Avcı: MEB, dersanelerin kapatılması için 'yumuşak geçiş' projesi hazırladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2012 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'yumuşak geçiş' projesi hazırladığını söyledi.

Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı bu geçişin hem sektör çalışanları hem de dershane sahipleri açısından nasıl bir yumuşak bir geçiş yapılabilir onun üzerine çalışıyor. Bu çalışma önümüzdeki günlerde bakanlıkça açıklanacak." dedi.

Milletvekili Avcı, partisinin Eskişehir İl Başkanlığı'nda, İl Başkanı Süleyman Reyhan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 4+4+4 ve dershanelerin kapatılması konusunda açıklamalarda bulundu. Eğitimde 4-4-4 süre geçiş sürecinde korktukları açıda sıkıntılı bir süreç yaşamadıklarını belirten Avcı, bazı sıkıntıların olduğunu ancak bunları da gidermek için canla başla çalışıldığını kaydetti.

"Milli eğitim personeli bunu gidermenin yolunu buldu ve çalışıyor." diyen Avcı, şunları söyledi: "4+4+4'ün tutmayacağı yönünde provokasyonlar yapıldı, olumsuzluklar ortaya atıldı. Ama öğretmen ve velilerin desteği, anlayışı ile bu süreci atlattık. Korktuğumuz bir sancıyı ve sıkıntıyı yaşamadık. Eğitim camiası tatil yapmadan bu süreci atlatmak ve yeni sisteme geçmek için var gücüyle çalıştı. Gelecek sene bu kadar yorulmayacaklar."

Dershanelerin kapatılması konusuna da değinen Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu geçişin hem sektör çalışanları hem de dershane sahipleri açısından nasıl bir yumuşak bir geçiş yapılabilir, onun üzerine çalışıyor." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda bütün dershanelere birer mektup göndererek, durumları, potansiyelleri öğrenmeye çalıştığını kaydeden Avcı, "Buradan gelecek bilgilere göre döküm ortaya çıkarılacak. Bu rapora göre yumuşak bir geçiş yapılması sağlanacak. Bu konu da önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı gerekli açıklamaları yapacaktır." ifadesini kullandı.

YÖK yasası adeta yamalı bohça, hemen değişmeli

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, mevcut YÖK yasasının artık günün ihtiyaçlarına cevap vermediğini, adeta yamalı bir bohçaya dönmüş olduğunu söyledi.

Milletvekili Avcı, partisinin Eskişehir İl Başkanlığı'nda, İl Başkanı Süleyman Reyhan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, YÖK yasasının mutlaka değişmesi gerektiğini kaydetti.

1980´lerin başında Türkiye´de 27olan üniversite sayısının, bugün 200'e yaklaştığını belirten Avcı, şunları söyledi: "Hem sayı olarak çok arttı hem de nitelik olarak çok farklılaştı. Yani 1980´lerdeki 27 üniversite, yapısal olarak birbirine benzeyen üniversitelerdi gerek büyüklük olarak gerek fonksiyonal olarak. 200'e yakın üniversitenin bir kısmı devlet üniversitesi, bir kısmı vakıf üniversitesi. Bir kısmı da özel girişiminki şuan ki mevzuat gereği böyle bir üniversite kurmak mümkün olmadığı için yani vakıflar dışında işletmeciler, özel girişimciler, özel üniversite açamadıkları için bir kısmı da vakıf şemsiyesi altında hizmet veriyor. Dolayısıyla artık Türkiye´nin geldiği bu yeni tabloya göre yüksek öğretim yasasının yeniden düzenlenmesi gerekiyor."

Devlet üniversitelerinin kendi aralarında tek tip homojen yapıya sahip olmadığının altını çizen Avcı, şöyle devam etti: "İşte İstanbul Teknik Üniversitesi 240 yaşında çok köklü, bütün fonksiyonlarıyla yüklenmiş bir üniversite. Mukabil bizim hemen yanımızdaki Şeyh Edebali Üniversitesi, 10 yıllık bir geçmişi olan bir üniversite, Tunceli Üniversitesi 3-5 yıllık geçmişi olan bir üniversite dolayısıyla tek bir yasayla idare etmek ya İstanbul Üniversitesi'ne ya da Tunceli Üniversitesi'ne veya Şeyh Edebali Üniversitesi'ne haksızlık yapmak anlamına gelir. Her bir üniversitenin kendi özel koşullarına göre hem yönetimini hem de karar alma sürecini daha esnek bir yapıya daha esnek bir yapılanmaya, mevzuata ihtiyacımız var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber