Kamu Etik Kurulu ?Marko Paşa'ya döndü

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurulalı beş ay olan Kamu Etik Kurulu ?Marko Paşa'ya döndü. Açtığı davayı kaybeden, işe giremeyen, terfi edemeyen kurula şikayet ve ihbar yağdırıyor

KAMU Etik Kurulu'na bazı memurların, eşine dostuna devlet bütçesinden çiçek gönderdiği yolunda ihbarda bulunulurken, Kurul Başkanı Mehmet Sağlam, toplumun cinnet geçirme noktasına geldiğini, toplumsal değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 5 aydır görev yapan kurula en fazla şikayet yargıdan geliyor. Gelen başvuruların yüzde 90'ını ise hukuki haksızlık iddiaları oluşturuyor. Tatmin edici cevap alamayan, haksızlığa uğradığını düşünen vatandaş, yargı kararlarından şikayet ediyor.

Gece nöbetinin kendisine sık sık yazıldığını, atama ve terfisinin yapılmadığını, haksız terfilerin olduğunu, amirinin haksızlık yaptığını ifade eden vatandaşlar, Etik Kurul'dan yardım istiyor.

İnsanların derdini anlatacak bir makam aradığına işaret eden Sağlam, ?Vatandaş yargı kararlarını tatmin edici bulmuyor. Bilgi Edinme'ye başvurmuş ancak oradan da cevap alamamış. En sonunda bize başvuruyor. Vatandaş, bilgi alamamaktan şikayetçi? diye konuştu.

İhbar yağıyor

Kurul'a şikayet yağarken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na duyuru yapılmadan sözleşmeli eleman alındığı da iddia edildi. 90'a yakını mühendis olmak üzere 170 teknik elemanın sözleşmeli personel olarak alındığı öne sürülerek, bu konuda yeteri kadar duyurunun yapılmadığı belirtildi. Sağlam, konuyla ilgili gerekli yerlere yazı yazdıklarını ve gelecek cevabı beklediklerini kaydetti.

Gelen ihbarlar arasında belediye başkanı ya da görevlilerin kamu parasıyla kendi tanıdıklarının düğünlerine çiçek gönderdiği ifade ediliyor. Etik Yönetmeliği'ne aykırı olarak eşine dostuna devletin parasından çiçek gönderen bürokrat ve memura da rastlanıyor.

İhbarlar arasında devletin arabasının hafta sonlarında özel geziler için kullanıldığı kaydediliyor.

Vatandaşın kamu aracının plakasını alarak şikayette bulunduğunu vurgulayan Sağlam, ihbarların büyük bir kısmının da doğru çıktığını ifade etti. Vatandaşın şikayetleri arasında bürokrasi de yer alıyor. Bakanlıklardaki bürokrasiden dert yanılırken, işin geciktirildiğinden, yapılmamasından yakınılıyor.

Topluma birtakım değerlerin hatırlatılmasını isteyen Sağlam, Türkiye'de bir ombudsmana ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Portekiz gibi bazı ülkelerde ombudsman görevini Etik Kurulu'nun yaptığını kaydeden Sağlam, Türkiye'de de böyle bir müesseseye gerek duyulduğunu savundu. Televizyonlarda son zamanlarda yayınlanan ?gelin-kaynana' türü programları eleştiren Sağlam, ?Bir yandan insanlar intihar ediyor, ölüyor. Bir yandan format değiştirmek suretiyle programlara devam ediliyor? dedi.

Toplumdaki etik dışı davranışın önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Sağlam, RTÜK Başkanı Zahid Akman'a bir mektup yazarak, bu konuya bir çözüm bulmasını istedi. RTÜK'ün elindeki yetkileri ve ne yapabileceğini soran Sağlam, ?Bu programlara karşı ne yapabilirsiniz? Medyanın sorumluluğu nedir? Önümüzdeki örnekler ortada, insanlar ölüyor ama bir yandan reklamlar yapılıyor. Bu konuda biz ne yapabiliriz?? diye sordu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber