Türkiye dünyayla arayı kapatıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Şimşek, kişi başına milli gelirin ABD'nin yüzde 36'sına, Avro Bölgesi'nin de yüzde 52'sine ulaştığını söyleyerek, "Türkiye dünyayla arayı kapatıyor" dedi.

Maliye Bakanı Şimşek, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ile Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ''İstanbul Küresel Forumu''ndaki ''Adalet ve Ekonomi'' başlıklı oturumda sunum yaptı.

Uluslararası bir kuruluşun dünyada oluşturduğu yolsuzluk algı endeksinde Türkiye'nin 2002 yılında sondan 37. sırada yer aldığını, 2011'de ise 183 ülke arasında 61'inci sırada bulunduğunu belirteren Şimşek, "61'inci sıra da bize yakışmıyor ama eskiden yolsuzluğun yüksek olduğu ülkeler arasındayken, şimdi yolsuzluğun en az olduğu dünyada 1/3'ün içindeyiz. En temiz bölüm içerisindeyiz" diye konuştu.

Bakan Şimşek 2007'den bu yana, 4 milyona yakın istihdam yaratıldığını belirterek, aynı dönemde Avrupa Birliği'nde 2 milyona yakın iş kaybı olduğuna işaret etti. Fakirliğin de ciddi oranda azaltıldığını anlatan Şimşek, günlük 1 doların altında yaşayan insanın olmadığını, 2 dolar 15 sent altında yaşayanların neredeyse kalmadığını, 4 dolar 30 sent altında yaşayan sayısının da toplam nüfusa oranının yüzde 3,7 olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, 10 yıl önce Türkiye'de yaşayanların yüzde 30'unun 4 dolar 30 sent altında yaşadığının altını çizerek, şunları söyledi:

''OECD ülkeleri arasında gelir dağılımını düzelten nadir iki ülkeden biriyiz, evet bu dağılım adaletsiz fakat iyileşiyor. 2007 yılında kişi başına milli gelirimiz ABD'nin yüzde 28'i Avro Bölgesi'nin yüzde 40,5'iydi. Şimdi ABD'nin yüzde 36'sına Avro Bölgesi'nin de yüzde 52'sine ulaştık. Türkiye dünyayla arayı bir anlamda kapatıyor.''

Daha adaletli vergi sisteminde sınıfta kalındığını söyleyen Şimşek, ''Bir Maliye Bakanı olarak söylüyorum bunu. Bunu iyileştirmek için şu anda bir gelir vergisi reformumuz var. Gelir Vergisi reformunu, önümüzdeki senenin başında inşallah Meclis'ten geçiririz" dedi

Tek çözüm büyüme

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş ortamının iyileştirilmeye devam edilmesi gerektiğini dile getirerek, bir taraftan toplumu daha adil hale getirirken bir taraftan da büyümeden vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.

Temel çözümün büyüme olduğunu aktaran Şimşek, '' İstihdam olmadan, kalıcı bir toplumsal adalet sağlayamayız. O nedenle rekabeti artırmamız lazım. Rekabet gücünü artırmamız lazım" diye konuştu.

Şimşek: Vergide indirime de, artırıma da gitmeyeceğiz

Şimşek, vergilerle ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"Malum iktidara geldiğimiz maksimum vergi oranı yüzde 49 idi, minimumu yüzde 22 idi. Biz bu oranı 15 ile 35 seviyelerine getirdik. Bu; OECD üyeleri içinde gayet makul bir oran. Hakikaten kayıt dışı ekonomi ile mücadele ediyoruz. Türkiye'de yüzde 45 evraklarda asgari ücretli beyan ediliyor. Bu doğru değil. Bununla başa çıkmalıyız. Ama vergi seviyelerini de artırmamalıyız. İktidar olarak vergilerde oynama yapmayacağız. Vergileri ne indireceğiz, ne artıracağız. Şu an vergi kaçıranlar ile ilgili bir şeyler yapmalıyız. Burada Gelir Vergisi önemli bir konu, onun için bu verginin iadesinin alınmasını teşvik ediyoruz."

Maliye Bakanı Şimşek, dar gelirliler için uygulanan siyaset ile ilgili soruya, "Kaynaklarımızı iyi yönlendirmemiz gerekiyor. İktidar bir yandan güçlü bir sosyal güvenlik ağı oluşturma gayretinde. Eğitim ve sağlık önem verdiğimiz alanlar. Sağlık hizmetleri her kesime, eğitim hizmeti de dileyenlere bedelsiz veriliyor. Bunlar uzun vadede yoksulluğun minimuma indirilmesi için önemli faktörler. Vergi de önemli faktörlerden. Bunlarda azaltmaya gidemiyoruz ama yoksullara da yardım ediyoruz. Yine bireylerin yardıma tamamen güven duymaları yerine iş bulmalarını destekliyoruz." diyerek, karşılık verdi.

İkinci öğretimde okuyan öğrenciler için harçların kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulmasına karşılık da Şimşek, "Üniversitelerde harçları sıfırladık. Ama standart üniversitemiz var, ama ikinci öğretim programları devlet tarafından sunulmuyor. Özel olarak sunuluyor. Üniversiteye giren herhangi birinden harç almıyoruz, hatta burs veriyoruz. İkinci öğretim programlarından harçları kaldıramıyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber