Tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için iğneyle kuyu kazıyoruz

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasında iğneyle kuyu kazıldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2012 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tepebağ Tarihi Dokusunun Korunması ile ilgili toplantının açılışında konuşan Vali Hüseyin Avni Coş, kültürel ve tarihi mirasın korunmasının uzun soluklu bir iş olduğunu kaydetti. Bu noktada restorasyon projelerinin yapılmasının dahi zor olabildiğinin altını çizen Vali Coş, ?Bu noktada epeyce tarihi binanın büyük bir bölümü kayıp da olmuş olabiliyor. Bunların rölövelerinin, sonra restorasyon projelerinin yapılması, kuruldan geçirilmesi, projelerin onaylanması, onaylandıktan sonra da icra edilebilmesi, bu arada en başta da yapının sahiplerinin bu işe rıza göstermesi, mülkiyet sahibinin bu konuda istekli olması da gerekiyor. Ya da burası bir kamu kurumu tarafından satın alınacaksa, kamulaştırılacaksa bu konudaki işlemlerin pürüzsüz yürümesi gerekiyor. Sonuçta bütün bunlar aylar süren, hatta yılları bulan her eser bazında bir zaman alıyor. Tabiri yerindeyse iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Ama bütün bunlara rağmen çalışmalarımıza devam edeceğiz.? ifadelerini kullandı.

Şehirde tarihi eserler noktasında çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Vali Coş, ?Restorasyon çalışması devam edenler var, başlanacaklar var, Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında olanlar var. Şuanda onarılması gerekip de başta mülkiyet olmak üzere çeşitli nedenlerle problemleri giderilemeyip henüz el atılamayanlar var. Bu problemlerin bir an önce nasıl çözülebileceği konusunda da görüş alışverişinde bulunacağız. Yapılması gerekenleri belirleyip, bu çalışmaların hızlı bir şekilde icrası için gayret sarf edeceğiz. ? diye konuştu.

SEYHAN CADDESİ İLE YALI EVLERİ BÜTÜNLEŞTİRİLECEK

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise Seyhan Belediyesi ile birlikte gerek Tepebağ Höyüğü, gerek Tepebağ Mahallesi gerekse Ali Münif Yeğenağa Sokak sağlıklaştırması ve Seyhan Caddesi'ndeki çalışmaların sürdüğünü belirtti. Ali Münif Yeğenağa Sokak sağlıklaştırmasında ihale aşamasında olduklarını dile getiren Aldırmaz, ?Oradaki bütün tarihi yapılar aslına uygun şekilde restore edilecek. Seyhan Caddesi'ndeki eski vilayet önündeki meydanı kaldıracağız, bütün caddedeki orta refüjü kaldıracağız. Çünkü orası gölle bütünleşen binalar şeklindeydi. Eski valilik binasıyla yandaki tarihi doku tek bir parsel halini alacak. Bu proje Seyhan Caddesi, yalı evleri olarak bütünleşmiş olacak.? dedi.

TAŞKÖPRÜ'NÜN KAYBOLAN 2 KEMERİ ORTAYA ÇIKARILACAK

Tepebağ'da gereken her yerde restorasyon çalışması yapılacağına vurgu yapan Aldırmaz, "Tarihi Taşköprü'nün kaybolan 2 kemerini de ortaya çıkartarak, altından araçlar geçen, üstünden de yayaların yürüyebileceği bir köprü haline getirmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu. Tepebağ Höyüğü'nde de araştırma ve sondaj çalışmaları yapılacağını dile getiren Aldırmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu konuyla bağlantılı olarak, ilgili bakanlıklarla yazışmalar yapıldı. Şu an son noktaya gelindi. Müzemiz ve Valiliğimiz başkanlığında orada kazılar yapacağız, bunun finansmanını da biz sağlayacağız. Tepebağ içinde kamulaştırıp çalışma yaptığımız yerler var. Sinema Müzesi'nin yanındaki binayı ve Şakir Paşa Konağı'nı satın aldık, buradaki projeler bitmek üzere."

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk'ün de verdiği bilgiler sonrası toplantı basına kapalı devam etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber