'Bin tarımcı projesi'nde yaşanan sıkıntılar...

Haber Giriş : 16 Ekim 2005 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Köy Merkezli Tarımsal Üretime Destek Projesi ile daha bilinçli ve modern tarım amaçlandı. Geçen yıl zamanın Tarım Bakanı Sami Güçlü ile başlatılan çalışmalara bir de isim bulundu. Bin köye bin tarım uzmanı denildi. Projenin gereği eğitimli, konusunu iyi bilen tarıma yeni hedefler katacak bin uzman seçilip bin köye gönderildi. Bunların işi gittikleri yerde tarım ve hayvancılık konusunda çiftçiyi-köylüyü bilinçlendirme ve ekimden besiciliğe kadar çağın gerektirdiği hedeflere ulaştırmak oldu.

Tarım Bakanlığı projeye çok önem verdi. Sami Güçlü değişti. Yerine Mehdi Eker bakan oldu. Politikada değişiklik olmadı, uygulamasına devam edildi. Ancak, Sami Güçlü döneminde ortaya çıkan sorunlar da devam etti. Sıkıntının en önemli kaynağı ?bürokrasi' oldu. Ne yazık ki pratik çözümler getirilemediği için görevli tarım uzmanları sıkıntıları özveriyle aşmak zorunda kaldılar. Sorunları aylar önce burada dile getirdim. Ancak, anlıyorum ki halen sorunlar devam ediyor. Değişen olmamış. Görev verilen tarım uzmanları halen sıkıntıları kendi yöntemleriyle aşmaya devam ediyorlar. Bunu Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın'ın açıklamasından anlıyoruz. Bin uzman, zamanlarının önemli bir bölümünü bürokrasiyi aşmak için harcıyor. Böylelikle ?yararsız iş' yapıyorlar. Bu uzmanlar ?şarta bağlı sözleşmeli' olarak görev yüklendiler. Böyle olunca da, sosyal güvencelerini kendileri sağlamak zorundalar. Bağ-Kur'lu olduklarından anlamadıkları işlemler için mali müşavir tuttular. Zaten ücretleri zamanında ödenmiyor. Bunun sıkıntısını yaşarken muhasebe işlemleri için ceplerinden ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Sözleşmeli olduklarından çalıştıkları gün için para alıyorlar. Yıllık izin yapmaya kalksalar ?ücret' alamıyorlar.

Ayrıca, proje gereği köylerden yüzde 5 ?köy katkı payı' alınıyor. Çoğu kez bu para da ?uzman'ların cebinden çıkıyormuş. El insaf demek gerekiyor. Kaldı ki katkı payı önümüzdeki yıl yüzde 10'a çıkacak. Bu durumda karın tokluğuna tarım uzmanı haline gelecekler. Durum böyleyken uzman sayısının 2000'e çıkacağı öngörülmüş durumda. Tarım Bakanı Mehdi Eker'den acil çözüm bekliyorlar.

ömer faruk günel/star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber