Çağlayan'dan daralma yorumu: Artık balata kokusu gelmeye başladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Ağustos ayında sanayi üretiminin 1,5 puan daraldığına işaret ederken; "Hafif fren yapınca böyle olur.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2012 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artık balata kokusu gelmeye başladı. Sanayi rakamlarının da gerilemesi fazla fren yapmanın getirdiği sonuç. 32 aydır ilk defa sanayi üretimi daralıyor. Ama ben bunu kayda değer görmüyorum. Gelecek aylarda bunu telafi ederiz." dedi.

Dünyanın önde gelen inovasyon şirketlerinden 3M'nin Çorlu yatırımının açıklandığı basın toplantısında ekonomiyi değerlendiren Zafer Çağlayan, Türkiye'nin büyümede frenli gittiğini belirterek, "Öyle görünüyor bu sene Orta Vadeli Program (OVP)'ın altında kalacağız. Ama evelallah, biz bunun da altından kalkacağız. Şu an yumuşak inişi yaptık. Ama tekrar yakıt alacak ve 2013'te ihracatla büyümeye devam eceğiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin artık ihracatla büyüyen bir ülke olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

"İhracat yaptığımız ülkelerde ekonomik ve sosyal çalkantılar var. Buna rağmen dış satımları yüzde 12 artırdık çünkü yeni bölgelere yöneldik. Tabii OVP hedefini de artırdık. Evet artık ihracatı artırırken, ekonomiyi de güçlendiriyoruz. Eğer ihracat gerilese eğilerek bükülerek bunun sebebini açıklama gayretine girerdim, buna bağlı olarak boyum da kısalırdı. Ama şu an boyum kısalmıyor uzuyor. Çünkü elde ettiğimiz başarıları anlatırken kasılıyorum. "

"SON 3 SENENİN EN DÜŞÜK CARİ AÇIK RAKAMINI GÖRECEĞİZ"

Türkiye'nin cari açağının da gerilemeye devam edeceğini dile getiren Zafer Çağlayan, "Yakında rakamlar açıklanacak. Umut ediyorum, son 3 senenin en düşük cari açık rakamlarını göreceğiz." dedi. Ekonomi Bakanı, gazetecilerin "Ağustos ayı sanayi üretim rakamlarında 1,5 puan daralma var, bu daralmayı neye bağlıyorsunuz?" sorusuna ise şu cevabı verdi:

"Hafif fren yapınca böyle olur. Dediğim gibi balata kokusu gelmeye başladı. Sanayi rakamlarının da gerilemesi fazla fren yapmanın getirdiği sonuç. 32 aydır ilk defa sanayi üretim rakamımız daralıyor. Ama ben bunu kayda değer görmüyorum. Gelecek aylarda bunu telafi ederiz. Ülke olarak dünyanın her bir yanına ihracat yapıyoruz. 147 milyar dolar ihracat yapan ülkenin sanayii de dış etkilere maruz kalacaktır. Tabii sanayi rakamları bağlamında unutmamak gerekiyor, Ağustos ayında mevsimsel etkiler de vardı. Ama muhakkak ayağımızı frenden kaldırdıkça, gaza dokundukça sanayi rakamları olumluya dönecektir. Öte yandan faiz enflasyonun anasıdır. Ben, bankaların da reel sektör, KOBİ'ler için belirlediği faiz oranlarını tenkit ediyorum. Yine bankaların haksız işlem maliyetlerini doğru bulmuyorum. Bunlar halktan alınan, hak edilmeyen, hakikatle bağdaşmayan maliyetlerdir. Bunlar yatırımcı ve tüketici için büyümede fren yaptıracak mekanizmalardır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber