'Muhterem Müslümanlar, yatarken sobaları söndürün'

Her yıl şiddetli lodos nedeniyle onlarca insanın hayatını kaybettiği Bursa'da, yaşanabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı din görevlileri devreye girdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2012 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok camide, Cuma hutbelerinde cemaate lodos anlatıldı, rüzgârlı havalarda ısıtıcıların yakılmaması ve yatarken sobaların söndürülmesi uyarısı yapıldı.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre, şehirde, 2012 yılının başından bu yana 800'ün üzerinde baca gazı zehirlenmesi meydana geldi. Özellikle dün geceden itibaren etkili olan lodos, şehirdeki hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok çatı, ağaç ve ev şiddetli rüzgâr nedeniyle hasar gördü. Hastanelere ise karbonmonoksit mağduru insanlar müracaat etmeye başladı.

Bursa Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları bu konuda bilgilendirmek amacıyla Cuma namazının ardından birçok camide vatandaşlara broşür dağıttı. Ayrıca, İl Müftülüğü ile yapılan ortak çalışma kapsamında camilerde lodos uyarısı yapıldı. Zehirlenme vakalarının en çok görüldüğü merkez ilçe olan Yıldırım'da Erenler ve Aziziye camilerinde Cuma hutbeleri lodosa ayrıldı.

"İSLAM, İNSAN HAYATINI TEHLİKEYE SOKACAK ŞEKİLDE TEDBİRSİZ DAVRANMAYI YASAKLIYOR"

Hutbelerde lodosu anlatan din görevlileri, insan hayatının kutsallığının altını çizdi. İnsan hayatını tehlikeye sokacak şekilde dikkatsiz ve tedbirsiz davranmanın yasaklandığına dikkat çekilen hutbelerde, şu uyarılar yapıldı:

?Buradan bir kez daha evlerimizde almamız gereken önlemleri hatırlatmak istiyoruz. Menfezler, sobanın ya da ısıtıcının bulunduğu odada mutlaka bulunmalı ve gazete kâğıdı, naylon ile kapatılmamalı, açık olmalıdır. Sobaların yanına karbonmonoksit dedektörü dediğimiz baca gazı kaçaklarında alarm vererek insanları uyaran dedektörler takılmalıdır. Bacalarımız mutlaka temizlenmiş ve açık olmalıdır. Ayrıca bacaların çekişi sağlaması için uygun yükseklikte olmalıdır. Bu yükseklik, borunun baca boşluğuna girişinden itibaren en az 4 metre, çatı hizasından itibaren en az 1 metre olmalıdır. Eskiyen bacalar ve baca boruları mutlaka standartlara uygun yenileriyle değiştirilmelidir. Çatlak, ezik, delik baca boruları kesinlikle kullanılmamalıdır.

İlimizdeki binaların çoğunda bacaların uygun şekilde yapılmadığı görülmüş ve bu durum, büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bayındırlık Bakanlığı tarafından 2008 yılından sonra yeni binalarda kullanımı yasaklanan tuğla bacaların yerine yeni standartlara uygun malzemelerden bacalar kullanılmalıdır. Özellikle lodosu çok olan ilimizde, lodoslu havalarda sobaların yakılmaması da büyük önem arz etmektedir. Diğer zamanlarda da sobalar gece yatarken mutlaka söndürülmelidir. Mümkün olduğunca yanan sobaların olduğu odalarda yatılmamalı, uyunmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber