Ekmek 'kuralına uygun' yapılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2012 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seval Ocak Adıyaman - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca Ekim itibarıyla tuz ve kepek oranları ile hijyen koşulları bakımından ekmek üretim noktalarına yapılan 23 bin 579 denetimden bin 515'inde idari para cezası verildi. Bu sonuca göre, ekmek Türkiye'de, tuz ve kepek oranlarıyla hijyen kurallarına yüzde 94 uygun üretiliyor.

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, ''Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'' kapsamında güvenilir gıdaların piyasaya arz edilmesi amacıyla uygun sıklıkta, tarafsız, şeffaf ve mesleki gizlilik ilkelerine uygun, risk esasına göre yapılan resmi kontroller etkin bir şekilde devam ettiriliyor.

Türkiye'de en çok tüketilen gıda maddesi ekmeğe yönelik de ''TGK-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'' kapsamında Bakanlıkça, bu yıl Ekim ayına kadar üretim noktalarına yönelik toplam 23 bin 579 denetim gerçekleştirildi.

Bu denetimlerde 1515 para cezası verildi, 26 ceza savcılığa intikal etti. Buna göre, tuz ve kepek oranı ile hijyen koşullarına uygun ekmek üretim oranı, yüzde 94'e ulaştı.

Bakkal, market ve unlu mamul satış yerlerinde de aynı dönemde toplam 88 bin 714 denetim yapıldı. Bu denetimlerde 2 bin 775 idari para cezası kesildi, 10 ceza ise savcılığa intikal etti. Böylece ekmek ve unlu mamuller yüzde 97 oranında kurallara uygun şekilde satışa sunuldu.

-Ekmek hijyen ellerden çıkıyor-

Öte yandan ekmeğin üretim ve satışında hijyen koşullarının sağlanması için Ekmek Tebliği ile hijyen eğitimini zorunlu hale getiren Bakanlık, gıda işletmelerinde çalışanlara eğitim verilmesi için Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile işbirliği yapmaya devam ediyor.

Bu kapsamda fırınlarda ve ekmek satış yerlerinde yürütülen hijyen eğitimine katılan personel, hijyen ve sanitasyonla ilgili genel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, iş yeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği mevzuatı, el yıkama, maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı gibi konulardan oluşan eğitim programından geçiyor.

Ocak ayında yürürlüğe giren düzenleme kapsamında şimdiye kadar 14 bin personel hijyen eğitiminden geçti ve sertifikalarını aldı.

Program tamamlandığında ekmek sektöründeki 50 bin personele hijyen eğitimi verilmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber