'Verilmeyen ve alınmayan bir hizmetin bedeli olmaz'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2005 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42



SSK VE BAĞ-KUR GERİYE DÖNÜK SAĞLIK PRİMLERİNİN TAHSİL EDİLMESİ

Prim borcu bulunduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan SSK ve Bağ-Kur üyelerinden geriye dönük sağlık primlerinin tahsil edilmemesi gerektiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Derviş Günday, "Verilmeyen ve alınmayan bir hizmetin bedeli olmaz. Bu sistem hukuka ve hakkaniyete aykırıdır" dedi.

Prim borcuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Günday, prim borcu bulunduğu için sağlık hizmetlerinden yararlanamayan SSK ve Bağ-Kur üyelerinden geriye dönük prim tahsilatı yapılmasının yanlış olduğunu ifade ederek, "Prim borcu bulunduğu için sağlık hizmeti verilmeyen SSK ve Bağ-Kur'a kayıtlı üyelerimizden prim ve bu primlerin faizlerinin tahsil edilmek istenmesi, hakka ve hukuka aykırıdır. Çünkü verilmeyen bir hizmetin bedeli asla olamaz" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuyla ilgili çalışma yaptığını hatırlatan Günday, zor durumda olan ve siftahsız dükkanını kapatan, esnafın bu primleri ve faizlerini ödemesinin imkansız olduğunu dile getiren Günday, "Eğer hükümet bu kanayan yaraya bir neşter vurmak istiyorsa, verilmeyen sağlık hizmetleri prim ve faizlerini affetmeli. Hükümetin sadece emeklilikle ilgili primleri faizsiz olarak tahsil etmesi gerekmektedir. Çünkü, esnafımızın mevcut getirilmek istenen prim ve faizleri ödemesi asla mümkün değildir" açıklamasında bulundu.

Buna benzer başka bir düzenlemenin 2003 yılında yapıldığını, ancak başarısız olduğunu hatırlatan Günday, "2003 yılında hazırlanan benzer düzenleme esnaf ve sanatkarımızın ihtiyacını karşılamamıştır. Söz konusu prim ve gecikme zamlarına uygulanan faiz oranının yüksek olması ve bileşik bazda uygulanması, aylık cari primlerle birlikte taksitlerin de ödenmesi, sigortalıların ödeme gücünü aşmıştır. Bundan dolayı da düzenleme amacına ulaşmamıştır. 2003 yılında yapılan düzenlemeyle borcu bulunan 2 milyon 817 bin 404 sigortalıdan, yüzde 15'ini oluşturan 421 bin 937 kişi başvurmuş ve kurum alacağının sadece yüzde 11.7'si yeniden yapılandırılabilmiştir. Bunlarında yüzde kaçı ödemesini yapmıştır, şu an belli değildir" diye konuştu.

Yeni bir kanun ve yasa getirirken halkın faydasına olması gerektiğini de kaydeden TESK Genel Başkanı Derviş Günday, "Amaç üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, hazırlanan tasarıda, işçi ve esnafımızın içinde bulunduğu zor durum dikkate alınmalıdır. Eğer, dikkate alınmaz ise hazırlanmakta olan tasarı, 2003 yılında çıkarılan tasarıdan daha başarısız olur. Başarı isteniyorsa, TESK'in görüşlerine mutlaka başvurulmalıdır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber