Karaköprülüler 5 asırlık vasiyete sahip çıktı

500 yıl önce Sultan IV. Mehmet Han'ın Karaköprü beldesini bağışladığı Ali Dede'nin 1651 yılında halka söylediği ?her yıl hayrat yapın' vasiyeti yerine getirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2012 19:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen hayrata bu yıl da binlerce kişi katıldı. Programda yemekler yenildi, birlik ve beraberlik mesajları verildi.

Şanlıurfa Karaköprü Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen geleneksel Ali Dede Hayratı programı kapsamında yemek ikramı ve ilahi konseri verildi. Organizasyona binlerce vatandaş katıldı. Protokol üyeleri ve vatandaşlara kuru fasulye ve etli pilav ikramı yapıldı. 7'den 77'ye herkesin ilgi gösterdiği programda birlik ve beraberlik mesajları verildi.

5 asır önceki vasiyete vurgu yapan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, zamanın hızla akıp gittiğini vurguladı. "Burada önemli olan zamanı nasıl geçirdiğimizdir? diyen Güvenç, ?İnsanoğlunun elindeki tek sermaye ömür. Onu da durdurma şansı yok. O zaman akan nehir misali ömrü güzel işlerde kullanmak, hayır işlerde harcamak akıllı insanın yapacağı işler.? ifadesini kullandı.

Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ise birlik beraberlik mesajı verdi. "Aslında Anadolumuz'da değerlerimizi tarihten alan bu anlamlı buluşmanın birçok mimarı vardır.? diyerek sözlerine başlayan Çiftçi şöyle devam etti: ?Bu, kaynağını Yunus Emre'den alıyor, Mevlana'dan alıyor, Mehmet Akif Ersoy'dan alıyor. Tüm düşünürlerden alıyor. Ali Dede'den alıyor. Amaç barışı ve huzuru egemen kılmak. Şunu bilmemiz gerekiyor. Son zamanlarda dostluğu, barışı bozabilme adına bir takım engellerle karşı karşıyayız. Hepimiz şunu düşünmeliyiz. Bu kardeşlik hiçbir zaman bozulmayacak. Bu kardeşliğin temeli Göbeklitepe tarihinin derinliği kadar eskidir. Bu kardeşliğin derinliği, bereketi Halil İbrahim Sofrası kadar bereketlidir. Bu kardeşliğin bozulmaması için hepinizin sabrı Eyyüp Peygamber'in sabrı kadar derindir. Bizim Şanlıurfa'da, Karaköprü'de, Türkiye'de paylaşamayacağımız hiçbir konu yoktur. Kötü emelli insanlara hepimiz dur dememiz gerekiyor.? Grup Dergah ilahi Konseriyle vatandaşlar duygusal anlar yaşadı.

ŞEYH ALİ DEDE

Şeyh Ali Dede 1600'lü yıllarda Şanlıurfa'ya gelir, Karaköprü'de yaşar. Sultan IV. Mehmet Han 30 Kasım 1651 tarihli bir beraat ile Ali Dede'ye bugün Karaköprü olarak bilinen beldeyi bağışlar. Hayır sahibi zat, senenin belli günlerinde beldede yaşayan ve gelen misafirlere hayrat yapar. Beraatle kendisine verilen Karaköprü'nün kullanımına karşılık her yıl hayratın yapılmasını vasiyet eder.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber