Sözleşmeli Öğretmenlere İlişkin Genelge

Milli Eğitim Bakanlığı ortaya çıkan sorunlardan dolayı sözleşmeli öğretmenlere ilişkin yeni bir genelge yayımlamıştır. Söz konusu genelgede okutulabilecek ders bulunmaması halinde sözleşmeli öğretmeninin öncelikle ilçe içinde başka bir eğitim kurumuna görevlendirilmesi, ildeki ihtiyacın hala giderileemiş olması durumunda ise vekil öğretmen ataması yapılması veya ek ders karşılığı öğretmen görevlendirilmesi yoluna gidilmesi istenmiştir. Genelgeye ulaşmak için başlığa tıklayıınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Eylül 2005 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.01.01.04.3152 / 57753 22/09/2005
Konu : Sözleşmeli öğreticiler

İlgi : a) 26/08/2005 tarih ve 2005/9345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı.
b) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar.
c) Millî Eğitim Bakanlığının 13/09/2005 tarih ve B.08.0.PGM.0.23.10.02- 55661 sayılı yazısı.

Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesi (C) bendi kapsamında geçici personel konumunda 20.000 öğretici istihdam edilmesi 10/09/2005 tarih ve 25932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ilgi (a) Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun bulunmuştur.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda Bakanlığımızca öğretmen ihtiyacı duyulan alanlarda eğitim kurumu bazında öğretici görevlendirilmesi yapılarak 30 Eylül 2005 tarihi itibarıyla göreve başlatılmaları istenilmiştir. Ancak, bu kapsamda görevlendirilen öğreticilerden daha fazla faydalanılabilmesi için aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1-Öğreticilerin görevlendirmeleri Valiliklerce bildirilen eğitim kurumlarına yapılmış ise de, görevlendirilen öğreticilerin görevlendirilmiş oldukları eğitim kurumlarında okutabilecekleri ders bulunmaması veya görevlendirildikleri eğitim kurumlarında ilgi (a) Kararla belirlenen ders saatlerini dolduramayan, öğreticilerin saatlerini doldurabilmeleri için Bakanlığımızca belirlenen görev yerleri, öğretmeni olmayan veya mevcut öğretmenlerce derslerin tamamı doldurulamayan eğitim kurumlarına valilik onayı ile il /ilçe millî eğitim müdürlüklerince değiştirilebilecektir.

Görev yeri değiştirilecek öğreticilerin görev yerleri öncelikle görevlendirilmiş olduğu ilçe sınırları içindeki eğitim kurumlarına, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise ihtiyaç duyulan diğer ilçelerdeki eğitim kurumlarına olacak şekilde değiştirilebilir. Görev yerleri değiştirilen öğreticilerin görev yerlerinin değiştirme gerekçeleri ile isim listeleri Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğünün ilgili atama dairelerine bildirilecektir.

2-Öğreticiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesi (C) bendine göre bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere kısmi zamanlı geçici personel olarak istihdam edildiklerinden görev yerleri eş, öğrenim veya sağlık durumu gibi mazeretlere dayalı gerek il içinde gerekse iller arası görev yeri değişikliği yapılmayacaktır.

3-Öğreticiler ilgi (a) Kararın 5'inci maddesine göre; sınıf öğretmenliği, görme, işitme, zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği, rehber öğretmenliği ile okul öncesi / çocuk gelişimi ve öğretmenliği alanlarında görevlendirilenler günde 6 saatten az olmamak üzere haftada 30 saate kadar, diğer alan öğreticilerine ise haftada 6 saatten az olmamak üzere haftada 24 saate kadar ders görevi verilebilecektir.

Öğreticiler anılan madde kapsamında haftada azami girebilecekleri ders saatini aşmamak şartıyla Talim ve Terbiye Kurulunun 12/7/2004 tarih ve 119 sayılı Kararında belirlenen emsali öğretmenin aylık karşılığı okutmakla yükümlü olduğu dersleri okutmak üzere görevlendirilebileceklerdir.

4- Meslek yüksek okulu mezunlarından, Bakanlığımızca Bilgisayar öğreticisi olarak görev yeri endüstri meslek lisesi olarak belirlenenlerin görev yerleri birinci madde çerçevesinde değerlendirilerek görev yerlerinin diğer eğitim kurumlarına değiştirilmesi gerekmektedir.

5-Öğreticilerden en üst düzeyde yararlanılabilmesi bakımından, ücretleri aynı saymanlıkça ödenen birden fazla okulda ulaşım imkânları da dikkate alınarak görevlendirilebileceklerdir. Görevlendirilenlere ücretleri, en fazla ders görevinin bulunduğu ya da millî eğitim müdürlüğünce uygun görülecek bu okullardan birinden ödenecektir.Öğreticilerin ücretlerinin ödenmesine ilişkin işlemler, emsali öğretmenlerde olduğu gibi yürütülecektir.

6-Öğreticiler işçi sayılmayan geçici personel statüsünde olduklarından 1475 sayılı iş kanunu ile herhangi bir şekilde ilişkilendirilmeyeceklerdir. Ancak, sosyal güvenlikleri bakımından 506 sayılı Kanuna tabi olacaklardır.

Öğreticilerin sosyal güvenlikleri yönündeki iş ve işlemlerine ilişkin sorunların, il veya ilçe millî eğitim müdürlüğünce Sosyal Sigortalar İl Müdürlükleri ile ilişki kurulmak suretiyle çözümlenecektir.

7-Öğreticiler 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesi (C) bendine göre geçici personel olarak çalıştıklarından işsizlik sigortası primi kesilmeyecektir.

8-Öğreticiler geçici personel konumunda istihdam edildiklerinden memur sendikalarına üye olamayacaklardır.

9-İlgi (c) yazıda vekil öğretmen görevlendirilmesi yoluna gidilmeyeceği belirtilmiş ise de, ihtiyacın söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında görevlendirilenler ile de giderilemediği durumlarda; Bakanlıktan ayrıca izin istenmeksizin uzun süreli raporlu, izinli olan sınıf öğretmenlerinin yerine veya boş bulunan sınıf öğretmenliklerine 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 86'ncı maddesine göre vekaleten sınıf öğretmeni görevlendirilebileceği gibi, gerek sınıf öğretmenliği, gerekse diğer alan öğretmenliklerine ilgi (b) Esasların 9 uncu maddesi kapsamında ek ders ücreti karşılığında da görevlendirme yapılabilecektir.

Ayrıca, bu konuda önümüzdeki yıllarda yapılacak düzenlemelere esas olmak üzere; öğreticiler dışında ilinizde görevlendirilen vekil sınıf öğretmenleri ile ders ücreti karşılığı görevlendirilen alan öğretmenlerinin sayısının Personel Genel Müdürlüğü Bilgisayar Hizmetleri Dairesi Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Remzi KAYA
Bakan a.
Genel Müdür
DAĞITIM:
-81 İl Valiliğine

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber