Davutoğlu: Konut kirası beni yıpratmak için kullanılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Dışişleri Konutu'nun kirası-

Dışişleri Konutu'nun kirası konusunda ise Davutoğlu, bu konunun sürekli gündeme gelmesinin kendisini son derece üzdüğünü söyledi.

Konuyla ilgili eleştirilerin tekrarlanmasının devlet geleneğini de rencide ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Bu, benim şahsi konutum değil. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi konutu. Beni özel hayatımdan tanıyanlar da bilir. Bakanlık başdanışmanlık dönemimde de herhangi bir lükste, şatafatta, özel bir tatilde beni görmüş olan varsa, buyrun söylesin.

Ben Dışişleri Bakanlığı görevini aldığımda, bakanlık yetkililerimiz dediler ki, 'Devlet toplantılarının mahremiyeti itibarıyla ve gelecek misafirleri ağırlama açısından zaruret dolayısıyla Sayın Bakanım, bir konut tutmak zorundayız.'

Çünkü o geçiş döneminde Sayın Cumhurbaşkanımızın Çankaya Köşkü'ndeki statik bozukluk dolayısıyla konutu terk edememesi nedeniyle birçok resmi toplantı otellerde yapılmak zorunda kalınıyordu. Onun üzerine ben şunu teklif ettim. 'Bir konut olsun ama ben başka bir yerde kalayım.' O zaman da gerek güvenlik birimlerimiz, gerekse arkadaşlarımız, 'Bu, ek bir masraftan başka bir şey getirmez. Sizin kalacağınız konutta aynı tedbirleri almak zorundayız. Aynı harcamayı yapmak zorunda kalırız, etrafın düzeni itibarıyla ve o bölgenin de düzenini bozmuş oluruz' dediler.''

Eşinin İstanbul'da halen doktorluk yaptığını, iki çocuğunun da Ankara'da okula gittiğini belirten Davutoğlu, son üç yıl içerisinde 283 yurt dışı ziyaretinde bulunduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

''Benim kaç gün o konutta kaldığımı zannediyorsunuz. Konutta kaldığımda, işte arkadaşlarım, gece 01.00'de ben herkesi çağırırım, kriz yönetimi yaparım. O konutta da yüzlerce misafir ağırladım.

Biz 'Pembe İncili Kaftan' okuyarak büyümüş bir nesiliz. Ben şahsen tevazu gösterebilirim ama devletim adına tevazu gösteremem.''

Devlet adına mütevazılık yapılamayacağını belirten Davutoğlu, ''Benim şu anda konut masrafım, bu konutun oturduğu alan ve genel masrafları, yurt dışındaki herhangi bir büyükelçiliğimizden çok daha azdır'' dedi.

-''Bir damla su dahi devlet kesesinden harcanmıyor''-

Kendisinin konut istemediğini ancak Dışişleri Bakanlığı makamına konutun Türk geleneğinde bulunduğunu, uluslararası alanda da bu konunun böyle olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Şunu da kayıtlara geçsin diye söylüyorum. Bu konutun yedi katlı olduğu söyleniyor, garajıyla vesairesiyle, bu konutun bir katında ailemle kalıyorum, bir de üzerinde yarım çatı katı, o yarım çatını da hiç kullanmadık. O katlara çıkan hiçbir ekmek, hiçbir su, bir damla su dahi devlet kesesinden harcanmıyor. Her birinin hesabı tutulur. Biz böyle büyüdük, böyle ahlakla büyüdük. Allah bu boğazdan bir lokma haram geçireceğine, bu canı alsın. O gün alsın, o an alsın. Bunların tekrar tekrar gündeme getirilmesi ve benim bunu açıklamak zorunda kalmam açıkçası çok üzüntü duyduğum bir şeydir. Ümit ederim tekrar açıklamak zorunda kalmam.''

Konuşmaların ardından Dışişleri Bakanlığı bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oylanarak kabul edildi.

Muhabir: Murat Ünlü

Yayıncı: Murat Taydaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber