Roche soygunu tescillendi: Devlete hapı yutturmuşlar

Haber Giriş : 30 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Roche skandalındaki soygunu tescilledi. Devlet, sadece bir ilaçtan 2 trilyon zarar etmiş

Başbakanlık Teftiş Kurulu, kamuoyunda, "İlaç yolsuzluğu" olarak bilinen Roche skandalın soruşturmasını tamamlayarak, raporu Başbakan Erdoğan'a sundu.

İşte rapordan tespitler:
* Neo Racorman adlı ilaç, piyasadan 70 milyon liraya alınabilecekken, SSK'ya bu ilaç 240 milyon liraya satıldı.

* SSK İstanbul Satın Alma Müdürlüğü'nce yapılan 27 grup etken maddeli 140 kalem ilaç alım ihalesinde ilaç ve firma tarifi yapılarak rekabet ortamı yaratılmadı.

* İhale şartnamelerine, ilaç ismi ya da ismin yanına "0.2, 0.5, 0.8" gibi rakamlarla ml, mg, cl gibi ibareler yazıldı. Böylece ihaleye giren bir tek firma tarif edildi .

* Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Rüştü Karahan ve SSK İlaç ve Eczacılık Dairesi Başkanvekili Hülya Özdemir bu şartnamelerden haberdardı.

* İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, iki ilacın ucuz alınmamasından dolayı SSK'nın 1.827.308.758.138 TL zarara uğradığını belirtti. Ancak Teftiş Kurulu, nihai alım rakamlarını güncelleyerek yaptığı hesapta, zararın 1 trilyon 992 milyar 55 milyon lira olduğuna karar verdi.

Tazmin edilecek
Raporda belirtilen yaklaşık 2 trilyon liralık kamu zararı, faiziyle birlikte Roche'dan tazmin ettirilecek. Firma kabul etmezse para, sorumluluğu bulunduğu tespit edilen memurlardan alınacak.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber