Manavgat'ta zeytin yetiştiriciliği 5 yıl içinde 4 kat arttı

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, son 5 yıl içinde zeytin yetiştiriciliği 4 kat arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bünyesinde 2 baraj bulunduran ve üçüncüsünün yapımı devam eden Manavgat'ın gelirini, '2T' ile nitelendirilen 'Turizm ve Tarım' oluşturuyor. 5 yıl önce 6 bin dekar alanda üretilen zeytin, bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun olmasıyla 24 bin dekara çıktı. Antalya'ya 79 kilometre uzaklıkta bulunan Manavgat'ta 423 bin dekar alanda tarım yapılıyor.

Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, 5 yıl önce başlattıkları '1 Milyon Zeytin Fidanı Dikelim' kampanyasının Manavgat'ta benimsendiğini belirtti. Metin, bölgenin toprak ve iklim yapısının zeytin yetiştiriciliğine elverişli olduğunu söyledi. Kampanya ile Manavgat'ın 78 köyüne ulaştıklarını belirten Metin, Manavgat'ın zeytinyağının marka olması içinde oda olarak Taşağıl'a zeytinyağı fabrikası açtıklarını kaydetti. Taşağıl'a açtıkları fabrikayı, kaliteli ve nitelikli yağ elde etmek için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın 300 bin lira hibe desteğiyle yenilediklerini anlatan Metin, yenileme çalışmasıyla birlikte fabrikalarında günlük yağ işleme kapasitesinin 20 tondan 110 tona çıktığını söyledi. Metin, "Beş yıl önce başlattığımız zeytin dikme kampanyamıza yoğun talep oluştu. Kampanya ile birlikte son 5 yıl içinde zeytin yetiştiriciliği 4 kat arttı. Üretim rekoltesi de 14 bin tona ulaştı. Zeytin yetiştiriciliğinin bölgemizde cazip hale gelmesinde iklim ve toprak yapısı etkili oldu." diye konuştu.

Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu da Manavgat Kaymakamlığı, ilçenin toprak, iklim ve coğrafi yapısının zeytin yetiştiriciliğine elverişli olduğunu bildirdi. Kaymakam Bulgurlu, Manavgat'ta en fazla üretilen meyvenin zeytin olduğunu söyledi. İlçede 24 bin dekar alanda zeytin yetiştiriciliği yapıldığını belirten Bulgurlu, geçen yıl 14 bin ton zeytin üretiminin gerçekleştiğini kaydetti. Bulgurlu, ilçede zeytin yetiştiriciliğiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Manavgat'ta en fazla yetiştirilen meyve zeytin. Zeytin yetiştiriciliği her geçen gün artarak devam ediyor. Hedefimiz, Manavgat'ta zeytin yetiştiriciliğini yaygınlaştırarak marka değerini oluşturmak. Manavgat'ı, turizmde olduğu gibi zeytinyağında da marka yapmak istiyoruz."

İlçede bulunan 10 zeytinyağı fabrikasında, geçen yıl 5 bin 329 ton zeytinyağı üretimi yapıldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber