DPB, 'Sık Sorulan Sorular' Sayfasını Yeniledi

Bilgi edinmeyle beraber her kamu kurumu, internet üzerinden soru kabul etmeye ve gelen soruların yoğunluğu nedeniyle de sık sorulan sorular bölümü oluşturmaya başlamıştır. Bu çerçevede, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, daha önce oluşturmuş olduğu sık sorulan sorular sayfasını 4 Ekim tarihi itibariyle yenilemiştir Yenilemede soru sayısı 17'ye yükseltilmiştir. Genel olarak kamu personel seçme sınavı, görevde yükselme ve Telekom personelinin nakline ilişkin soruların yer aldığı bilgilere ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2005 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son güncelleme: 04/10/2005

1- ...Bölümü mezunuyum. Memur olarak atanmak istiyorum.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50 nci maddesinin birinci fıkrasında; "Devlet kamu hizmet ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmaları şarttır." hükmüne, ikinci fıkrasında ise; "Sınavların yapılmasına dair usul ve esaslar ile sınava tabi tutulmadan girilebilecek hizmet ve görevler ve bunların tabi olacağı esaslar Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak bir genel yönetmelikle düzenlenir." hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 3.5.2002 tarihli ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin 7'nci maddesinde; "ÖSYM, KPSS'ye başvuru tarihini ve başvurunun ne şekilde ve nereye yapılacağını Resmi Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan en yüksek tirajlı ilk üç gazetede farklı tarihlerde ilan vermek suretiyle duyurur." hükmü, 13 üncü maddesinde; "(A) grubu kadrolarına atama için seçme yapacak kamu kurum ve kuruluşları, yürürlükteki mevzuata uygun olarak açıktan atama izni alınmış kadro ve pozisyonların sayı, sınıf, unvan ve dereceleri ile genel ve kendi mevzuatındaki koşulları ve belirlenen KPSS taban puanını, Resmi Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ilan vermek suretiyle adaylara duyurur." hükmü, 14 üncü maddesinde ise; "Adayların öncelikle bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacak KPSS'ye girmeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının belirleyeceği bir taban puanın üzerinde KPSS puanı almış olmaları şarttır." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinde; "Kamu kurum ve kuruluşlarının usulüne uygun olarak açıktan atama izni alınmış ve koşulları belirlenmiş (B) grubu boş kadrolarının sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir..." hükmü, 23 üncü maddesinde ise; "Adaylar, ÖSYM tarafından (B) grubu kadrolara; KPSS puanları, tercihleri, kadro sayıları ve koşulları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilir." hükmü bulunmaktadır.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak istihdam edilmek isteyenlerin, öncelikle Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) katılmaları ve sınav sonucuna göre aldıkları puan doğrultusunda (A) grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarının; (B) grubu kadrolar için ise ÖSYM Başkanlığının ilanlarını takip ederek, bu kamu kurum ve kuruluşlarına veya adı geçen Başkanlığa başvuruda bulunmaları gerekmektedir.


2- A grubu ve B grubu kadro ne demektir?

(A) ve (B) grubu kadro ayrımı "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"te yapılmıştır.

(A) grubu kadrolar; özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle ve belli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutularak mesleğe alınan personel için ihdas edilmiş kadrolar olarak tanımlanmıştır (Örneğin, Müfettiş ve Uzman Yardımcısı, Stajyer Kontrolör, Kaymakam Adayı).

Bu kadroları tercih edecek adayların KPSS'ye girmelerini müteakip ilgili kurumlarca yapılacak sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir. Bu sınavlar ve aranılan özel şartlar hususunda ilgili kurumlarca yapılacak ilanların takip edilmesi gerekmektedir.

(B) grubu kadrolar ise; kariyer meslek olarak anılan meslekler dışında kalan diğer kadrolar olarak tanımlanmıştır. (Örneğin, mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi v.b.)

Bu kadrolara ilk defa atanacak personelin ÖSYM tarafından yapılacak KPSS'ye girerek ÖSYM tarafından ilan edilecek KPSS Tercih Kılavuzunda yer alan kamu kurum ve kuruluşlarına ait boş kadrolardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde adı geçen Kurumca bilgisayar ortamında yerleştirme işlemleri yapılmaktadır.


3- Kamu personel alımlarını nereden takip edebilirim?

"Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre, kamu kurum ve kuruluşlarının memur kadroları ile 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin II sayılı cetveline tabi olarak çalıştırılacak sözleşmeli pozisyonlara yapılacak yerleştirme işlemlerine ilişkin talepler, kamu kurumlarınca Başkanlığımıza iletilmektedir. Söz konusu bu talepler, Başkanlığımızca, mer'i mevzuat yönünden incelenmekte ve merkezi yerleştirme yapılmasına karar verilmesi halinde, ÖSYM Başkanlığına gönderilmektedir. Bu çerçevede, bu kapsamdaki duyurular ÖSYM Başkanlığınca, basın yayın organları ve http://www.osym.gov.tr internet adresi aracılığı ile kamuoyuna duyurulmaktadır.

Diğer taraftan, Adalet Bakanlığının memur kadrolarına yapılacak atamalar için http://www.adalet.gov.tr, askeri kurumların memur kadrolarına yapılacak atamalar için ise http://www.tsk.mil.tr internet adreslerinin takip edilmesi gerekmektedir.

Bunun dışında, işçi kadrolarına yapılacak atamalara ilişkin işlemler Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülmekte olup, bu konuda http://www.iskur.gov.tr internet adresinden bilgi alınabilir.

Yukarıda, belirtilen personel alımları dışında, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine ve teşkilat kanunlarına göre çalıştırılacak sözleşmeli personel alımları ile 657 sayılı Kanunun 4/C maddesi kapsamında çalıştırılacak geçici personel alımlarına ilişkin bilgiler, istihdamı yapacak olan kamu kurum ve kuruluşlarından edinilebilir.


4- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ne zaman açılacak?

Bilindiği üzere, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin değişik 11'inci maddesinde, "KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder." hükmü yer almaktadır.

Bu çerçevede, KPSS yapılmasına adı geçen kurumlarca müştereken belirlenmiş esaslarda ve kamu kurum ve kuruluşlarının personel talepleri çerçevesinde karar verilmesi durumunda, buna ilişkin duyurular ÖSYM Başkanlığınca kamuoyuna ilan edilmekte (http://www.osym.gov.tr) olduğundan bu Başkanlıkça yapılacak ilanların takip edilmesi gerekmektedir.


5- Memuriyete Girişte Yaş Neye Göre Belirlenir?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 40'ncı maddesinde; "Genel olarak 18 yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilirler.
Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler, en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı almış olmak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler"
hükmü; 48'inci maddesinin Özel Şartlar başlıklı (B) bendinin 2'nci alt bendinde ise; "Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak" hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede, kamu kurum ve kuruluşlarına girişte asgari yaş şartı tespit edilmiş, üst yaş sınırına ilişkin bir kısıtlama getirilmemiştir.
Ancak, KPSS Tercih Kılavuzunda ilan edilen kadro ve pozisyonlar için aranılan nitelikler, ilgili kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ve yürürlükteki mevzuatları ile Başkanlığımızca onaylanan ve yaşa ilişkin nitelikleri 25-40 yaş arası adayların başvurabilecekleri şekilde tespit edilen Nitelik-Kod Kılavuzu'nda belirtilen nitelikler çerçevesinde ilgili kurumlarca belirlenmekte ve Başkanlığımızın uygun görüşü üzerine ÖSYM Başkanlığınca ilan edilmektedir.
Nitelik Kod Kılavuzunda yer alan ilk defa Devlet memuru olacaklarda aranabilecek üst yaş sınırlamalarına ilişkin nitelikler; yapılan yerleştirmelerde tarafsızlığın ve uygulamada kamu kurum ve kuruluşları arasında birliğin sağlanması amacıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve buna dayanılarak çıkarılan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar Hakkında Genel Yönetmelikte yer alan hükümler uyarınca, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının meri mevzuatlarında yer alan yaşa ilişkin şartları karşılayacak şekilde ve kamuya giren kişilerin emekli olmaları için gerekli asgari çalışma süresi de dikkate alınmak suretiyle 25-40 yaş olarak belirlenmiştir.


6- Merkezi Yerleştirme Sonucu Yerleştirilenlerden, Yerleştirildiği Kadroya/ Pozisyona Niteliği Tutmayanların Durumu?

Merkezi yerleştirme işlemi neticesinde yerleştirmesi yapılan adaylar gerekli belgelerle birlikte, istenilen süreler içinde, atanmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında teşekkül ettirilen Sınav Değerlendirme Komisyonlarına başvururlar.

Sınav Değerlendirme Komisyonu adayları, yerleştirildikleri kadrolar için aranılan nitelikleri taşıyıp taşımadıkları yönünden kontrol etmekte olup, nitelikleri taşıyan adayların atamaları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılmaktadır.

Bu çerçevede adayların yerleştirildikleri kamu kurumundan bilgi talep etmeleri gerekmektedir.


7- İkinci Kez Yerleşememe Kimleri Kapsamaktadır?

Bilindiği üzere, 18/03/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 2'nci maddesinde; "Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu düzenlemeye göre,
1- Adayların aynı sınav sonucunu kullanarak merkezi yerleştirme sisteminden birden fazla yararlanması engellenmiştir. Söz konusu hüküm uyarınca ÖSYM Başkanlığı tarafından yerleştirilip ilgili kurumlarca ataması yapılan adayların, yerleştirmelerine esas alınan puanlarıyla müteakip yerleştirmelere başvurabilmeleri mümkün bulunmamaktadır.
2- Merkezi yerleştirme neticesinde yerleştirilen adaylardan; yerleştirildiği kadronun niteliklerini taşımaması sebebiyle atamasının yapılamadığını kurumdan alacakları bir belge ile tespit ettirenler diğer yerleştirmelere başvurabilirler.
3- Söz konusu maddede yer alan sınırlama yerleştirmeye esas alınan puanla sınırlıdır. Buna göre, merkezi olarak KPSS sonucuna göre yerleştirilen adayların, daha sonra açılacak KPSS'ye girerek öğrenim düzeyleri ve kariyeri ile ilgili kadrolar için yapılacak yerleştirmelere başvurabilmelerinin mümkün olduğu değerlendirilmektedir.


8- Askerde İken Yerleştirmesi Yapılanların Durumu

KPSS puanı ile bir kadroya yerleştirilenlerin, askerde olması sebebiyle belirtilen tarihlerde kuruma başvuramaması sebebiyle askerlik dönüşü ilgili kadroya başlayıp başlayamayacakları hakkında.

Bilindiği üzere, 30/01/1986 tarih ve 19004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği'nde 11/10/1999 tarih ve 99/13781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişiklik yapılarak, kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolu ve sözleşmeli statüde personel ihtiyaçlarının karşılanmasında merkezi yerleştirme sistemine geçilmişti. Merkezi memurluk sınavlarına girenlerin işe yerleştirilmeleri; kamu kurum ve kuruluşlarının personel talepleri çerçevesinde adayların merkezi sınav başarı puanı, kurum ve unvan tercihleri alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile de Kamu Personel Seçme Sınavı'nı yapma ve yerleştirme işlemleri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına verilmiştir.

Diğer taraftan, merkezi yerleştirme yapılmak üzere, merkezi yerleştirme kılavuzlarıyla ilan edilen kadrolar ve bu kadrolara ait nitelikler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut kadroları ve ihtiyaçları dikkate alınarak kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmektedir. Başkanlığımızın bu husustaki görevi; ilan edilmek üzere Başkanlığımıza intikal ettirilen kadrolar ve bu kadrolar için aranan nitelikleri, meri mevzuat ve nitelik kod kılavuzunda yer alan hususlara uygunluk yönünden incelemekten ibarettir.

İlan edilen kadrolara başvuracak adayların KPSS'ye katılmaları ve yüksek puan almış olmaları kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmemektedir. İlan edilen kadrolara başvuracak adayların yerleştirme yapılacak kadrolar için aranılan genel şartların yanında kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında belirtilen ve tercih kılavuzunda yer alan şartlara da sahip olmaları gerekmektedir.


9- 1999 yılında yapılan DMS sınav sonuçları hala geçerli midir?

Bilindiği üzere, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"in Geçici 2. maddesi hükmüne göre; 17/10/1999, 12/12/1999 tarihlerinde Devlet memurları için yapılmış olan merkezi sınavlarda 70 ve daha yukarı puan alarak başarılı olan adayların hakları, (B) grubu kadrolara yapılacak yerleştirmeler için bu Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren iki yıl süreyle geçerli olup, bu süre 03/05/2004 tarihinde sona ermiştir. Bu sebeple, belirtilen tarihlerde yapılmış olan merkezi sınavlara katılıp 70 ve daha yukarı puan almış olan adayların 03/05/2004 tarihinden itibaren bu puanlarına istinaden herhangi bir kamu kurum ve kuruluşuna Devlet memuru olarak atanmalarına imkan kalmadığından, ilgililerin adı geçen Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılacak KPSS'ye katılmaları gerekmektedir. Söz konusu Yönetmelikle Kamu Personel Seçme Sınavı'nı yapma ve yerleştirme işlemleri ÖSYM'ye verildiğinden, bu Başkanlıkça yapılacak sınav ve yerleştirme ilanlarının takip edilmesi gerekmektedir.


10- Kamu kurumlarındaki özürlü memur/işçi kadrolarına atama nasıl yapılmaktadır?

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Devlet memuru olarak atanabilmeye ilişkin genel ve özel şartların düzenlendiği 48 inci maddesinin (A) bendinin 7 nci alt bendinde; "53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek (?) akıl hastalığı (?) bulunmamak." hükmüne yer verilmiş, 50'nci maddesinin birinci fıkrasında da, Devlet kamu hizmeti ve görevlerine Devlet memuru olarak atanacakların açılacak Devlet memurluğu sınavlarına girmeleri ve sınavı kazanmalarının şart olduğu belirtilmiş olup, "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"te; kamu kurum ve kuruluşlarının (B) grubu kadrolarında Devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin girmek zorunda oldukları Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın merkezi olarak ÖSYM tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Bu Sınava girenlerin işe yerleştirilmeleri ise; adayın KPSS başarı puanı ve kurum ve unvan tercihleri dikkate alınarak bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik'te özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dahil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olup, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır.

Bu çerçevede, KPSS'ye girmiş özürlü adayların ilan edilen kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri ve yerleştirilmeleri halinde, yerleştirildikleri kadro veya pozisyon için Kılavuzda yer alan diğer nitelikler yanında, 657 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen hükmü uyarınca sağlık şartları itibariyle görevlerini yapmalarına engel bir durum bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu alabilmeleri durumunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca atamalarının yapılabileceği düşünülmekle birlikte, memur olmak isteyen özürlü vatandaşların; özürlü kontenjanı çerçevesinde "Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik"te belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek (İlan Başkanlığımız sitesinde yayınlanacaktır) kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşlarca yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde memur olarak istihdam edilmelerinin daha uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Ayrıca, KPSS'ye katılan özürlülerin kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdamına ilişkin işlemler Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünce gerçekleştirildiğinden (http://www.iskur.gov.tr), bu hususta adı geçen kuruma başvurmanız gerekmektedir.


11- KPSS yerleştirmelerinde şu ana kadar kaç kişi yerleştirildi?

Bilindiği üzere, 30/01/1986 tarih ve 19004 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İlk Defa Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve yarışma Sınavları Genel Yönetmeliğinde 11/10/1999 tarih ve 99/13781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişiklik yapılarak, kamu kurum ve kuruluşlarının kadrolu ve sözleşmeli statüde personel ihtiyaçlarının karşılanmasında merkezi yerleştirme sistemine geçilmiştir. Merkezi memurluk sınavlarına girenlerin işe yerleştirilmeleri; kamu kurum ve kuruluşlarının personel talepleri çerçevesinde adayların merkezi sınav başarı puanı, kurum ve unvan tercihleri alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile de Kamu Personel Seçme Sınavını yapma ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Başkanlığına verildiğinden, ilgi talebinize ilişkin olarak adı geçen Başkanlığa başvurulması gerekmektedir.


12- Niçin ? bölümünden hiç memur alınmamaktadır?

Bilindiği üzere, merkezi yerleştirme yapılmak üzere, merkezi yerleştirme kılavuzlarıyla ilan edilen kadrolar ve bu kadrolara ait nitelikler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut kadroları ve ihtiyaçları dikkate alınarak kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenmektedir. Başkanlığımızın bu husustaki görevi, ilan edilmek üzere Başkanlığımıza intikal ettirilen kadrolar ve bu kadrolar için aranan nitelikleri, mer'i mevzuat ve nitelik kod kılavuzunda yer alan hususlara uygunluk yönünden incelemekten ibarettir.


13- KPSS yerleştirmelerinde "tercih edilen kadrolara" kimler, kaç puanla yerleşti?

Merkezi memurluk sınavlarına girenlerin işe yerleştirilmeleri; kamu kurum ve kuruluşlarının personel talepleri çerçevesinde adayların merkezi sınav başarı puanı, kurum ve unvan tercihleri alınarak bilgisayar ortamında yapılmakta olup, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" ile de Kamu Personel Seçme Sınavını yapma ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Başkanlığına verildiğinden ÖSYM Başkanlığına başvurulması gerekmektedir.


14- ? Yüksekokulu/Üniversitesinin ? bölümünden mezun oldum. Hangi unvanlı kadrolara atanabilirim?

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunun "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinin (c) bendinde; "Bilgi: Kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan bu Kanun kapsamındaki her türlü veriyi," ifade eder hükmü, 7 nci maddesinde; "Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi ve belgelere ilişkin olmalıdır. Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler." hükmü, 27 nci maddesinde ise; "Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendinde; "Aynı meslek bilim dallarında, eğitim-öğretim yapan üniversitelerde, eğitim-öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü yer almakta olduğundan; mezun olduğunuz bölüm itibariyle hangi unvanlı kadrolara atanabileceğiniz hususunda Yükseköğretim Kurulundan görüş sormanız gerektiği değerlendirilmektedir.


15- Dolu/ boş kadro durumları, il bazında temin edilebilir mi?

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesinin (c) bendinde Bilgi, "Kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan bu Kanun kapsamındaki her türlü veri", Belge ise "Kurum ve kuruluşların sahip oldukları bu Kanun kapsamındaki yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plân, film, fotoğraf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcıları" olarak tanımlanmıştır.

Diğer taraftan, Başkanlığımıza ait "Devlet Personel Başkanlığı Dosya Planı" http://www.basbakanlik-dpb.gov.tr/bilgiedinme/dosyaplani.htm adresinde yayımlanmış olup, bu planda da görüleceği üzere kamu kurumlarına ait kadrolar il bazında tutulmamaktadır. Bu nedenle, bu konuya ilişkin talebinizi ilgili kamu kurumuna iletmeniz gerekmektedir.


16- Bir kamu kurumunda ? unvanlı kadroda çalışmaktayım. Çalıştığım kurumda bitirmiş olduğum öğrenimime uygun kadroya atanabilir miyim? (Örnek: Memur olarak çalışıyorum. Mühendislik fakültesini bitirdim. Çalıştığım kurumda mühendis kadrosuna atanabilir miyim?)

Bilindiği üzere 15/03/1999 tarihli ve 99/12647 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ve 21/ 09/ 2004 tarihli ve 2004/8246 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla Değiştirilen, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin", "Görevde Yükselme Yönetmelikleri" başlıklı 15'inci maddesinde; "Kurumlar, bu Yönetmeliğin kapsamına giren görevlere atanacaklarda aranacak öğrenim düzeyi ile hizmet süresi, alt görevlerde bulunma süresi, sicil ve disipline ilişkin şartlar ile bunlar için verilecek görevde yükselme eğitiminin ilanı, şekli, süresi, konuları, ağırlıkları ve kapsama dahil edilecek diğer unvanlar ve bunlara ilişkin seçme kriterlerini, yapılacak sınavlara ilişkin usul ve esaslar ile bu konulara ilişkin diğer hususları Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünü alarak çıkaracakları yönetmelikle düzenlerler" hükmüne; Ek 3'üncü maddesinde ise, "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmeliğin üçüncü bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tabi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir." hükmüne yer verilmektedir

Bu itibarla, ? kadrosuna geçiş koşulları yukarıdaki hükümler çerçevesinde, kurumların yönetmeliklerinde düzenlenmiş olup, çalışılan Kuruma başvurulması gerektiği değerlendirilmektedir.


17- Türk Telekom Personelinin Nakledilebileceği Boş Kadrolar?

Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde .. unvanı ile çalışmakta olan .. bölümü mezunu personelin, Kuruluşun özelleştirilmesi sonrasında .. ilinde nakledilebileceği 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kurum ve kuruluşların listesini elektronik ortamda talep eden mailler.

Bilindiği üzere, 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 5398 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesinde özelleştirme programına alınan veya özelleştirilen kuruluşlardaki 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak veya sözleşmeli statüde çalışmakta olanlar ile iş kanunlarına tâbi olarak görev yapmakla birlikte toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanmayan mezkur maddede yer verilen personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki boş kadrolardan Başkanlığımızca tespit edilen kadroya atamasının teklif edileceği, 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (1) sayılı cetveldeki kadrolarda istihdam edilmekte olanlar ile burada sayılan unvanlarla çalışan diğer statülerdeki personelin atama teklifleri Araştırmacı unvanlı kadrolara yapılacağı, atama teklif yazısının intikalinden itibaren otuz gün içerisinde atama işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu, personelin işe başlama sürelerine ve işe başlamama halinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 ve 63 üncü maddeleri hükümlerinin uygulanmasından atamayı yapan kamu kurum ve kuruluşunun sorumlu bulunduğu, atama ve göreve başlatma işlemlerinin sonucunun en geç onbeş gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirileceği;

Halen yürürlükte bulunan 27/01/2000 tarihli ve 4502 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinde ise Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak kadrolu veya sözleşmeli statüde çalışan personelinin istekleri halinde 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesi çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledileceği;

hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, Türk Telekom hisselerinin devri sonucu kamu payının yüzde ellinin altına düşmesi durumunda; 406 sayılı Kanunun değişik Ek 29 uncu maddesine göre Türk Telekomda,
a)aslî ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar
b)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi kadrolu personel
c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi sözleşmeli personel
d) kapsam dışı personel,
statüsünde çalışanlar nakil hakkından yararlanabilecektir.

Sayılan personelin atama teklifi, esas itibariyle 190 sayılı K.H.K. kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların boş memur kadrolarına, ilgili personelin unvanı, öğrenim durumu, hizmet süresi ile kurumların boş kadroları ve hizmet icapları göz önünde bulundurularak yapılmaktadır. İhtiyaç olması ve bu ihtiyacın ilgili kuruluşlarca usulüne uygun bir şekilde bildirilmesi halinde özelleştirme kapsam ve/veya programındaki kuruluşlar hariç, 190 sayılı K.H.K. kapsamı dışındaki kurum ve kuruluşların memur, sözleşmeli ve kapsam dışı kadro veya pozisyonlarına da atama teklifi yapılabilmektedir.

4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun "Tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesinin (c) bendinde Bilgi; "Kurum ve kuruluşların sahip oldukları kayıtlarda yer alan bu Kanun kapsamındaki her türlü veri", Belge ise; "Kurum ve kuruluşların sahip oldukları bu Kanun kapsamındaki yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plân, film, fotoğraf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcıları" olarak tanımlanmış olup aynı Kanun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasında da "Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler." hükmü yer almaktadır.

Hisse devir sözleşmesinin imzalanmasından sonra Türk Telekomünikasyon A.Ş. Genel Müdürlüğünde .. unvanı ile çalışmakta olan ? mezunu personelden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilmek üzere söz konusu Genel Müdürlükçe bildirilen personelin atama tekliflerinin, Başkanlığımızca 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kurumlardaki münhal ? kadrolarına yapılması planlanmaktadır.

Atama teklifleri yapılırken kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet ve insan gücü ihtiyaçları ile söz konusu personelin unvanı, öğrenim durumu ve il tercihleri dikkate alınarak bu illerden birine; buralarda uygun münhal kadro bulunamaması halinde diğer illere atama teklifinde bulunulacağı; İl tercihi bildirmeyen personelin atama teklifi öncelikle görev yaptığı İl'e olmak üzere yapılacaktır.

13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kadroların Dağılımı başlıklı 8 inci maddesinde "Ekli cetvellerde yer alan ve kuruluşlara tahsis edilmiş olan serbest kadroların bu Kanun Hükmünde Kararnameye eklendikleri tarihten itibaren üç ay içinde ünvan, sınıf, derece ve adet belirtilmek suretiyle, yurtiçinde merkez ve taşra birimleri itibariyle, yurtdışında toplam sayı olarak dağılımı yapılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereği, Kurumlarca, kadro dağılımları yurtiçinde merkez ve taşra şeklinde yapılmaktadır. Söz konusu kadro bilgileri dağılım yapıldıktan sonra Başkanlığımıza gönderilmekte ve bu kadroların dolu-boş bilgileri de üçer aylık dönem sonlarında Başkanlığımıza intikal ettirilmekte, kurumlarca gönderilen bu bilgiler Başkanlığımızda elektronik ortamda tutulmaktadır.. Özelleştirme uygulamalarına yönelik olarak atama teklif dönemlerinde kullanılmak üzere çeşitli kuruluşlardan gelen bilgiler özel bir çalışma sonucu il bazında oluşturularak personel atama teklif çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu kadrolar gerek Başkanlığımızın personel teklifi, gerekse kurumların yaptıkları atama, terfi, nakil işlemleri ile istifa ve ölüm gibi sebeplerle sürekli değişim gösterdiğinden sabit bir veri belge olarak kullanılması mümkün olamamaktadır.

Başkanlığımızın 12/05/2005 tarihli ve B.02.1.DPB.0.16/180/11348 sayılı yazısı gereği, 4046 sayılı Kanunun 22 nci maddesine göre diğer kurumlara nakledilmek üzere Başkanlığımıza bildirilen personele ait bilgiler, isimleri olmaksızın, emekli sicil numaralarıyla http://www.basbakanlik-dpb.gov.tr/ adresindeki Web sayfasında (15) gün süre ile yayımlamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ihtiyaç duydukları personeli buradan tespit edip kuruluşunun aracılığıyla personelle görüşüp, ilgilinin muvafakat dilekçesini almak kaydıyla, 08.10.2003 tarih ve 25253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun Çerçevesinde Nakledilecek Personel Hakkında Tebliğe ekli "İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Talep Formu"nu eksiksiz doldurmak suretiyle Devlet Personel Başkanlığından ismen talepte bulunabilmektedirler.

Diğer taraftan, her kurumun kadrolarının il bazında dolu-boş bilgileri personel birimlerinde güncel olarak bulunmaktadır. Mezkur Tebliğ'in 7 nci maddesinin son fıkrasında "Kamu kurum ve kuruluşları, Başkanlığa bildirilen personelden yukarıdaki esaslar çerçevesinde kendi kadrolarına atamak istedikleri hakkında ilgili personelin atanacağı kadro ve görevlendirileceği il konusunda muvafakatını almak ve bu Tebliğe ekli "İstihdam Fazlası/Nakle Tâbi Personel Talep Formu"nu eksiksiz doldurmak suretiyle Başkanlıktan ismen talepte bulunabilirler..." ifadesine yer verilmektedir.Bu çerçevede diğer kurumlara nakledilmek üzere ismi Başkanlığımıza bildirilen personel, atanmak istediği kuruma başvurarak ilgili kurumdan usulüne uygun bir talep yazısını Başkanlığımıza intikal ettirmesi halinde söz konusu talep değerlendirilebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber