Müjde: Operatörünü değiştiren cep numarasını koruyabilecek

Haber Giriş : 18 Ekim 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep operatörünü değiştiren abonenin eski numarasını koruması konusunda operatör şirketler arasında anlaşma sağlandı. Telekomünikasyon Kurumu, 'numara komitesi' kurdu. Sistemi bağımsız bir şirket yönetecek

Cep telefonu hattını değiştiren abonenin eski operatöre ait numarasını koruyabilmesini sağlayacak sistemi; Turkcell, Telsim, Avea ve Türk Telekom (TT) ortak yatırım yaparak kuracak. Oluşturulacak 'merkezi veri tabanı' ile taşınan numarının hangi operatöre ait olduğu sorgulanıp, ona göre ücretlendirme ve yönlendirme yapılacak.
Sistemi bağımsız bir şirketin yönetmesi planlanırken, TT yeni düzenlemeye ayak uydurmak için kırsal alanda çalışan 3 milyon 863 bin abone kapasiteli santrallarını yenileyecek. Uygulama başlayınca Telsim ya da Avea'ya geçen abone, Turkcell'e ait numarasını kullanmaya devam edebilecek.

Komite kuruldu
Telekomünikasyon Kurumu (TK), Avrupa ülkelerinde uygulanan numara taşınabilirliğini başlatmak için Turkcell, Telsim ve Avea ve TT temsilcileriyle bir araya gelerek, 'Numaralandırma Komitesi' oluşturdu. Komitenin hazırladığı teknik raporda, dünya ülkelerinde yaygın olarak kullanılan yöntemin 'tüm çağrıların sorgulanması' olduğu belirtildi.

Yönetmeliği çıkacak
Kurulum yatırımı diğer sistemlere göre daha yüksek maliyetli olan bu yönteme göre, numarasını değiştiren abone aramasını eskisi gibi yapmaya devam edecek. Abonenin numarasını taşıyıp taşımadığı, 'merkezi veri tabanı' sisteminde sorgulanarak aranan numaraya yönlendirme yapılacak.

Taşınan numarayı her operatöre ayrı ayrı bildirilme zorunluluğu olmayacak. Böylece numara sahibi operatör, kendisinden hizmet almayan bir abonenin görüşme yapması için devreye girmemiş olacak. Sistemle GSM abonelerinin güncel istatistiği de tutulacak. AB'ye uyum çerçevesinde 2006'ya kadar başlatılması gereken uygulama için TK, yönetmelik çıkaracak.

Rekabet artacak
Telsim, Turkcell ve Avea'dan hizmet alanlar bir başka operatöre geçerken eski operatörüne ait 532, 542 ya da 555 gibi hizmet sağlayıcıya ait kodu değiştirmek zorunda kalmayacak. Abonenin numarasını taşımasıyla numarayı değiştirmekten kaynaklanacak iletişim kopukluğu ve ulaşılamama sorunları ortadan kalkacak.
Numaranın değerli olmasından dolayı daha iyi ve daha ucuz hizmet veren bir başka operatöre geçmeyen abonelere kolaylık sağlanacak. Uygulama, GSM operatörlerinin abonelerini ve tahsisli numaralarını kaybetmemek için alternatif hizmetler sunmasını ve tarifelerde indirimi de beraberinde getirecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber