Daşöz: Yangında sabotaj önemli ihtimallerden biri olarak ön plana çıkıyor

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Spil Dağı Milli Parkı'ndaki orman yangınında sabotajın önemli ihtimallerden biri olarak ön plana çıktığını söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yanan alanda incelemede bulunan Daşöz, gazetecilerin sorularını da cevapladı.

Yangının çıkış sebebinin polis ve jandarma tarafından araştırıldığını belirten Vali Daşöz, ?Teorik olarak sabotaj ihtimali her zaman düşünülecek bir şey. Yangının çok rüzgarlı bir havada olması ve karanlığın başladığı saatlerde çıkması, sabotajı önemli ihtimallerden biri olarak ön plana çıkarıyor. Kurban Bayramı'nın da sonu olması nedeniyle piknikler söz konusu olabilir. Bir sigara izmariti de olabilir ancak hava yeterince soğuk ve yangın rüzgarla birlikte hızla yayıldı. Bu, kendiliğinden çıkabilecek bir yangın çeşidi değil.? dedi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladıkları günün akşamı Spil Dağı Milli Parkı'nda yangın çıkmasının üzücü olduğunu dile getiren Daşöz, ?Akşam saatlerinde karanlığın başlamasıyla başlayan bir yangındı bu. Geceyarısına kadar devam etti. Yanan bölge, doğa şartları açısından çok zorlu bir yer. Derin uçurumlar ve yamaçlar var. Geceyarısına kadar yangın devam etti. Saat 24.00'ten sonra Meteoroloji'nin de tahmin ettiği gibi yağmur başladı. Yağmurun da büyük desteğiyle yangın söndü. Geceyarısına kadar bütün orman araç ve ekipleri, Manisa Valiliği Afet İşleri, belediyenin itfaiye servisi, diğer kurum ve kuruluşların makine desteği ve personelle birlikte bölgede yoğun çalışmalar oldu. Maalesef parkımızda hepimizi üzecek miktarda ormanımız yandı.? diye konuştu.

Gece boyunca yangın mücadelesine katılan çalışanlardan üçünün hastaneye sevk edildiğini ve ayakta tedavi edildikten sonra taburcu olduğunu aktaran Daşöz, ?Bu bölgede rüzgarın çok kuvvetli olması ve girdap yapması, yangının birçok yere sıçramasına neden oldu. Gerek tepe gerekse taban yangını şeklinde etkilenen bölgeler var. 30-40 hektara kadar olabileceği söyleniyor. Şu an 15 hektarlık kısmın etkilendiği belirtiliyor ama kesin sonuçlar GPS aletleriyle yapılacak çalışmayla ortaya konacak.? dedi.

Yangından sonra yanan alanda tespitler yapılması gerektiğini belirten Vali Daşöz, ?Hangi noktaların kendini rehabilite edebileceği, ne tür ekim dikim çalışmalarının yapılması gerektiği, hangi tür ağaçların daha etkili olabileceğinin uzmanlar tarafından, Orman İdaremiz ve Milli Parklar ile beraber araştırılması gerekiyor. Tespitler ve arkasından yenileme çalışmaları yapılması gerekiyor.? diye konuştu.

Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nda dün saat 18.00 sıralarında başlayan yangın, şiddetli rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Şehir merkezinden rahatlıkla görüldü.Yangına, karanlık ve rüzgar sebebiyle helikopter ve uçakla müdahale edilemedi. Söndürme çalışmaları karadan sürdürüldü ancak şiddetli rüzgar sebebiyle yangın kısa sürede büyüdü. Yanan alanların dik ve uçurum olması, söndürme çalışmalarını zorlaştırdı. Meteoroloji'nin yağış uyarısında bulunması, çalışanların umudu oldu. Yaklaşık 6,5 saat süren çalışma boyunca söndürme ekipleri, yağmur yağması için Allah'a dua etti. Beklenen yağmur, saat 00.30 civarında başladı. Şiddetli yağmurla birlikte yangın, 6,5 saat süren çalışma sonunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları sabaha kadar devam etti. Çıkış sebebi henüz bilinmeyen yangında ilk belirlemelere göre 15 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Vali Halil İbrahim Daşöz ise zarar gören alanın 30-40 hektarı bulabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber