'Doçent, 2. öğretimle maaşını arttırmamalı'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2013 yılı bütçesine ilişkin Tbmm Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında sunum yapan Ergün, geçen yıl 118 bin marka başvurusu yapıldığını ve Türkiye'nin Avrupa'da birinci olduğunu dile getirerek, asıl önemli olanın markayı pazara sürebilmek olduğunu belirtti.

Geçen yıl toplam ar-ge harcamalarının özel sektör dahil 12 milyar lira olduğunu ifade eden Ergün, 2023 yılında milli gelirden ar-geye ayrılan payı yüzde 3'e çıkarmak istediklerini söyledi.

Ergün, 2023'te milli gelirin 2 trilyon doları bulacağı düşünüldüğünde, 40 milyar doları özel sektör olmak üzere 60 milyar dolar ar-ge harcamasına ulaşılmasının gerektiğine dikkati çekti.

-Bakanlık bütçesi 2,5 milyar lira-

KOSGEB destekleri hakkında bilgi veren Ergün, 680 bin KOBİ'nin KOSGEB veri tabanı ile iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Son 10 yılda KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere 1,8 milyar destek verildiğini anlatan Ergün, 2003'ten bugüne kadar 12 milyar lira kredi desteği sağlandığını bildirdi.

Bakan Ergün, sunumunun sonunda Bakanlık bütçesinin 2 milyar 469 milyon lira olarak belirlendiğini, bağlı kuruluşların bütçeleri ilave edildiğinde bu rakamın yaklaşık 5 milyar lira olduğunu belirterek, "Ülkemizin sınırlı kaynaklarını en etkili şekilde kullanarak bilimi, sanayiyi ve teknolojiyi geliştirmeye devam edeceğiz" dedi.


-Öğretim üyelerine daha iyi ücretler verilmeli-

Üniversite-sanayi işbirliği konusunda perşembe günü İstanbul'da tüm valilerin, rektörlerin, teknopark yöneticilerinin, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla çok kapsamlı bir çalışma yapacaklarını anımsatan Ergün, şunları söyledi:

''Üniversiteler, sadece yenilikçilik ve girişimcilik açısından neredeler, bu konuyu ele aldık. Girişimcilik ve yenilikçilik sıralamasında ortalarda olan üniversite belki eğitimde birinci sıradadır, onu bilmiyorum.

Üniversitelerde öğretim üyelerine daha iyi ücretler verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yurtdışına gitmiş, eğitimini tamamlamış, doçent olmuş 2 bin 500 TL alıyor, ikinci öğretime girerek maaşını 4 bin TL'ye çıkartmaya çalışıyor. Bu, yanlış bir şey. Biz bu arkadaşın araştırmacılığından istifade edemeyiz. Araştırmacılar, işlerini bir kenara bırakarak ikinci öğretimde maaşını artırmaya çalışıyorsa burada bir eksiğimiz, yanlışımız var. İster temel bilimlerde, ister diğer alanlarda araştırmacılığı geliştireceksek, bizim araştırmacı arkadaşlarımıza bu imkanları daha fazla sunabilmemiz gerekir. Ben bu eksiği gördüm. Bunun düzeltilmesi adına da elimden gelen gayreti göstereceğim.''

Ergün'ün konuşmasının ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Prodüktivite Merkezi, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi'nin bütçeleri kabul edildi.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Tarkan Demir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber