Sağlık Bakanlığı: Cerrahi müdahale asla bir obezite ile mücadele yöntemi değildir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, cerrahi müdahalenin obeziteyle mücadele yöntemi olmadığını, obezitenin neden olduğu bir sağlık riskini ortadan kaldırmak amacıyla yapıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan ''Devletten Mideye Kelepçe'' başlıklı haberde obeziteyle mücadele kapsamında yapılan cerrahi müdahalelerin bedelinin devlet tarafından ödeneceğine yönelik açıklamaların yer aldığı ifade edildi.

Söz konusu haberle ilgili değerlendirme hatasına düşülmemesi için açıklama yapılmasına gerek duyulduğunun belirtildiği açıklamada, obezitenin önlenmesi ve azaltılması için Sağlık Bakanlığı'nın 2010-2014 yıllarını kapsayan Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Eylem Planı'nı hazırladığı anımsatıldı.

Bu plan çerçevesinde, vatandaşların yeterli ve dengeli beslenmeyle düzenli fiziksel aktivite alışkanlıkları kazandıkları bir hayat tarzını benimsemelerini sağlamak ve obeziteden kaynaklanan sağlık risklerini azaltmak amacıyla bazı hedeflerin belirlendiğine ve buna yönelik stratejiler geliştirildiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu stratejilerden bir tanesi de obezitenin teşhis ve tedavisi için sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların durumu ile ilgilidir. Bir sağlık kuruluşlarına obezite tanısı ile başvuran hasta, hastane bünyesinde oluşturulacak bir uzman heyetin (cerrah, gastroenterolog, endokrinolog, diyetisyen, psikolog, fizyoterapist) hastanın tedavisinin cerrahi yolla yapılmasına karar vermesi durumunda tedavinin bedeli devlet tarafından karşılanmaktadır.

Ancak bu noktada şu önemli hususun özellikle altını çizmek istiyoruz. Cerrahi müdahale asla bir obezite ile mücadele yöntemi değildir. Obezitenin neden olduğu bir sağlık riskini ortadan kaldırmak amacıyla yapılmaktadır. Bakanlığımız obezite ile mücadelede yeterli ve dengeli beslenme ile hareketli bir yaşam tarzını teşvik etmekte, zayıflama hapları, bilimsel geçerliliği olmayan diyet yöntemleri gibi yöntemlerden uzak durulmasını tavsiye etmektedir.''

Bakanlık açıklamasında, Türkiye Sağlık Beslenme ve Hareketli Hayat Programı Eylem Planı'nın, bilimsel ve akademik çevreler, ilgili kuruluşlar ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortaklaşa çalışmasıyla günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden revize edildiği de duyuruldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber