TEDAŞ Genel Müdürlüğünün Açıklaması

20.09.2005 tarihinde "Çürüyen Personel Sistemimizden Bir Örnek" başlıklı bir haber yayımladık... Bu haberde, 2004 yılının Aralık ayında, geçici işçi statüsünde, TEDAŞ'ta çalışmaya başlayan üniversite mezunu personelin yaşadıklarına yer verilerek, haberde detaylı bir şekilde, aynı Genel Müdürlüğe lise mezunu olarak alınanların özlük hakları ile bu personelin özlük hakları arasında oluşan farklılığa dikkat çekilmişti. Haberde bahis konusu edilen yakınmalara ilişkin TEDAŞ Genel Müdürlüğünce bir açıklama yayımlanmıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Eylül 2005 00:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İLGİ: www.memurlar.net haber internet adresinde 20.09.2005 tarihinde yayınlanan 29155 no' lu haber sayfasındaki yazınız.

Şirketimiz ve bağlı Şirketlere işgücü ihtiyacının karşılanmasını teminen 2004 Aralık ayında K.P.S.S. girenler arasından Şirketimizce yapılan mülakat sınavları sonucu geçici işçi statüsünde istihdam edilen İdari Memur (4 yıllık okul mezunu) Elektrik Mühendisi ve Avukatların ilgi haberde yer alan yakınmaları ile ilgili gerekli incelemeler yapılmıştır.

Bu bağlamda; belirtilen niteliklere haiz personelin istihdam edileceği statü (geçici işçi) ve diğer şartlar 07.10.2004 tarih ve 25606 sayılı Resmi Gazetede ilan edilmiştir.

4857 sayılı İş Kanununun "Belirli ve Belirsiz Süreli İş Sözleşmesi" başlıklı 11. madde kapsamında çalışma süresi, günlük yevmiye tutarı, yıllık ikramiye tutarı dahil hak ve menfaatlere havi önemli kıstaslara yer verilerek 14 maddelik Belirli İş Sözleşmesi düzenlenmiştir.

Bahse konu belirli süreli iş sözleşmesi, Şirketimiz bünyesinde aynı unvan ve nitelikte çalışanlara uygulanan ücret seviyeleri ve diğer haklarına paralel bir şekilde düzenlenmiştir. Daha açık bir ifadeyle, Sözleşmeli statüde çalışan İdari Memur (4 yıllık), Elektrik Mühendisi, Avukat unvanlarında görev yapan ve işvereni temsil eden personele ne tür uygulama yapılıyorsa bahse konu unvanlarda Geçici İşçi olarak istihdam edilen bu personele de aynı uygulama yapılmıştır.

Ayrıca "Belirli Süreli İş Sözleşmesi"nin eki olarak özlük haklarına havi ?Sendika Üyesi Olmayan Daimi ve Geçici İşçilerin Çalışma Esasları?na ilişkin usul ve esaslar uygulamaya girmiş bulunmaktadır.

Yürürlükte bulunan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinde anılan unvanlar, toplu sözleşmeden yararlanmayacaklar arasında yer almıştır.

Şirketimiz bünyesinde geçici işçi statüsünde görev yapan personele yukarıda açıkça ifade edildiği şekilde çalışma hayatına ilişkin yasalar çerçevesinde yapılan belirli süreli iş sözleşmeleri, tarafların herhangi bir baskı altında olmaksızın özgür iradeleri doğrultusunda akdedilmiştir.

Kaldı ki; akdedilen Belirli Süreli İş Sözleşmeleri, iş ilişkisi açısından belirli bir süreye bağlı olarak yapılmış bulunmaktadır. 31.12.2005 tarihine kadar süresi bulunan akit, taraflarca şartlarda olumsuzluk görülmesi halinde uzatılmama hakkını doğurmaktadır.

Bilgilerinize sunulur.

TEDAŞ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber