İdare mahkemesi, siyaseti de, bilimi de, AB'yi de şaşırttı

Haber Giriş : 23 Eylül 2005 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan ?Konferansın iptalini demokrasiyle bağdaştıramıyorum' diye konuştu.. Üç üniversite mahkeme kararını protesto etti. AB Komisyonu "Kışkırtma" dedi. Dışişleri Bakanı Gül de "Kendi kendimize zarar vermekte üstümüze yok" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İmparatorluğun Çöküş Dönemi'nde Osmanlı Ermenileri Konferansı"nın, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce durdurulması kararını değerlendirirken, "Demokratik bir ülkede düşüncenin, fikrin açıklanacağı bir organizasyonda bu şekilde bir kararın alınmasını doğrusu tasvip etmem mümkün değil" dedi.

Özel bir hastanenin açılışı sonrasında soruları yanıtlayan Erdoğan, "İdare mahkemesi böyle bir karar vermiş. Tabi burada ben ancak kişisel kanaatimi ortaya koymak isterim. Hele hele 'daha ileri bir demokrasi, daha özgür bir Türkiye' dediğimiz bir dönemde. Siz bir düşünceyi beğenmeyebilirsiniz, tasvip etmeyebilirsiniz, ama bunun açıklanmasını, önüne gelip de bu şekildeki bir engelleme ile giremezsiniz. Kaldı ki daha yapılmamış olan, ne konuşulacağı belli olmayan böyle bir düşünce platformunu engellemenin, ben demokrasiyle, özgürlüklerle, çağdaşlıkla bağdaşır olduğuna inanmıyorum. Düşüncem budur, kanaatim budur" dedi.

Üç üniversiteden tepki

Mahkeme kararının ulaşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörlüğü'nde bir araya gelen BÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Sabancı Üniversitesi

Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, yaklaşık 1.5 saat basına kapalı görüştü.

Görüşmenin ardından hazırlanan ortak açıklamayı Prof. Dr. Soysal okudu.

Açıklamada, şöyle denildi:

"İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin, yürütmeyi durdurma kararı, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne bugün saat 17.30'da ulaşmıştır. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararına uymak zorunda olduğumuzu, ancak bilimsel özgürlük ve üniversite özerkliğinin korunması için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz."

Prof. Dr. Soysal, "Toplantının başka bir yerde yapılması söz konusu mu?" şeklindeki soruya, "Şu an için bir bilgi veremiyoruz. Bu konuyu değerlendirmekteyiz" yanıtını verdi.

Prof. Dr. Terzioğlu da "Bizim endişemiz, Türkiye'nin prestiji açısından bu kararın ciddi sakıncalar yaratacağıdır. Buna da üzülüyoruz. Bu benim kişisel görüşüm. Sadece AB süreci değil, bu Türkiye'nin çağdaş, uygar, demokratik, üniversiteleri özerk, akademik özgürlüklere sahip bir ülke olup olmadığı meselesidir. Esas olarak budur" yorumunda bulundu.

AB'den tepki

Brüksel - AB Komisyonu, "Ermeni Konferansı"nın İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nce yürütmesinin durdurulmasının "bir kışkırtma olarak göründüğünü" bildirdi.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "AB Komisyonu Türk toplumunun geçmişini özgürce tartışmaya yönelik bu yeni girişimin yapılamamasından üzüntü duymaktadır. Yasal gerekçelerinin eksikliği ve konferansın hemen öncesinde gelen bu haber yine bir kışkırtma olarak görünmektedir" denildi.

Açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu kararı kınamasının "not edildiği" belirtilerek, "Reformların etkin ve bütüncül uygulamasının sağlanması önemlidir" ifadesi kullanıldı.

Gül de tepki gösterdi

New York - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan "Ermeni Konferansı"nın mahkeme kararıyla yürütmesinin durdurulmasına tepki gösterdi.

Bakan Gül, "Kendi kendimize zarar vermekte üstümüze yok" dedi.

Sözkonusu mahkeme kararıyla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya cevap veren Bakan Gül, "Kendi kendisine bu kadar zarar veren bir millet az bulunur. 3 Ekim'e giderken içerden ve dışardan bu işi engellemek için çalışanlar son gayretlerini gösteriyorlar. Bunlara yenileri de eklenirse benim için sürpriz olmaz" şeklinde konuştu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber