Aydın organ naklinde örnek oldu

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Aydın'ın Orhan bağışı konusuna örnek illerden birisi olduğunu belirterek, ?Son üç yılda 24 başarılı organ bağışı gerçekleştirdik? dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Günümüzde 60 binden fazla hastanın organ yetmezliği nedeniyle tedaviye gereksinim duyduğunu ve bu sayının hızla artmakta olduğunu belirten Hüsnü Tırpancı, ?Organ nakli son dönem organ yetmezliği tedavileri içinde en yararlısı ve bazı organlar için tek tedavi biçimidir. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Türkiye'de, yaklaşık 70 bin kronik böbrek yetmezliği hastası, böbrek nakli olabilmek umuduyla yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Haftanın 3 gününü diyaliz cihazına bağlı olarak geçiren hastaların yılda sadece 600'ü böbrek nakli olanağına kavuşabilmektedir. Türkiye'de yeterli sayıda ?Organ Nakli Merkezi' ve deneyimli bilim adamı olmasına rağmen, nakil sayıları henüz istenilen düzeye ulaşamamıştır. Organ bulunamadığı için hayatlarını kısa sürede kaybeden binlerce hasta bulunmaktadır? diye konuştu.

Türkiye'de organ nakli hizmetlerinin kadavra donörden organ alınması ve alıcıya nakli ile ilgili işlemlerin ?Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi? dahilinde Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğü ve denetiminde yapılmakta olduğuna işaret eden Tırpancı, ?İlimizde bulunan 982 diyaliz hastasına hizmet veren merkezler tarafından hasta bilgileri düzenli olarak Ulusal Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezine bildirilmektedir. Ayrıca Diyaliz hastaları ile organ nakli bekleyen diğer hastalar Organ naklinin gerçekleştirildiği Hastanelere kayıt için yönlendirilmektedir. Organ nakli hizmetlerinin iyileştirilmesi ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarda beyin ölümü bildirim ve kadavra donör sayısının arttırılması Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasındadır. Nüfusa oranla en yüksek kadavra donör bağışının gerçekleştiği bölge, ilimizin içinde yer aldığı İzmir Bölgesi olmuştur. Bu başarısını devam ettirmektedir. Aydın Devlet Hastanesi, Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi ve Nazilli Devlet Hastanesi; Ege Bölge Koordinatörlüğü ile İşbirliği yaparak beyin ölüm bildirimi ve donör temini konusunda Türkiye standartlarının üstünde çalışmaktadır. Organ naklinde yakalanan bu başarı, Hastane Koordinatörleri ve ekibinin özverili çalışmaları sonucunda yakalanmıştır? şeklinde konuştu.

Aydın'ın organ bağışı konusundaki çalışmalarına da değinen Tırpancı, şöyle konuştu: ?Aydın ili yıllarca yaptığı çalışmalar ile organ nakli konusunda örnek illerden biri olmuştur. 2010 yılında ilimizde 25 beyin ölümü tespiti yapılmış olup, 12'sinin organları nakledilmiştir. 2011 yılında ilimizde 18 beyin ölümü tespiti yapılmış olup, 5'inin organları nakledilmiştir. 2012 yılında ise Ekim ayı sonu itibariyle ilimizde 20 beyin ölümü tespiti yapılmış olup, 7 kişinin organları nakledilmiştir. Bu sayede birçok organ bekleyen vatandaşımız ikinci bir hayat şansı bulmuştur?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber