Faruk Çelik: Yeni bir personel rejimi düşüncemiz var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ekim 2012 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni bir personel rejimi düşüncelerinin bulunduğunu belirterek, ''Türkiye, bu yasama dönemi bitmeden umarım yeni bir personel rejimine kavuşur. Bir çok statüde çalışan personel bulunuyor. Bu çerçevede bir düzenleme zarureti var'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı'nın 3. ve son bölümü üzerinde görüşmeler sürüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, işçi ve işveren kesiminin, yaklaşık 400 bin işçiyi ilgilendiren bu tasarının bir an önce yasalaşmasını beklediğini söyledi.

Tasarının, ILO sözleşmelerini büyük oranda karşıladığını ifade eden Çelik, ancak her ülkenin kendine özgü şartları ve sosyal tarafların görüşleri dikkate alınmadan yapılan düzenlemenin sağlıklı olamayacağını belirtti.

Çelik, iş kolu barajının sıfırlanmasını isteyen sendikaların bulunduğu gibi işverenden yüzde 3, yüzde 5 olması önerisinin de geldiğini anımsattı.

Bir çok iktidar değişikliğine rağmen 1982'den bu yana yasanın değiştirilemediğini dile getiren Çelik, bugün ilk kez değiştirildiğine işaret etti. Çelik, tasarının, dört dörtlük olduğunu hiçbir zaman söylemediklerini vurgulayarak, ''Bütün sendikaların, işçi-işverenin uzlaştığı düzenleme varsa, getirin çıkaralım'' dedi.

Tasarıyla geriye gidiş olduğuna yönelik eleştirilere ise Çelik, ''Bu düzenleme geri götürüyorsa, mevcudunu daha çok önemsiyorsunuz demektir. O zaman 2009 istatistiklerini yayımlayacağız, sendika diye bir şey kalmaz. 2009 istatistiklerini yayımlanması anlamına gelen bir şeyi kabul etmiyoruz'' karşılığını verdi.

-''Barışa hizmet edecek''-

Faruk Çelik, tasarının yasalaşmasından sonra işçi ve işveren arasında son derece pozitif, olumlu bir dönemi yaşayacaklarını, çatışmacı anlayışın tümden ortadan kalkacağını dile getirerek, tasarının, barışa hizmet edeceğini kaydetti. Çelik, geçici maddede yapacakları değişiklikle 3-4 yıl sonra, barajın çok konuşulmadığı bir sürece girmiş olacaklarını bildirdi.

Sendikaların lokal değerlendirmelerinin, kendilerini yorduğunu ve zamanlarını aldığını belirten Çelik, herkesin, iyi niyetle, tasarının yasalaşmasından başka çare olmadığına dair ittifak halinde olduğunu vurguladı.

Soruları da yanıtlayan Çelik, yeni bir personel rejimi düşüncelerinin bulunduğunu açıkladı. Çelik, ''Bu konudaki çalışmalarımız öteden beri devam ediyor. Bu yasama dönemi bitmeden umarım Türkiye, yeni bir personel rejimine kavuşur. Bir çok statüde çalışan personel bulunuyor. Bu çerçevede bir düzenleme zarureti var. Hükümet olarak bunun üzerindeyiz'' diye konuştu.

Muhabir: Meltem Yılmaz

Yayıncı: Sefa Salantur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber