Panik Butonunu alan kadın, MOBESE'ler üzerinden takip edilecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) kapsamında 'Panik Butonu'nu alan kadını MOBESE kameralarının takip edeceğini, butonlarla sesli ve mesajlı görüşülebileceğini söyledi. 2 ilde pilot olarak denenecek olan proje daha sonra 81 ile yaygınlaştırılacak.

Türkiye'de ilk kez uygulanacak olan kadına karşı şiddetin önlenmesinde kullanılacak Elektronik Destek Sistemi Pilot Uygulaması ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin (ŞÖNİM) koordinasyon toplantısı Bursa Valiliği ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün işbirliği ile gerçekleştirildi. Toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek ve Genel Müdür Yardımcısı İsmet Yıldız Polat ile Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili savcılar, aile mahkemesi hâkimleri, kaymakamlar, il emniyet müdürü ve il jandarma komutanı ile diğer ilgililer katıldı.

Toplantıda ŞÖNİM kuruluş ve işleyişinin usul ve esasları katılımcılara anlatıldı. 7/ 24 çalışma esası ile işleyecek ŞÖNİM'lerin çalışma alanları hakkında bilgi aktarılan toplantıda; müracaatların alınması, şiddet mağdurunun durum tespiti yapılarak müdahalenin belirlenmesi, tedbir kararının alınması, devamı, değiştirilmesi ya da kaldırılması için müracaat edilmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulanmasının takibi, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra veri toplama ve değerlendirme görevleri hakkında da bilgi verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile birlikte çalışmalara başladıklarını hatırlatarak, "Kanunun en önemli maddesi teknik yöntemlerle takip. Elektronik Destek Sistemi Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütülen bir proje. Şiddet mağduru kadınlara dağıtılacak butonlarla emniyet yetkilileri arasında iletişim sağlanacak. Yetkililerin en kısa sürede kendisine ulaşmasını amaçlıyoruz." dedi.

"BUTONU ALAN KADIN MOBESE TARAFINDAN TAKİP EDİLECEK"

Şiddete uğrayan kadının hâkim tarafından teknik yöntemlerle takip edilmeli kararını ŞÖNİM'e getirerek butonu alacağını söyleyen Gevrek, şu bilgileri verdi: "ŞÖNİM en kısa süre içinde bu butonu kendisine verecek. Buton aktif olduğu andan itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü'nün MOBESE kameraları kendisini takip etmeye başlayacak. Butonla sesli ve mesajla görüşme imkânı olacak. İki ilde yapılacak uygulamanın sonuçlarına göre 81 ile yaygınlaştırılacak."

Teknik takibin kadına yönelik şiddeti önleme yöntemlerinden biri olduğunu belirten Gevrek, şöyle devam etti: "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak birçok yöntem üzerinde çalışıyoruz. İnsanların eğitilmesi, zihinsel dönüşümünün sağlanması, gerektiğinde polis görevlendirilmesi gibi bir sürü yöntem var. Teknik yöntemlerde bunlardan birisi. Buna bastığınızda başınızda polis belirmeyecek. Ama en önemlisi caydırıcı olacak ve kadının güvenini arttıracak. Bu butonu nasıl kullanılacağı kadınlara anlatılacak. Önce her ile 50 buton vereceğiz. Daha sonra 100'e çıkarılacak. Zamanla bu sayının arttırılması ve modellerin geliştirilmesi için çalışacağız."

Gevrek, uygulamanın 18 Ekim'de Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin tarafından Bursa'da tüm Türkiye'ye tanıtılacağını da kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber