Iğdırlılardan, Metzemor Nükleer Santrali'nin kapatılması için imza kampanyası

Türkiye Azerbaycan Derneği (TAD) Iğdır Şubesi tarafından, Ermenistan'da bulunan Metzemor Nükleer Santrali'nin 10 yıl daha çalışması yönünde Amerika tarafından alınan karara tepki amacıyla imza kampanyası başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2012 20:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Caddesi ve Zübeyde Hanım Bulvarı'nda düzenlenen imza kampanyasında bir açıklama yapan Dernek Başkanı Serdar Ünsal, Amerika'nın aldığı bu karardan dönmesini istedi. Ünsal, Metzemor Nükleer Santrali'nin kapatılmasını istediklerini, bu kapsamda topladıkları bu imzaları ABD Ankara Büyükelçiliği'ne göndereceklerini belirtti.

Iğdır'ın yanıbaşında bulunan Ermenistan'daki Metzemor Nükleer Santrali'nin kapatılma sürecinin, Amerika tarafından 10 yıl daha uzatılmış olduğuna dikkat çeken Ünsal, ?Daha önce AB'nin aldığı 2016 yılında kapatma kararı rafa kaldırılmıştır. Amerikan yetkililerin, Ermeni diasporasının etkisinde kalarak aldığı bu kararı kınıyoruz. Bütün dünyayı, alınan bu karara tepki koymaya çağırıyoruz. Dernek olarak açtığımız imza kampanyasına ve www.igdirim76.com adresindeki anketimize katılmanızı istiyoruz.? dedi.

Yanıbaşımızda bulunan Ermenistan'daki Metzemor Nükleer Santrali'nin ölüm saçtığına dikkat çeken Ünsal, ?Iğdır'da kanser vakaları büyük artış göstermeye, yaşlı genç demeden ölümlerine neden olmaya devam ediyor. Iğdır Devlet Hastanesi'nin 2 bin yılından beri tutmaya başladığı resmi istatistik bilgilere göre, Iğdır'da her yıl bin civarında kişiye kanser teşhisi konuluyor. 300'e yakın kişi de kanserden hayatını kaybediyor. 180 bin nüfuslu Iğdır'da, bir yılda kanser nedeniyle ölen kişi sayısı, Iğdır Devlet Hastanesi kayıtlarına göre 300 civarında. İl dışında tedavi gören ve orada ölüp Iğdır'a getirilen kanser vakası da en az 300 civarında. Yıllardır Metzemor Nükleer Santrali'nin kapatılması için açıklama yaparız, kamuoyu oluştururuz. Ancak yapılan incelemelerde sıkıntı olmadığı söylenir ve halkın tepki göstermesi engellenir.

Edindiğimiz bilgiye göre, 1990'lı yıllarda Iğdır ilinde 15-20 kanser vakası, 2000'li yıllarda 30-40 kanser vakası ve 2010 yılında ise 300 civarında kanser vakasının görüldüğü ortaya çıkmıştır. 1980 yılında Sovyetler Birliği zamanında faaliyete açılan Metzemor Nükleer Santrali, 1988 yılında 6.9 şiddetinde bir deprem yaşadı, deprem merkezine uzaklığı sadece 75 kilometre olan Metzemor'un faaliyeti derhal durduruldu. 1988-1994 yılları arasında Azerbaycan ile aralarında oluşan sorunlar sonucu Ermenistan'a Türkiye ve Azerbaycan'dan enerji akışı kesilince depremden 8 yıl sonra 1995 yılında tesis tekrar faaliyete açıldı. Metzemor'dan değilse, neden kanser vakası bu kadar fazla? Yaşanan gelişmelerden halkımızın bilgilendirilmesi gerekmektedir.? şeklinde konuştu.

?METZEMOR PATLAMAYA HAZIR BOMBA GİBİ?

Ünsal, 1995 yılında üretime başlayan Türkiye-Ermenistan sınırındaki Metzemor Nükleer Santrali miadını doldurmasına rağmen faaliyetine devam ederek, başta Iğdır olmak üzere Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum illerine büyük tehlike saçtığını söyledi. Ünsal, şöyle devam etti: ?İlkel şartlarda üretimini sürdürmesi nedeniyle bölgede korku yaratan Metzemor'un fay hattı üzerinde olması da yaşanan korkuları iki katına çıkarıyor. Son dönemlerde doğuda yaşanan depremlerin yakın bir gelecekte de bu bölgede meydana gelebileceği endişesi halkı tedirgin ediyor. Olası bir depremde nükleer santralin zarar görmesi, bu bölgede nükleer bir depremin yaşanması anlamına gelecek. Yerli ve yabancı birçok uzman, santralin bir an önce kapatılması gerektiğini savunurken, tepkilere kulak tıkayan Ermenistan, Uluslararası Atom Kurumu'ndan santralin çalışması için 10 yıllık ek bir süre daha almış durumda.?

Metzemor Nükleer Santrali'nin, yerin 70 metre altında bölgeyi besleyen su kaynaklarını etkilediğini savunan Ünsal, "Metzemor'a çok yakın bulunun Aras Nehri nükleer atıklardan en fazla etkilenecek sulardan biridir. Bu nehir, Türkiye sınırlarının yanı sıra Nahçivan Özerk Cumhuriyete ve Azerbaycan, İran ülkelerinde de hayati önem arz eden bu kaynaktır. Bu olay bölgede yaşayan insanların sağlığını ciddi biçimde tehdit anlamına geliyor. Santral, Ağrı Dağı fay hattı üzerinde kurulmuştur. Santral nedeniyle tarlalardaki ekinler çürüyor, hayvanlar hastalanıyor, hamile kadınlarda düşük doğumlar meydana geliyor.? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber