Kadınlar koca şiddetine karşı silahlanacak

Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, kadın cinayetlerinin bir türlü önlenememesi üzerine şiddet gören kadınlara meşru müdafaa haklarını kullanabilmeleri için silah kullanma eğitimi vereceklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bulan, bu kapsamda 'Kadına Şiddete Karşı Kadın Kalkanı Projesi'ni hayata geçireceklerini ve kadınların kendilerini koruma tekniklerini öğrenebilecekleri dövüş sanatları kursları açacaklarını belirtti.

Evsizlere, Güçsüzlere, Açlara, Cinsel Kurbanlara, Şiddet Mağdurlarına Şefkat Kapısı, Yoksullukla Mücadele ve Ötekilere de İnsan Hakları Derneği (Şevkat-Der), '25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' dolayısıyla yeni projelerini tanıttı.

Dernek Başkanı Hayrettin Bulan, geçen yıl şiddet gören kadınlar için 'Eğer devlet sizi koruyamıyorsa çocuklarınızın ve kendinizin can güvenliğini sağlamak için kendi başınızın çaresine bakın kılavuzu" hazırladıklarını hatırlattı.

Aradan geçen bir yıllık sürede yetkililerin kadın cinayetlerini önleyemediğin aktaran Bulan, kadına şiddeti önlemek için 6484 Sayılı Yasa'nın Meclis'ten geçip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasına karşın yasanın hala kadınları koruyamadığının görüldüğüne dikkat çekti.

Yasanın şiddet mağduru kadınlara adeta 'Potansiyel katil kapınıza dayandığı zaman polisi arayın' dediğini aktaran Bulan, "Potansiyel katil kapıya dayandığı zaman polisi arayacakmışsınız ya da panik butonu kullanılacakmış. Polis gelene kadar kadının öldürülmeyeceği ne malum? Bu sorunun cevabını hiçbir yetkili veremiyor. Bütün bunları göz önüne alarak Şevkat- Der olarak vermiş olduğumuz süreyi yetkililerin iyi değerlendirememesi ve cinayetlerin devam etmesi nedeniyle artık bu 25 Kasım 2012 Kadına Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde stat vereceğimiz projemizi şuan kamuoyuna duyuruyoruz.? dedi.

"KARETE VE AİKİDO DA ÖĞRETECEĞİZ"

Derneğin Konya Şubesi'nde şiddet mağduru kadınlarla projesini anlatan Hayrettin Bulan, "Eğer katil sizi öldürmek için harekete geçiyorsa nefsi müdafaa meşru savunma hakkı kapsamında kendinizi silahla koruyun. Katil sizi tam vuracağı anda siz eğer silah kullanmayı biliyorsanız, güvenlik görevlileri gelene kadar zaman kazanabilirsiniz veya katil size saldırmaktan vazgeçebilir. Ya da o sizi öldürmekte kararlıysa siz ölmemek için gerekirse onu öldürün." diyerek kadınlara poligonlarda silah bakım ve kullanma kursu vereceklerini söyledi.

Şiddete Karşı Kadın Kalkanı Projesi'ni hayata geçireceklerini kaydeden Bulan, bu kapsamda kadınlara silah kullanma eğitiminden aikido, wing tsun, jiu-jitsu, krav maga ve karete gibi savunma ve dövüş sporlarının da kursları verileceğini dile getirdi.

"KURSLAR BİR GÖNÜL HAREKETİ OLACAK"

Dövüş, savunma ve silah kullanma kurslarının yanı sıra etkili biber gazı kullanma kursu, öfke kontrolü ve avcılık kursu da vereceklerini dile getiren Bulan, ?Kurslarımızı gönüllü eğitmenler sağlayacak. Eğitimleri aralarında avukat, dövüş savunma sporları uzmanları ve atış poligonlarındaki emekli güvenlik görevlilerinin de bulunduğu kişiler yapacak. Bu kurslar gönüllü bir hareket olacak ve ücretsiz yapılacak. Sadece atış poligonundaki silah ve kurşunla ilgili eğitimlerde bazı masraflar oluyor. İleride lazım olur diye düşünen kadınlar da bu kurslarımıza katılabilecek. Bazı poligonlarla görüştük bize indirim yapacaklar.? şeklinde konuştu.

"AVCILIK KURSU İLE RUHSATLI TÜFEK EDİNİLECEK"

Derneğin şiddet gören kadınlara avcılık kursu da açacağını anlatan Hayrettin Bulan, avcılık kursunun amacının yasal yöntemlerle ruhsatlı tüfek edinebilmek olduğunu ifade etti. Avcılık kursunda cansız hedefler olacağını ve kesinlikle hayvan kullanmayacaklarını kaydeden Bulan, şu bilgileri verdi: "Avcılık kursunda plastik hedefler kullanacağız. Buradaki amacımız, kadınların atış poligonları haricinde eğitim alması için yasal bir zemin hazırlamak. Bunu da avcılık eğitimi adı altında olacak. Avcılık derneklerine üye olunacak, gerekirse kadınlar kendileri avcılık derneği kuracaklar. Böylelikle ruhsatlı tüfek edinimi ve onun kullanımıyla alakalı çalışmaları yasal olarak yapabilmeleri için bunu düzenleyeceğiz. Tüfek eğitimi avcılık sertifikası adı altında yine ilgili kanunlara göre yapılacak.?

"SAVCILARIN CANI CAN DA KADININKİ NE?"

Devletin kendine müracaat eden kadınları hala koruyamadığı için bu projenin hayata geçirileceğini vurgulayan Bulan, potansiyel katillerin hala kadınları öldürdüğüne dikkat çekti.

"Geçtiğimiz günlerde bir cumhuriyet başsavcımız ne yazık ki vurularak öldürüldü.? diyen Bulan, olay hakkında ilgili bakanın 'Savcılarımızı gerekirse silahlandırırız ve ucuz silah temin ederiz' dediğini hatırlattı. Bulan, "Peki, sayın savcımızın canı can da şiddet yönünden canı riskte olan kadınların canı can değil mi? Sarraflar ve zenginler parasını korumak için silahlanıyor ve bu normal karşılanıyor. Peki, bir kadının kendi canını ve yavrularının canını koruması için silahlanması abes bir şey mi?" diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber