TEDAŞ'ın Yanlışı Nerede?

T.E.D.A.Ş 2004 yılında geçici işçi statüsünde çeşitli nitelikte personel aldı. Bu personelin bir kısmına sendikalara üye olma hakkı tanınırken; idari memur, elektrik mühendisi, avukat gibi unvanlarda istihdam edilenlere, kapsam dışı personel statüsünde olduğu gerekçe gösterilerek sendikalara üye olma hakkı tanınmamıştır. Konuya ilişkin olarak 20.09.2005 tarihinde yayımladığımız habere, TEDAŞ tarafından 25.09.2005 tarihinde açıklama gönderilmiştir. Peki bu karışıklık nereden kaynaklanmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Ekim 2005 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KİT'lerdeki personel rejimini 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi Dair Kanun Hükmünde Kararname düzenlemektedir. Söz konusu bu KHK'nın 3 üncü maddesinde hizmetlerin memurlar, sözleşmeli personel ve işçiler eliyle olmak üzere üç statüde görüleceği belirtilmiştir. Memurlar KHK'ya ekli 1 sayılı cetvelde, sözleşmeli personel ise 2 sayılı cetvelde tek tek gösterilmiştir. 3'üncü maddede, memurlar ve sözleşmeli personelin toplu iş sözleşmeleri kapsamına alınamayacağı belirtilmiştir. II sayılı Cetvelde uzman, memur, şef, amir, mühendis, avukat, mimar, şoför, Bilgisayar işletmeni, daktilograf vb. unvanlarda personel istihdamı yaplımaktadır. I sayılı cetvelde ise genel müdür, genel müdür yardımcısı, genel sekreter, daire başkanı, başkan, başkan yardımcısı, Baş müdür, müdür, I hukuk müşaviri, hukuk müşaviri, teftiş kurulu başkanı, baş müfettiş, müfettiş, müfettiş yardımcısı, sivil savunma uzmanı, baş uzman unvanı kadroları yer almaktadır.

Sözleşmeli personelin istihdam edildiği II sayılı cetvel ile işçi alımlarında farklı düzenleme yapılmıştır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlara merkezi yerleştirme ile öSYM tarafından atama yapılmaktadır. İşçi pozisyonlarına ise ise yine merkezi sınavdan katılanlar başvurabilmekte ama ayrıca bir de sözlü sınav uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, memur ve sözleşmeli kamu görevlilerinin kapsamda bulunduğu 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunun 3 üncü maddesinde "Kamu İşveren Vekili", Kamu kurum ve kuruluşlarını temsile ve bütününü sevk ve idareye yetkili olanlar ile bunların yardımcılarını olarak tanımlanmıştır.Kamuda çalışan işçiler ise 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışmaktadırlar. İş Kanunun 10 uncu maddesi hükmü uyarınca 30 işgününden fazla olan işler sürekli iş, 30 iş günü ve daha az olan işler süreksiz iş olarak tanımlanmış bulunmaktadır.
190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 11 inci maddesinde sürekli işçi ve geçici işçi pozisyonlarında bahsedilmekle birlikte geçici işçilere ilişkin düzenlemelere yer verilmemiştir.

Her yıl bütçe kanunu yer alan hükümler esas alınarak 30 iş gününden fazla olmakla birlikte mevsimlik işlerde çalıştırılmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına yıllık saat bazında geçici işçi pozisyonu tahsisi yapılmaktadır. Kamuda geçici işçi pozisyonlarında çalışan personel işçi sendikalarına üye olabilmektedirler.

Kamu kurum ve kuruluşları memur ve sözleşmeli personel istihdam edilen personelin istihdamında merkezi yerleştirme uygulanması nedeni ile kayırmacılıktan uzaktır. Bu durum genellikle farklı arayışlara itmektedir.

TEDAŞ'taki yanlışlık, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan ve sözleşmeli personel eliyle gördürülmesi gereken hizmetlere işçi ataması yapılmasından kaynaklanmıştır. Yukarıda detaylı olarak belirtmiş olduğumuz mevzuat hükümlerime göre işçi ve geçici işçilerin I ve II sayılı cetvelde yer alan personel eliyle gördürülemeyecek hizmetlerdeistihdam edilmesi gerekmektedir. Mühendis, avukat, idari memur II sayılı cetvelde ihdas edilmiş unvanlardır. II sayılı cetvelde belirtilen unvanlardaki personelin geçici işçi olarak istihdamı uygun değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber