Sıhhi Tesisatçılar Odası'ndan 'Bina Kimlik Sistemi Projesi'

Mersin Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mehmet Kabadayı, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, MESKİ ve Makine Mühendisleri Odası işbirliğiyle 'Bina Kimlik Sistemi Projesi' çalışması başlattıklarını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mehmet Kabadayı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu projeyle inşaatlarda veri tabanı oluşturulacağını, 5 yıl sıhhi tesisat ve işçilik garantisinin sağlanarak, kaçak su kullanımının önüne geçilip, korsanların kayıt altına alınmasını hedeflediklerini söyledi.

Her yapıda 5 yıl süreyle sıhhi tesisat ve işçilik garantisinin sağlanması amacıyla 'Bina Kimlik Sistemi Projesi' hazırladıklarını ifade etti. İnşaatların en önemli bölümlerinden biri olan sıhhi tesisatın, ucuz işçilik amacıyla tercih edilen yetkisiz ve belgesiz kişilerce döşenmesi sonucu arızalar oluştuğunu ifade eden Kabadayı, konut ya da yapı sahiplerinin ise muhatap bulamadığından büyük sorunlar yaşandığını kaydetti.

Yapılan araştırmalarda, yeni kullanıma açılmış binaların temiz su ve pis su tesisat arızaları en önemli sorunların başında geldiğini anlatan Kabadayı, "Sıhhi su tesisatı, inşaatın en önemli bölümlerinden biri olmasına rağmen yetersiz ve yanlış döşenen tesisatlar arızalara neden olmaktadır. Yetersiz ve yanlış döşenen tesisatlar nedeni ile binaların hem ömrünün kısa olmasına hem de tamir çalışmalarından dolayı binanın hasar görmesine neden olmaktadır. Ayrıca bina için ek bir maliyet meydana getirmesinden dolayı ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir." diye konuştu.

Odalarına yapılan şikâyetlerde sıhhi tesisattan kaynaklanan arızaların ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Kabadayı, "En sık karşılaşılan sıhhi tesisat arızaları ise lavabolardan pis koku gelmesi, pis su borularının tıkanması, tesisat borularının ek yerlerinden sızdırması ve suyun yeterli basınçta olmamasından kaynaklanan cihaz arızaları oluşturmaktadır. Kayıt dışı çalışan korsan kişilerin ucuz işçilik yapmalarından dolayı tercih edilmesi, yetersiz ve yanlış döşenen tesisatlara neden olmaktadır. İster ev sahibi olsun ister kiracı, sıhhi tesisat arızasıyla ilgili kendilerine bir muhatap bulamamaktadırlar. Bu sorunlardan dolayı Mesleki Odamızda sıhhi tesisat ustalarının yaptığı binalara veri tabanı oluşturularak 5 yıl boyunca etkin bir şekilde takibinin yapılması ve sıhhi tesisat arızalarında müdahale edilmesi amacı ile Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, MESKİ, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi ile bina kimlik sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber