Harran Ovası'nda makinalı zeytin hasadı dönemi başlıyor

Devlet eski bakanlarından Prof. Dr Ekrem Pakdemirli, Türkiye'de zeytin veriminin düşük olduğunu belirterek, ?Türkiye'de zeytin ağacı varlığı İspanya, Portekiz, Yunanistan, Tunus, İtalya'dan, ağaç başına verim olarak çok düşük. Yıllık ortalama satış miktarımız 100 bin ton civarında. Bu rakamlarla uluslararası ticarette yağ fiyatlarının oluşumuna etki yapamıyoruz.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2012 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harran Üniversitesi, Zeytin Dostu Derneği ve İl Özel İdaresi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Zeytin Hasadının Mekanizasyonu' konulu konferansta konuşan Devlet eski bakanlarından Prof. Dr Ekrem Pakdemirli, zeytinin Türkiye ve dünyadaki hasat durumu, hasat çeşitleri, hasadın mekanizasyonu ve mekanizasyon için gerekli şartlar üzerinde durdu. Zeytin ağacına, yeşilliği yanında meyvesi de sağlıklı besin öğesi olması dolayısıyla önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Pakdemirli, yemeklik yağlardan sadece zeytinyağının, rafinasyon gerektirmeden tüketilebilen bir yağ olduğunu söyledi. Bu yağın, Türkiye'de çok az tüketildiğini dile getiren Pakdemirli, bütün Akdeniz ülkelerinin fert başına tüketimde Türkiye'den daha önde olduklarını kaydetti.

135 MİLYON ZEYTİN AĞACINDAN 150 BİN TON YAĞ ELDE EDİLYOR

Konferansta konuşan Pakdemirli, ülkedeki zeytin ağacı sayısına ve bu ağaçlardan elde edilen verime de dikkat çekti. Zeytin veriminin düşük olduğunu anlatan Pakdemirli, ?Türkiye'de zeytin ağacı varlığı İspanya, Portekiz, Yunanistan, Tunus, İtalya'dan, ağaç başına verim olarak çok düşük. Ülkemizde 135 milyon ağaç var diyoruz. İki ardışık yılın ortalaması yılda 150 bin ton yağ elde ediyoruz. Bizim yıllık ortalama satış miktarımız 100 bin ton civarında. Bu rakamlarla uluslararası ticarette yağ fiyatlarının oluşumuna etki yapamıyoruz.? dedi.

?Bugün için ülkemizde kilosu 2-3 Euro olan zeytinyağının dış ülkelerde daha ucuz olduğu için, ihracatta zorlanıyoruz? diyen Pakdemirli, hasat mevsimi olan bu aylarda, çiftçinin malının maliyetinin altında gitmesi ihtimali doğurduğunu kaydetti. Son yıllarda verilen teşviklerle zeytin ağacı varlığında artış gözlendiğini belirten Pakdemirli, "Henüz bu ağaçlar verime yatmamıştır. Verime yattığında üretimimiz ortalama olarak yılda 50 bin ton artış gösterecektir.? şeklinde konuştu.

Koordinatörlüğünü Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr Ebru Sakar'ın yaptığı konferans sonunda katılımcılar, İl Özel İdaresi'ne bağlı Şehit Nusret Meyve fidanlığına geçerek, zeytin hasat makinesinin uygulamalı eğitimine katıldı. Osmanbey Yerleşkesi Ziraat Fakültesi anfisinde gerçekleşen konferansa, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, rektör yardımcıları, dekanlar, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber