SSK-Bağ-Kur prim borçları enflasyona endekslenecek

Haber Giriş : 13 Ekim 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

26 katrilyon liraya ulaşan prim borçlarının büyük çoğunluğunu faiz ve gecikme zammı oluşturuyor. Bakanlık, prim borçlarının faizlerinin bir kısmını silerken, kalan kısmını enflasyona endeksli olarak ödeme takvimine bağlayacak

Çalışma Bakanı Murat Başesğioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemenin mutlaka yasalaştırılacağını açıkladı. Başesgioğlu Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada; SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin geçen dönem Meclis gündemine geldiğini hatırlatarak, "Bu konuda bir beklenti oluştu. Prim borçlarının yeniden yapılandırılacağı konusunda halkımıza söz verdik. Bu düzenlemeyi kısa sürede yapmak istiyoruz. Prim alacaklarının tahsil edilebilmesi için bu düzenlemenin yapılması gerekiyor" dedi.
Prim ödemeyenler yanlış yapıyor

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılacağına ilişkin açıklamaların ardından tahsilatların azaldığını belirten Bakan Başesgioğlu, "Mükellefler, af çıkacağı gerekçesiyle borçlarını ödemiyor. Ancak bu yanlış bir yöntem. Yapılacak düzenleme 31 Mart 2005'ten önceki prim alacaklarını kapsayacak. Bu tarihten sonra prim borçlarına yönelik bir düzenleme yapılmayacak. Bu nedenle prim borçlarını mükelleflerin düzenli olarak ödemeleri gerekiyor" dedi.

IMF ve Hazine affa karşı

SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeye IMF ve Hazine Müsteşarlığı'nın karşı çıktığı öğrenildi. Çalışma Bakanlığı "Zaten bu primleri tahsil edemiyoruz. Borçları yeniden yapılandırarak tahsilatı arttıralım" görüşünü savunuyor. IMF ve Hazine ise "Bunlar sosyal güvenlik alacağı olduğu için 10 yıl da geçse zamanaşımına uğramaz. Bu nedenle yeniden yapılandırılması doğru olmaz" görüşünü savunuyor.


Faiz indirimi için yasal düzenleme

SSK ve Bağ-Kur'un toplam 26 katrilyon TL'ye ulaşan prim alacaklarının büyük çoğunluğunu faiz ve gecikme zamları oluşturuyor. Çalışma Bakanlığı yapacağı yasal düzenleme ile gecikme zammını tümüyle ortadan kaldırmayı planlıyor. Ayrıca prim borçlarının faizlerinin bir kısmını da silmeyi hedefleyen bakanlık kalan kısmı enflasyona endeksli olarak ödeme takvimine bağlayacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber