Yeşilçam mağdurlarına emeklilik hakkı geliyor

Haber Giriş : 09 Ekim 2005 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür Bakanı Atilla Koç, Yeşilçam'da yıllarca emektarlık yapmış mağdur sanatçıların emekli olabilmeleri çalışıyor. 45 yaşına gelmiş balerin ve baletler de emekli olabilecek...

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Yeşilçam'ın mağdur emektarları ve zor durumdaki sanatçılara sahip çıktı. Koç, Yeşilçam'ın mağdur emektarlarına emeklilik hakkı verilmesi için hazırlanan kanun taslağının biran evvel Meclis'ten geçirilmesinin takipçisi olacağını belirterek, ?Bu mağdurların sorununu Sinema ve Telif Hakları Kanunu çerçevesinde çözmeyi denedik ama olmadı. Sanatçılara Emeklilik Hakkı Verilmesine İlişkin Kanun çıkmasını sonuna kadar destekliyorum' dedi.

BAKAN Koç, sanatçı emekliliği konusunda iki adımın atılmasının büyük önem taşıdığını belirterek, ?Bunlardan birincisi Yeşilçam'da yıllarca emektarlık yapmış ve şu anda durumları iyi olmayan 100-200 kişilik bir grup var. Bu grubun korunması, sosyal hak verilerek emekliye ayrılabilmeleri için kanun taslağı hazırlandı. Bu yasa çıkarılmalı. İkincisi de balet, balerin ve opera sanatçılarından 45 yaşına gelenlere istekleri halinde emeklilik yolu açılmalı. Bu iki projenin gerçekleştirilmesi lazım' dedi. n

SANATÇILAR NASIL EMEKLi OLACAK?

YEŞİLÇAM mağdurlarının emekliliği için hazırlanan yasa değişikliğinde AKP ve CHP anlaştı. Taslak, Çalışma Bakanlığı'na sunuldu. Yeni yasayla, Kültür Bakanlığı'ndan sanatçı olduğuna ilişkin belge alan sanatçılar, SSK ve Bağ-Kur'a başvurarak, emeklilik borçlanmasından yararlanabilecekler.

Sanatsal faaliyetlerini bir iş yerine bağlı olmaksızın kendi adına yürütenler, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde başvurmak suretiyle 18 yaşını doldurdukları tarihten sonra sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödemeksizin geçen meslekleriyle ilgili hizmetlerinin tümünü veya bir bölümünü borçlanabilecekler.

Ölen sanatçıların hak sahipleri de aynı koşullarla borçlanma hakkından yararlanabilecekler.

Önceki kanunlara göre borçlandırılmış hizmetlerle bu kanuna göre borçlandırılacak hizmetler toplamı 20 yılı geçemeyecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber