Rektörler, Aşkın'a destek amacıyla topluca Van'a gidecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ekim 2005 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a "destek" amacıyla olağanüstü toplanan rektörler, bugün saat 17.00'de Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile görüşecekler. Rektörler Komitesi'nin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başkanlığındaki toplantısı, sona erdi.

Rektörler Komitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması ile sonuçlanan olayın perde arkasında bir komplo olduğu yönünde şüpheler uyandığını belirterek, olayın kovuşturulmasının YÖK'ün yetkisinde olduğunu, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı, görevsizlik kararı alarak YÖK'e göndermesi gerektiğini kaydetti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesi'nde alınan kararları, düzenlediği basın toplantısında okudu.Açıklamada, Aşkın'ın tutuklanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili bilgiler verilerek, şöyle denildi: "Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Aşkın'ın tutuklanması ile sonuçlanan olayın perde arkasında bir komplo olduğu yönünde şüpheler uyanmaktadır. Buna göre, olay, hukuki bir zemine oturmaktan hayli uzaktır.2547 Sayılı Kanun'un 53. maddesi kapsamında bu olayın kovuşturulması YÖK'ün yetkisinde olup, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dosyayı, aynı savcılığın 2002 yılında yapmış olduğu gibi görevsizlik kararı alarak, görevli ve yetkili olan YÖK'e göndermesi gerekmektedir. Oysa, savcılık Ceza Muhakemesi Kanunu'nun olaya uygulanmaması gereken 250. maddesinden yararlanmak suretiyle arama ve tutuklama kararlarını talep etmiş ve bu talepleri kabul görmüştür. Ancak, anılan kanunun ilgili maddesinde yer alan suçun, yeni Türk Ceza Kanunu'nda yer almaması oldukça düşündürücüdür." Rektör Aşkın'a sahip çıkmakta kararlı olduklarını söyleyen Teziç, "ona sahip çıkmak cumhuriyete çıkmakla eş anlamlı" dedi. Aşkın'ın onur kırıcı hareketlere maruz kaldığına dikkat çeken Prof. Teziç, "rektöre kelepçe takılmak istenmesi ve 10 saati aşan sorgulama safhasında ayakta tutulması üniversite camiasını dehşete düşürmüştür" ifadesini kullandı.

Teziç, rektörlerin bugün saat 17.00'de Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile görüşeceklerini belirtti. Teziç, ayrıca rektörlerin Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'a destek amacıyla 23 Ekim Pazar günü Van'a gideceklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber