Çiller: SHP, Türkiye'ye tarihi fırsatı teptirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2012 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren eski Başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat darbesi ile birlikte SHP'nin itirazı yüzünden Türkiye'nin neler kaybettiğini anlattı.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'na bilgi veren eski Başbakanlardan Tansu Çiller, 28 Şubat darbesinin geçmiş darbeler gibi tankla yapılmayacağını sezinlediğini ifade ederek, ''Arkadaşlarıma, 'Darbe oluyor zaten, eğer bekliyorsanız bundan başka bir şey olmayacak.' diyordum'' dedi.

Komisyon tutanaklarına göre Çiller, dönemin Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan'la darbe konusunda bir şey konuşmadığını belirterek, komutanların emekli edilmesi konusundan da sadece bir grup başkanvekili ile bir başkan yardımcısının haberinin olduğunu söyledi.

Darbe olabileceği konusunda Tayan'ın kendisine bir şey aktarmadığını anlatan Çiller, ''Emekli edilme konusunu Sayın Erbakan'la konuştum, bir iki arkadaşımın dışında da orada bıraktık çünkü gerilim olsun istemiyordu Sayın Başbakan, orada kaldı'' dedi.

Darbenin geçmiş darbeler gibi tankla yapılmayacağını sezinlediğini dile getiren Çiller, ''Arkadaşlarıma, 'Darbe oluyor zaten eğer bekliyorsanız, bundan başka bir şey olmayacak' diyordum.'' dedi.

Çiller, o dönemde, sadece Koç değil bütün camianın Gümrük Birliği'nden ve gümrüklerin indirilmesinden, sağlanan rekabetten, özellikle de bunun araba, otomotiv sektörüne etkisinden dolayı çok rahatsız olduklarını kaydetti.

-''Koç vasıtasıyla TSK kanalıyla uyarılmadım''-

Koç vasıtasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kanalıyla uyarılmadığını belirten Çiller, bütün sektörlerin, kendisinden nakit teşvikler istediğini bildirdi. Çiller, eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın yaptığı tarzda bir özelleştirmeden yana olduğunu belirterek, o dönemde PTT'nin özelleştirilmesini istediğini ancak koalisyon ortağı SHP'nin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götürmesiyle bunu yapamadıklarını bildirdi. Çiller, ''SHP'nin içindeki birtakım milletvekilleri bunu Anavatan Partisi'yle birlikte Anayasa Mahkemesi'ne götürmeseydi, belki Türkiye bütün borçlarını silecekti, enflasyon bir anda düşecekti ve Türkiye apayrı bir döneme girecekti. Türkiye'nin yüzyıl içinde gelip de kaçırdığı en önemli fırsatlardan biridir. Sonra son derece ucuza sattık. Türkiye'nin ne iç borcunun ne dış borcunun kovuğuna gitmedi'' diye konuştu.

Çiller, faizlerin yüksek olmasını isteyen genel bir finans kesimi olduğunu ifade ederek, ''Çünkü o yüksek faizlerle bütün paralarını devlet tahvillerine yatırıyorlardı ve oradan çok ciddi rantlar aktarılıyordu'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber