Ahıska Türkleri, AİBÜ'de buluştu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2012 18:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahıskalı 90 binden fazla Türkün zorla Orta Asya ve Sibirya çöllerine göç ettirilmesinin yıl dönümü dolayısıyla, Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB), Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nca ortaklaşa düzenlenen ?Ahıska Türkleri STK Çalıştayı? Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) yapılıyor.

Kültür Merkezi Mavi Salon'da gerçekleştirilen Ahıska Türkleri STK Çalıştayı'nın açılış programına, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, YÖK Denetleme Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Anayurt, AİBÜ Rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Bahar, Prof. Dr. Akçahan Gepdiremen ve Prof. Dr. Resul Eryiğit, Genel Sekreter Doç. Dr. Erdal Bekiroğlu ile aralarında Kazakistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, ABD'nin de olduğu 9 ülkenin temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılışında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj okundu ve Ahıska Türkleri ile ilgili video gösterisi sunuldu.

DATÜB Başkan Vekili Prof. Dr. İlyas Doğan, yaptığı konuşmada, 1944 yılında bir gecede Ahıska Türklerinin hayvan taşıyan vagonlara konularak zorla göç ettirildiklerini ve yaşadıkları dramın Türkiye de bile bilinmediğini anlatarak, amaçlarının bu konuda kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi.

?KURUMSALLAŞMIŞ DİASPORA OLUŞTURULMALI?

Ahıskalı Türklerin sorunlarını çözmek konusunda, ?Türklerle iletişime geçerek Müslüman ve ortak Türk coğrafyasıyla koordineli bir diaspora oluşturmak zorundayız. Aksi takdirde yok olup gideriz? diyen Prof. Dr. Doğan, mutlaka kurumsallaşmış bir diasporanın oluşturulmasının gerektiğinin altını çizdi.

DATÜB Başkanı Ziyaddin İsmihanoğlu Kasanov da, örgütlenmenin ve gençlerin eğitiminin önemine dikkat çektiği konuşmasında, ?Senelerdir bir organizasyon, bir örgütlenme ağımız yoktu. Ancak Sovyetler dağıldıktan sonra böyle bir örgütlenme başladı. 2008'de yola çıktık ve Ahıska Türkleri Birliğini kurabildik.? diye konuştu.

TİKA Daire Başkanı Mehmet Yılmaz ise bu trajedinin canlı tutulması, unutulmaması gerektiğini; artık Ahıska Türkleri için vatanlarına geri dönme şansının doğduğunu ve bunun için Gürcülerin bazı evraklar istediklerini ifade ederek, kendilerinin de konuyla ilgili girişimlere başladıklarını ve amaçlarının soydaşlarımızın vatanlarına ulaşarak sağlıklı bir şekilde yerleşmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Yılmaz, TİKA olarak Ahıska Türkleri ile ilgili yeni projeleri olduğunu da sözlerine ekledi.

Başbakanlık Dış Türkler ve Akraba Toplulukları Daire Başkanı Mehmet Köse de, Ahıska Türklerinin sorunlarının çözülmesi açısından bu çalıştayın önemli olacağını ifade ederek, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bölgedeki Türklerin varlığını, yanı başımızda muazzam bir Türk dünyası olduğunu Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra öğrendiğini anlatarak, ?Ahıska Türklerinin acısı çok büyük, DATÜB Başkanı o kadar samimi anlattı ki, Allah mutlaka yardım edecek. Biz her zaman yanınızda olacağız. Bu çalıştayın sorunların çözümüne katkı sağlamasını diliyorum.? diye konuştu.

?NİTELİK ARTTIRILSIN, DAYANIŞMA DEVAM ETSİN?

Bolu Valisi İbrahim Özçimen de, Ahıskalıları Bolu'da ağırlamaktan onur ve gurur duyduğunu ifade ederek, ?O günlerde otoriter bir ülke sizlerin atalarını hayvan vagonlarına doldurup başka yerlere gönderdi ama sizleri yok edemedi. Şimdi siz de bulunduğunuz yerlerde, o yerlerin kurallarına uyarak, hak ve adalet içinde haklarınızı aramalısınız. Mutlaka başaracaksınız. DATÜB Başkanımızın dediği gibi eğitimle gençlerin niteliği arttırılsın, kanunlara uyulsun, bilim adamları, iş adamları, gençler arasında dayanışma devam etsin.? dedi.

Çalıştayın açılışında, 14 Kasım 1944'te Sovyetler Birliği'nden Orta Asya ve Sibirya çöllerine göçe zorlanan 90 binden fazla Ahıska Türkünden biri olan Molla Yusuf Dede de bir konuşma yaptı. Yusuf Dede, 2005 yılında vatanına geri dönebildiğini ve şu anda 8 aileyle birlikte yaşadıklarını anlatarak, ?Birbirimize destek olmalıyız, yardımcı olmalıyız. Kimse demedi ki nasıl yaşıyorsun, neler yapıyorsun? Bizden haberiniz olsun, ne yiyoruz, nasıl yaşıyoruz. Bir ihtiyacımız yok ama bir büyüğümüz gelip sorsa bu bizim yüreklerimizi güçlendirir.? diye konuştu.

Çeşitli konularda yapılacak sunumlar, panel, konferans ve müzik dinletilerinin yer alacağı çalıştay, 18 Kasım Pazar günü sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber