Dünyada 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde alzheimer hastası

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Fidan, dünyada 65 yaş üstü 100 kişiden 8'inde alzheimer hastalığı görüldüğünü söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2012 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 300 bin civarında alzheimer hastası olduğunu belirten Dr. Fidan, genç nüfusun giderek yaşlanacağı bir ülke olarak Türkiye'de 30-40 yıl sonra bu hastalığın en önemli sağlık sorunlarından biri olacağını kaydetti. ?Demans ve alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin tahribatı sonucu insanın hayat boyunca edindiği tüm becerilerini kaybetmesi olarak tanımlanabilir.? diyen Dr. Fidan, şöyle konuştu. ?Daha anlaşılır haliyle tarif etmek gerekirse; birey yaşlıyken bir süre sonra dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin becerilerine yerine getirebilir hale gelir.?

Bu sürecin hasta kadar hasta yakınları açısından da zorlu ve yorucu olduğunu dikkat çeken Dr. Fidan, hastaya verilen tıbbi ve psikolojik desteğin yanı sıra hasta yakınlarının da eğitimler aracılığıyla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Dr. Fidan, bu bağlamda Sağlık Müdürlüğü tarafından ilerleyen zamanlarda Demans hastalığı olan hastaların yakınlarına yönelik halk eğitimleri de düzenleneceğini belirtti.

Eskişehir il sınırları içerisinde hizmet veren Evde Sağlık Hizmetleri Birimlerinin hasta profilinin başında alzheimer, demans ve kanser geldiğinin altını çizen Dr. Fidan, ekiplerin hizmet kalitesini arttırmanın ise ancak sürekli gelişim ve eğitimle mümkün olduğunu dile getirdi. Fidan, bu nedenle Sağlık Müdürlüğü hizmet içi ve halk eğitimlerine devam edeceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber