30 bin böbrek hastası organ nakli bekliyor

50 bine yakın diyaliz hastasının olduğu Türkiye'de 30 bin hasta nakil olmayı bekliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Sakarya Diyaliz Merkezi Doktoru M. Akif Erdem de diyaliz hastalarının sağlıklarına kavuşmaları için organ bağışında vatandaşların daha duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Türkiye'de böbrek sorunlarına bağlı olarak diyalize girmek zorunda kalan insan sayısının sürekli artış gösterdiğini belirten Dr. M. Akif Erdem, böbrek hastalarının umutla nakil olmaya beklediklerini kaydetti. 'Türkiye'de 50 bine yakın diyaliz hastası var bu hastalar arasından 30 bine yakını organ nakli bekliyor.? diyen Erdem, toplumun organ nakli konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

Eskişehir'de böbrek nakline hasta yönlendirmelerine rağmen yetersiz kaldıklarını ifade eden söyleyen Dr. Erdem, ?Bir diyaliz hastasının devlete olan yıllık maliyeti yaklaşık 60 bin lira, diyaliz hastasına yapılacak bir böbrek nakli ise devlete yaklaşık 50 bin liraya mal oluyor fakat fakat kesin çözüm üretiyor. ? dedi.

YASAL ENGELLER VAR

Vefat eden bir kişinin organlarını bağışlamış olsa dahi aile fertleri izin vermediği sürece organ naklinin yasal olarak yapılamadığını belirten Dr. Erdem, ? Organ nakli ile ilgili olarak yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bizim bu konudaki önerimiz ise organ naklinin yasal olarak da teşvik edilmesidir. Vefat eden kişinin organları aksi yönde bir talep olmadıkça bağışlanmış kabul edilmelidir.? diye konuştu. Erdem, toplum kadar devletin de organ nakli konusunda teşvik edici olması gerektiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber