Ege Üniversitesi'nden güneş enerjili araç

Güneş enerjisiyle çalışan taksi-bisiklet, Türkiye'nin ilk sakin şehri Seferihisar'da turistlerin gezdirilmesi için kullanılacak. Aracın tasarımından imalatına kadar her şeyi, öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2012 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Ege Güneş Ekibi tarafından, hareketi için ihtiyaç duyduğu enerjiyi tamamen güneş enerjisinden karşılayacak üç tekerlekli taksi-bisiklet üretildi.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, aracın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, enerji ve çevrenin dünyanın en önemli gündem maddelerinden olduğunu, üniversitelerinde okuyan öğrenciler tarafından üretilen aracın, bu anlamda çok heyecan verdiğini söyledi.

Aracın tasarımından imalatına kadar her şeyinin öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Yılmaz, "Öğrencilerimiz daha önce güneş enerjisiyle çalışan yarış arabası yapmıştı. Oradaki tecrübelerini toplumun ve dünyanın yararına olacak bir projede kullandılar, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise senede 300 gün güneşli olan İzmir'de güneş enerjisiyle çalışan aracın şart olduğunu, daha önce benzer araçlar gördüğünü ancak en başarılısının EÜ'de yapıldığını belirtti.

Aracın, Türkiye'nin ilk Citta Slow (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar'da kullanılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Soyer, "İlk yola çıkışımız turistlerin gezdirilmesi amacıyla kullanılması şeklinde. Onlar için keyifli bir seyir aracı olacak. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren kullanmayı planlıyoruz" dedi.

Ege Güneş Ekibi'nden doktora öğrencisi Kerem Odabaşı da, yaklaşık 8 ayda hazırlanan aracın üç tekerlekli taksi-bisiklet şeklinde tasarlandığını, 25-30 kilometre hıza çıkabildiğini, güneşte kendi kendini şarj edebildiğini, 1 dakikalık kullanım için 3 dakika şarjda kalması gerektiğini bildirdi.

Konuşmaların ardından rektör Prof. Dr. Yılmaz ile Soyer aracın deneme sürüşünü yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber