dağıtılmayan rapordaki yolsuzluk iddiaları, birçok üniversiteye gölge düşürdü.

TBMM YÖK Araştırma Komsiyonu'nun dönemin iktidar ortağı DSP'nin karşı çıkması nedeniyle dağıtılmayan raporunda dile getirilen yolsuzluk iddiaları, bilim yuvası birçok üniversiteye gölge düşürdü. Raporda İstanbul, Niğde, Karadeniz Teknik, Trakya, İnönü, Uludağ, Harran ve Kırgızistan-Türkiye Manas üniversitelerinde birçok yolsuzluk yapıldığı tespitlerine yer veriliyor. Üniversitelerin dönersermaye ve ihale işlerinin de mercek altına alındığı raporda, rektörlere döner sermayelerden yönetmeliklere aykırı olarak fazla ödeme yapıldığı belirtildi.

Kemal Alemdaroğlu'nun rektör olduğu İstanbul Üniversitesi'nin, döner sermayeden rektöre yönetmeliklere aykırı para ödendiği dile getirilirken, inşaat ve yemek ihalelerinde de usülsüzlükler yapıldığı tespiti yapıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde ise yönetmeliklere aykırı biçimde eleman alınmasının üzerinde duruldu.

İŞTE ÜNİVERSİTELERDEKİ YOLSUZLUK RAPORU

EGE ÜNİVERSİTESİ

1.Tepe Pazarlama'ya Verilen İşler: TEPE firmasına yaptırılan yapım işlerinin Yönetmelikte belirtilen hükümlere uymadığı çünkü söz konusu işler ani ve beklenmedik işlerden olmamasının yanısıra diğer ihale usulleri ile temin edilmesi mümkün olmayan işlerden de değildir. Bu nedenle yapılan işlemlerde mevzuat hükümleri açıkça ihlal edilmiştir.

2.Ege Üniversitesi İnşaatları: Ege üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde yürütülen ve henüz tamamlanamayan proje sayısı 6 adettir. Acil servis ve poliklinik inşaatı için yapılan 3 ihaleyi de Fenni İnşaat kazanmıştır. Çocuk Sağlığı Araştırma ve Uygulama Hastanesi inşaatında yüzde 30 keşif artışı yapıldı. Merkezi Kütüphane inşaatı için de yüzde 30 keşif artışı yapıldığı halde inşaat tamamlanamadı. Ayrıca tüm işler aynı firmaya ihale edilmiş, Bilgisayar Araştırma Merkezi inşaatı ve yemek ihalesinde de usulsüzlük belirlenmiştir.

AFYON KOCATEPE ÜNV.

1-Üniversite personelinin maaş bordrolarından cari giderlerde kullanılmak için paraların kesildiği ve bu paraların keyfi harcandığı tespit edildi.

2- Üniversite çiftliğinde üretilen arpa sapları, 350 milyon lira karşılığında rektörlükçe satıldığı tespit edilmiştir.

3- Fakültenin ihtiyacı olan alet ve malzemenin alımının durdurulduğu için öğrenci laboratuvarları çalışamaz hale gelmiştir. Bu kaleme ayrılan paraların tören alanı ve çimleme gibi yerlere harcandığı tespit edilmiştir. 700 tertibinden yapılması gereken bir harcamanın 400 tertibinden yapılması mevzuata aykırı bulunmaktadır.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

1.Edebiyat Fakültesi Döner Sermayesinden Yapılan Ödemeler: Edebiyat Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinin sınıf öğretmenliği sertifika programı ile çocuklar evi gelirlerinden oluştuğu 1999 yılı itibariyle gelirlerin 68.987.110.000 lira olduğu ve bu gelirlerin yüzde 10'unun hazine payı olarak yatırıldığı, 6'sının 1 Araştırma Fonu'na aktarıldığı, brüt 38.029.502.042 liranın katkı payı olarak görevli personele dağıtıldığı, 4.457.283.189 liranın cari giderlerde kullanıldığı belirlenmiştir.

2-Rektörün Evinin Telefon Giderlerinin Bütçeden Ödendiği Konusu: İ.Ü Genel Sekreteri Nurettin Güven'in teklifi ve Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun oluruna istinaden; rektörün görüşmelerinin sağlanabilmesi için bir adet şehirlerarası ve milletlearasına açık direkt telefon hattının tahsisi talep edilmiş, bu talebe uygun olarak da abonesi Rektörlük olmak üzere Ortaköy Mahallesi Naciye Sultan Sitesi D Blok adresine Telekom'un Seri No: 2029445 sayılı faturası ile 212 236 70 00 no'lu telefon bağlanmıştır. Üniversite adına alınan telefonun üniversite dışında rektörün ikametgahında kullanılması yasalara uygun değildir. Telefondan 01.03.1998 ile 02.11.1999 tarihlerinde 476 milyonluk görüşme yapıldığı tespit edildi.

3-Sosyal Tesisler ve Öğrenci Harçlar Fonu'ndan cep telefonu alımı, 1996'da Baltalimanı Sosyal Tesisler hesabından 3.5 milyarlık mobilya alımı konuları.

4-Cerrahpaşa Tıp'ta otopark ve büfelerin vakıfça işletilmesi.

5-Çapa ve Cerrahpaşa otoparklarının İşletilmesi ve Bütçe Dairesi Başkanlığı'na aktarılmayan gelir tutarı.

6-Üç değişik tarihte üç ayrı sempozyum sedeniyle Baltalimanı Tesislerinde (azami 4005 kişilik) 4105 kişiye verilen yemek bedeli.

7-Bazı öğretim üyelerinin Araştırma ve Yardım Vakfı ve Dr. Ziya Gün İstanbul Üniversitesine Yardım Vakfı'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev kabul ettikleri belirlenmiş.

ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ

1-Gazete ilânı yapılmaksızın, hizmet amaçlı adı altında Afet Hüseyin, Meryem Altay, Mehmet Karatürk, Selahattin Kanten ve Bengisu Koyuncu'nun sınavsız ve mevzuata uymadıkları halde rektörlükçe açıktan araştırma görevlisi olarak atandıkları anlaşılmıştır.

2-Üniversiteye, 24 Kasım 1998, 15 Ağustos 1999 ve 06.12.1999 tarihlerinde ilân yapılarak naklen ve açıktan olmak üzere öğretim elemanlarının alımının yapıldığı belirlendi.

3-Tarla Bitkileri Bölümünde açık bulunan 2 adet yardımcı doçentlik kadrosuna başvuran Yrd. Doç. Dr. Ali Koç reddedilmiş..

4-Üniversiteye 31.11.1998'den bu yana toplam 171 öğretim elemanı değişik ünvanlarda değişik birimlere atanıp göreve başlatılmış.

K.T. ÜNİVERSİTESİ

1-KTÜ Döner Sermaye İşletmesinden Dağıtılan Katkı Payları: Döner Sermaye İşletmesinden bir ödeme yapılması, Yükseköğretim Kanununu'na göre aykırıdır.

2- Bilgisayar Alımları: 1998 ve 1999 yıllarında toplam 258.356.623.000 tutarında bilgisayar alımının gerçekleştirildiği, alımların yaklaşık yüzde 51'inin Eprom, yüzde 36'sının Somel Bilgisayar'dan, yüzde 11'inin Data Mac firmasından ve yüzde 1'inin ise diğer firmalardan yapıldığı görülmüştür.

3-Üniversiteden toplam 656 öğretim elamının nakil, istifa, emeklilik veya ilişiği kesilmek suretiyle ayrılmıştır.

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ

1- Niğde Üniversitesi Açık Spor Tesisleri ihalesinde, İhale Kanunu'na aykırılık görülmüş.

2- Kampüsteki ilköğretim okulunun Mühendislik-Mimarlık Fakültesine dönüştürülmesi inşaatı ile ilgili ihalede de aykırılık bulunmuş.

3- Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izni olmaksızın yapılan Sungurbey Mahallesi'ndeki yapının 1. katının yıktırılması için suç duyurusunda bulunulmuştur.

4- Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz'ın ev yaptırırken Niğde Merkez Yeşilburç Köyü köyiçi mevkiindeki tüzel kişiliğe ait meraya yol yaptırdıkları için suç duyurusunda bulunulmuş.

5- 28. 7. 1995'te mühendislik sınavını kaybeden Ali Gölen notlarla ilgili tutanakta tahrifat yapıldığı için şikayetçi olmuş.

6- Niğde Üniversitesi Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu hakkında amaçdışı işlerden dolayı suç duyurusunda bulunulmuş.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber