Şener: Bütçe açığında Maastricht kriterlerine uyacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2005 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin bütçe açığında ilk kez bu yıl, Maastricht kriterlerine uyacağını bildirdi.

Şener, Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlediği basın toplantısında, bu yılki bütçe açığının 29 katrilyon TL olarak öngörüldüğünü, ancak gelinen noktada, yıl sonu gerçekleşme tahmininin 15 katrilyon TL olduğunu belirtti.

Şener, yıllardır yüzde 10-16 civarında gerçekleşen açığın gayri safi milli hasılaya oranının, geçen yıl yüzde 7 olarak gerçekleştiğini kaydederek, bu yıl da yüzde 3 olan Maastricht kriterlerinin yakalanacağını söyledi.

"Yatırım bütçesinin çok belirgin artırılması için çalışıyoruz" diyen Şener, bunu, mali dengeleri koruyarak yapacaklarını kaydetti.

Yatırım ödeneklerini artırırken dengeleri bozmamaya dikkat ettiklerini belirten Şener, "istikrar bizim açımızdan vazgeçilmez bir temel önceliktir. Bu önceliği sağlamak koşuluyla diğer düzenlemeleri yapıyoruz. Dolayısıyla bütçe disiplinine uymak, finans dengelerini gözetmek, yüzde 6.5 faiz dışı fazlayı korumak suretiyle yatırım harcamalarının mümkün olan en yüksek düzeyde gerçekleşmesini sağlayacağız" diye konuştu.

Bütçe disiplininden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Bakan Şener, "mali dengeleri koruyacağız ve neticede Türkiye finans sorunlarıyla uğraşan kamu gelir-giderlerini denkleştirme çabasında olan bir ülke görünümünden tamamıyla çıkacaktır" dedi.

Şener, yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçen İmar Bankası müşterilerinden son bir ayda bonodan mevduata dönen 3 bin 664 kişiye toplam 104 milyon YTL ödeme yapılacağını açıkladı.

Off-Shore hesaplarından mevduata dönen paraların ödenip ödenmeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Şener, Off-Shore hesaplarının ödenmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber