E-Devlet'te kıyak eğitim

Haber Giriş : 24 Eylül 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'NİN e-Devlet'e geçmesi ve vatandaşların elektronik ortamdan bürokrasi ve yavaşlığı ortadan kaldırarak işlerini halletmesi çalışmaları uzun süredir yapılıyor. Bu hizmetlerin bir araya toplanabilmesi için devletin farklı birimlerinde çalışmalar yürütüldü. En sonunda çalışmalar tamamlandı ve tüm e-Devlet hizmetlerinin toplandığı bir sistem için ihale açıldı. Bu ihaleye SBS - Meteksan, Koç - Cybersoft - Sentim, Oytek Crimson Logic ve Havelsan grupları girdi. Ortalama 20 milyon euro'ya sonuçlanması tamin edilen ihalede en önemli kriter fiyat avantajı değil, ihale şartnamelerine uyum ve sistemin avantajları olarak kondu. Buna göre ihale sonuçlarına yapılacak puan toplamında ücretin ağırlığı yüzde 30, diğer özelliklerin puan ağırlığı ise yüzde 70 olacak.

Şartnamede en çok dikkat çeken noktalardan biri devlet yetkilileri için istenen eğitim planı. Henüz ihale yapılmadan, ihaleyi kazanan kişinin getireceği sistemlerin ne olacağı belirlenmeden eğitim şartı konmuş: Buna göre sistem ne olursa olsun, kimler kullanırsa kullansın, bu sistemi kullanacak olan kişilere 600 adam/hafta yurtdışı, 1500 adam/hafta yurtiçi eğitimi verilmesi şartı koşuluyor. Bunun yanında personelin eğitimi konusunda konaklama, yemek, harcırah, zorunlu sağlık sigortası ve ulaşımın karşılanması zorunlu. Bu tür eğitimin garantisini veremeyen ihale katılımcılarının başvuruları kabul görmüyor.

TERCÜMAN DA ŞART

Yurtdışında eğitim alacakların İngilizce bilmesini garanti edemediğinden eğitimler sırasında Türkçe tercümanı da şart. Ayrıca devlet, eğitimden geçenlerin sınav ücretlerini de ihaleyi kazanan kurumun ödemesini istiyor. Eğitimlerin gecikmesi durumunda ise ihaleyi kazanan firma gecikilen gün, eğitimden geçmesi gereken kişi sayısı ve eğitim ücretinin birbiriyle çarpımının yüzde yirmisi kadar ücreti ceza olarak vermek durumunda. Bilişim konusunda Türkiye'de verilemeyip yurtdışında verilebilen eğitim bulunmazken özellikle yurtdışı eğitimin şart koşulması garip karşılanıyor.

Pilot e-Devlet hizmetleri

Avukatlar için mahkemede dava dosyası açma

Yargıçlar için mahkeme dava karar süreci için bilgi toplama

e-Beyanname

Sosyal güvenlik bildirim ve ödemeleri

Lacivert pasaport başvurusu ve süre uzatımı

Ehliyet için başvuru

İş ve işçi talebi başvurusu

İşsizlik sigortası başvurusu, ödeme ve takibi

Bilgi talebi başvurusu

Borç sorgulama ve ödeme

e-Polis ihbar

Kütüphane hizmetleri

ÖSS başvurusu

Nüfus kayıt örneği alınması

Adli sicilden sabıka kaydı alınması

Herhangi bir sosyal güvenlik sistemine bağlı olunup olunmadığını gösterir belge temini

TCDD ve THY bilet satışı

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber