Meclis yoğun haftaya başlıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2012 01:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis, iki önemli tasarıyı görüşeceği ve 2013 yılı bütçesi üzerindeki çalışmalarını tamamlayacağı yoğun bir haftaya daha giriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, 27 Kasım Salı günü başdenetçi seçimi yapılacak. Milletvekilleri, TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'nun aday olarak bildirdiği Yavuz Erkmen, Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan'dan birisini baştdenetçi olarak seçecek.

Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı da ele alınacak.

Tasarı, sermaye piyasasının, ''güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların haklarının korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesini, denetlenmesini'' amaçlıyor.

Tasarıya göre, bir teşebbüse finansal kaynak sağlamak üzere yatırım sözleşmesi yoluyla para toplanması için hazırlanacak izahnameye ilişkin usul ve esaslarla istisnalar, SPK'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Sermaye piyasası araçlarının halka arz edilebilmesi veya borsada işlem görebilmesi için izahname hazırlanacak, hazırlanan bu izahname SPK'ca onaylanacak. İzahnamelerin, Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanma zorunluluğu kaldırılacak. Yatırımcılar, izahnamede yapılan değişikliklerin yayımlanmasından itibaren taleplerini 2 iş günü içinde geri alabilecek. Payları borsalarda işlem gören ortaklıklar ile pay sahibi sayısı 500'ü aşan anonim ortaklıkların payları, halka arz edilmiş sayılacak.

Halka açık ortaklıklar için bağış ve yardım yapılabilmesinde, esas sözleşmede hüküm bulunması şartı aranacak.

Yatırımcıların, yatırım kuruluşlarındaki nakit ve sermaye piyasası araçları ve mal varlığı, kamu alacakları için olsa dahi haczedilemeyecek, iflas masasına dahil edilemeyecek ve üzerlerine ihtiyati tedbir konulamayacak.

Üst üste 5 yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, yönetim kuruluna aday göstermeye ilişkin imtiyazlar, SPK kararı ile kalkacak.

Mahkeme kararlarının geç icra edilmesi

AİHM'e yapılmış bazı başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözümüne ilişkin esas ve usulleri belirleyen tasarı görüşülecek.

Tasarıya göre, düzenleme, ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı, mahkeme kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediği iddiasıyla AİHM'e yapılmış başvuruları kapsayacak.

Yapılacak müracaatlar hakkında karar vermek üzere, Adalet Bakanı tarafından hakim ve savcılar arasından atanacak 4 kişi ile Maliye Bakanı tarafından atanacak bir kişiden oluşan toplam 5 kişilik bir komisyon kurulacak.

Başvurular, bu tasarı kanunlaşıp yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde yapılabilecek.

Komisyon, müracaat hakkında 9 ay içinde kararını verecek. Komisyon kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz edilebilecek. Ödenmesine karar verilen tazminat, kararının kesinleşmesinden itibaren 3 ay içinde Maliye Bakanlığı tarafından ödenecek.

Düzenleme, 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla AİHM nezdinde kaydedilmiş başvurular hakkında uygulanacak.

Komisyonlar

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun, 30 Ekim Salı günü başladığı bakanlıkların ve bağlı kuruluşlarının 2013 yılı bütçelerini görüşme maratonu yarın sona erecek. Komisyonda, yarın, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2013 yılı bütçesi ile Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddeleri görüşülecek.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, raporunu, 27 Kasım Salı günü TBMM Başkanlığı'na sunacak.

KİT Komisyonu denetimlerine devam edecek. 28 Kasım Çarşamba günü, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş'nin hesapları incelenecek.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 28 Kasım günü, asker hakları konusunda genel görüşme yapacak. Asker Hakları Sivil İnisiyatifi, komisyon uzmanları ve Milli Savunma Bakanlığı görevlileri sunum yapacak.

TBMM Dışişleri Komisyonu, 28 Kasım Çarşamba günü bazı uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin onaylanmasına ilişkin kanun tasarılarını görüşecek.

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon, 28 Kasım günü, 15 kamu denetçisi adayından 5'ini seçecek.

Maliye Bakanlığı uzmanları, 2013 yılı bütçesinin hazırlanmasında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme yaklaşımının yeri konusunda, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesindeki Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Konulu Alt Komisyona 27 Kasım günü sunum yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber