Sağlık çalışanlarının bugün yaptığı eyleme il bazındaki katılımlarla ilgili ayrıntılı haber için tıklayın.

Haber Giriş : 05 Kasım 2003 23:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık çalışanlarının bugün yaptığı eyleme il bazındaki katılımlarla ilgili ayrıntılı haber için tıklayın.

Doktorlar iş bıraktı

Doktor ve diğer sağlık çalışanlarının, ''İnsanca yaşayabilecekleri maaş artışı, iş güvencesi, ücretsiz, eşit, ulaşılabilir sağlık hakkı'' için tam gün iş bırakma eylemi başladı.

Ankara'daki hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları, sabah mesai saatinde hastanelerine geldiler. Acil servisler ile servislerde yatan hastalara normal hizmet veren sağlık çalışanları, poliklinikler ve diğer alanlarda ise iş bırakma eylemi yapıyor. Sağlık çalışanlarının eyleme büyük ölçüde uyduğu gözleniyor.

Hizmet üretmeyen sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarına mağduriyetlerini ve eylemlerinin amacını anlatıyor.

ACİL HASTALAR İÇİN ÖNLEM ALINDI

Bu arada, hizmet üretmeme kararına rağmen hastaların mağduriyetini önlemek için, eylem süresince her yaştaki acil hastalar ve çocukların tıbbi zarar görmemesi amacıyla önlemler alındı.

Acil servisler, polikliniklerde görevli hekimlerce takviye edildi. Çocukların, hamilelerin, diyaliz, yoğun bakım ve kanserli hastaların acil olmasa bile her türlü tıbbi tedavisi sürdürülüyor.

Hastane servislerinde yatarak tedavi gören hastaların tedavilerinin devam etmesi için de gerekli sayıda personel görev yapıyor.

ÇALIŞANLARIN ŞİKAYETLERİ

Ankara Numune Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, sorunlarını dile getirdiler. Bazı hastalar ve hasta yakınları da sağlık çalışanlarını desteklediler.

Üzerinde ''G(ö)revdeyiz'' yazılı önlükler giyen sağlık çalışanları, yakalarına ''Ücretimiz, iş güvencemiz ve sağlık hakkı için G(ö)revdeyiz'' yazılı kokart taktılar.

8 YILLIK TEKNİKER 530-590 MİLYON LİRA ALIYOR

Sağlık çalışanları, hastanenin girişinde yaptıkları eylemi hastalara ve hasta yakınlarına anlatarak, broşür dağıtıyor. İsmini vermek istemeyen ve 8 yıldır Numune Hastanesi'nde laboratuar teknikeri olarak görev yapan bir sağlık çalışanı, 590 milyon lira maaş aldığını, ekonomik sıkıntı içinde olduğunu belirterek, ''Laboratuarımızda eleman sıkıntısı var. Esnek, kuralsız ve çok çalışıp az para alıyoruz'' dedi.

Aynı hastanede 8 yıldır laboratuar teknisyeni olarak çalışan bir personel de 530 milyon lira maaş aldığını ifade ederek, döner sermaye dağıtımında adaletsizlik olduğunu savundu.

"SAĞLIKTA TİCARİ YAKLAŞIM OLMAZ"

Çubuk Devlet Hastanesi'nde 11 yıldır pratisyen hekim olarak görev yapan Aydın Yıldırım ise sağlığın asıl sorununun hasta ile hekim arasına ücret konusunun sokulması olduğunu öne sürerek, ''Sağlıkta ticari yaklaşım olamaz. Önemli olan, tam gün çalışma esasının getirilerek hekimlerin tüm gücünü mesleğe vermesidir'' diye konuştu. Yıldırım, ayda 800 milyon lira maaş aldığını da söyledi.

İŞ GÜVENCESİ TALEBİ

Numune Hastanesi'nde 12 yıldır çalışan bir hemşire de 560 milyon lira maaş aldığını, bu maaşla ayın 15'inde yalnızca ev kirasını ödeyebildiğini kaydederek, ''Tek sorunumuz ücretler değil. Yeni yasalarla tüm sağlık çalışanlarının iş güvencesi ortadan kaldırılıyor. Hastanemizde siyasi baskılar var'' dedi.

HASTALARIN ŞİKAYETLERİ

Hastane bahçesinde hekimleri dinleyen hastalar ve hasta yakınları da sağlık çalışanlarını destekledi. Eşinin ameliyat olduğunu, bu nedenle hastaneye geldiğini söyleyen hasta yakını Nuriye Ur Savaş, doktorları haklı bulduğunu belirterek, ''Biz de artık sıra beklemekten bıktık'' diye konuştu.

Gülizar Akyüz adlı hasta yakını da 5 yaşındaki kızını sabah saatlerinde hastaneye getirdiğini, kızının muayenesi sırasında sorun çıkmadığını ifade etti.

Celal Demiriz adlı hasta ise sağlık çalışanlarını dinledikten sonra ''Siz doktor olarak bizim yanımızda olursanız biz de sizin yanınızdayız. Önce siz halkı mutlu edin, biz de sizin peşinize düşelim'' dedi.

TAŞRADAN GELENLERE HİZMET

Öte yandan, daha önce yaklaşık 3 bin hastaya poliklinik hizmeti verilen hastanede, doktorlar, taşradan gelen yaklaşık 150 hastaya poliklinik hizmeti vermeye devam ediyor.

Hastanelerin acil servislerinde çalışan personel, hizmetlerini sürdürüyor. Hastaların mağduriyetinin önlenmesi için, çocuklar, hamileler, diyaliz hastaları,yoğun bakıma muhtaç hastalar ile kanserli hastaların tedavisi de devam ediyor.

A.Ü. İBNİ SİNA HASTANESİ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nde eyleme katılan sağlık çalışanları, acil hastalar dışında hizmet vermiyor. Hastanede acil olanlar dışında ameliyat yapılmıyor, poliklinik servislerine hasta kabul edilmiyor.

Eylem çerçevesinde, bir grup sağlık çalışanı SSK Dışkapı Hastanesi bahçesinde toplandı. SSK Dışkapı Hastanesi'nde de aciller dışındaki hastalara bakılmıyor, kan bankasından sadece acil hastalara kan veriliyor.

SSK DIŞKAPI HASTANESİ ÇALIŞANLARINA DESTEK

SSK hastanesinde çalışan asistan doktorlar, çalışma saatlerinin diğer hastanelere göre daha fazla olduğunu belirterek, daha fazla çalışıp, daha az ücret aldıklarını ifade ettiler.

Dışkapı Hastanesi'nde toplanan sağlık çalışanlarına, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, TTB İkinci Başkanı Metin Bakkalcı da eşlik ediyor.

HASTALAR GELMEDİ

Evren ve Güven, sağlık çalışanlarıyla birlikte hastanenin acil servisine girerek, hastalara karanfil dağıttılar.

Bu arada, SSK Dışkapı Hastanesi Başhekimi Sami Türkoğlu, hastanelerinde randevu sisteminin açık olduğunu ancak dün randevu alanhastaların büyük kısmının hastaneye gelmediğini, polikliniklerin boş olduğunu söyledi.

SSK Dışkapı Hastanesi'nde toplanan sağlık çalışanları, üzerlerinde''İş güvencesi istiyoruz'', ''Eşit işe eşit ücret'' yazılı önlükler veellerinde karanfillerle Numune Hastanesi'ne doğru yürüyüşe geçtiler.

Ankara'daki çeşitli hastanelerde toplanan sağlık çalışanları, saat12.30'da Sağlık Bakanlığı önünde buluşacaklar.

İSTANBUL'DAKİ EYLEMLER

İstanbul'daki devlet, SSK, üniversite hastaneleri ve sağlık ocaklarında görev yapan sağlık çalışanları da iş bırakma eylemine katılıyor.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde toplanan hekimler ve diğer personelden oluşan sağlık çalışanları, hükümetin 2004 yılı bütçesinde sağlığa ayırdığı payı protesto ettiler.

''Maaşlarımız insanca yaşayacağımız seviyeye çıkarılsın'', ''Reform diye hastanelerimizin satılmasına izin vermeyeceğiz'' yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanları, ''kamunun talanına hayır'' sloganı attılar.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ BEKLENTİSİ

Eylemde, konuyla ilgili basın açıklaması Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi bir sağlık çalışanı tarafından okundu.

Açıklamada, ''2004 bütçesinde halkın sağlık hizmetlerindeki beklentilerine, sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesine ve bölgeler arası eşitsizliği giderecek sağlık politikalarına yer verilmediği'' öne sürülerek, şu görüşler savunuldu:

''Türkiye'de sağlık sisteminde finans yetersizliği yaratılmıştır. İki büyük sağlık hizmeti üreticisi kurumun, Sağlık Bakanlığı ve SSK'nın finansal kaynakları iyice kısıtlanarak, bu iki kurum neredeysehiçbir yatırım yapamaz hale getirilmiştir.

Diğer taraftan da sağlık hizmeti veren özel kuruluşların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için özel teşviklerle bu kuruluşlara kaynak aktarımı yoluna gidilmiştir.

"BÜTÇEDE SAĞLIĞA AYRILAN PAY YÜZDE 10'A ÇIKARILSIN"

1989 yılında özelden sağlık hizmeti almak için kamudan ayrılan kaynak oranı yüzde 1.5 iken, bu oran 1998'de yüzde 24.3'e yükseltilmiştir.''

''Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinde başlatılan karşılıklı yararlanma uygulamasının kuyrukları engellemediği, hükümet tarafından gündeme getirilen Genel Sağlık Sigortası Fonu'nun çalışanlar ve halkın vereceği primlerle ayakta tutulacağı, prim ödeme gücü olmayanların ise sistem dışına itileceği'' ileri sürülen açıklamada, 2004 yılı bütçesinde sağlığa ayrılan payın yüzde 10'a çıkarılması istendi.

Açıklamanın okunmasının ardından hekimler ve sağlık personeli, hastanenin konferans salonunda biraraya geldi.

VATANDAŞLARDAN DESTEK İSTEDİLER

Bu arada, bugünkü iş bırakma eylemi nedeniyle hastanelerin acil tanı ve tedavi ihtiyacı olan hastaların bakımının aksatılmadığı, acil servislerin polikliniklerde görevli hekimlerce takviye edildiği, çocuk, hamile, diyaliz ve yoğun bakım ile kanserli hastaların her türlü tedavisinin acil olmasa bile aksatmadan sürdürüldüğü bildirildi.

Öte yandan hekimler, eylem nedeniyle görev yaptıkları sağlık kuruluşlarında hizmet üretmemekle birlikte, hastaneye gelen vatandaşlara sağlık sistemindeki sorunları anlatarak destek istediler.

SKK OKMEYDANI HASTANESİ

İstanbul SKK Okmeydanı Hastanesi'ne gelen ve doktorların eyleminden haberdar olmayan yurttaşlara, iş bırakan sağlık çalışanları eylemlerinin amacı konusunda bilgi veriyor.

Diyaliz, yoğun bakım ve kanserli hastaların, çocukların, hamilelerin, tedavisinde ise her hangi bir aksama olmadı.

İstanbul'daki bütün sağlık kuruluşlarında yaygın bir katılımla gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, Sağlık Platformu'nu oluşturan İstanbul Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası ve Çağdaş Eczacılar Derneği, DİSK Dev-Sağlık-İş, İstanbul SSK Okmeydanı Hastanesi ve öğlenden sonra da Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde iş bırakma eylemine ilişkin açıklama yapacaklar.

SKK OKMEYDANI HASTANESİ BAHÇESİNDE YÜRÜYÜŞ

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi bahçesinde, hekimler ve sağlık çalışanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, ''sağlık ortamının gittiği yöne itirazları bulunduğunu, eğitim ve sağlık alanında ortaya bir kaos tablosu çıktığını'' söyledi.

SES Şişli Şube temsilcisi Rabia Tuncay da, 2004 yılı bütçesinden sağlığa en az yüzde 10 pay ayrılmasını, özlük haklarının dikkate alınmasını ve kendilerine grevli, toplu sözleşmeli sendikal hak tanınmasını istediklerini söyledi.

Hastane bahçesi önünde yapılan basın açıklaması ve eyleme, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, İstanbul Dişhekimleri Odası Başkanı Rifat Yüzbaşıoğlu, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de destek verdi.

Basın açıklamasının ardından katılımcılar, alkışlarla hastane bahçesi içinde yürüyüş yaptılar.

PANKARTLAR

Açıklama sırasında sağlık çalışanları ve hekimler, ''Sağlıkta tasarruf olmaz'', ''SSK tasfiyesine hayır'', ''Savaşa değil, sağlığa bütçe'', ''Yoksulluğa, sefalete teslim olmayacağız'' yazılı dövizler taşıdı.

Ayrıca, ''Herkese eşit, ücretsiz sağlık'', ''Sağlıktan tasarruf olmaz'', ''Eşitlik, adalet istiyoruz'' şeklinde slogan attılar.

Eyleme, bazı hastaların da destek verdiği görüldü. Ayrıca SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi'nde poliklinik için gelen hasta sayısının oldukça az olduğu, gelenlerin bir kısmının da eylemden haberi olmadığı dikkat çekti.

TAKSİM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE GERGİNLİK
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan bir grup sağlık personeli, başhekimlik binası önünde toplandı.

Hazırlanan ortak bildirinin okunmasının ardından acil servis önüne kadar yürümek isteyen sağlık çalışanlarına güvenlik güçlerinin izin vermemesi üzerine, gerginlik yaşandı.

Başhekim Yardımcısı Süleyman Bayraktar'ın araya girmesiyle sorun çözülürken, çalışanlar, ''herkese eşit, ücretsiz sağlık'' sloganı atarak acil servis önüne kadar yürüdüler.

SES Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi işyeri temsilcisi Nursel Özkan, acil servis dışında hastanede hizmet sunulmadığını söyledi.

Acil dışında gelen hastaları, eylemin nedenini anlatarak geri çevirdiklerini kaydeden Özkan, ''Hastalarımızın yüzde 90'ı bizi çok olumlu karşıladı. Çünkü, bu eylemimiz, onların da daha iyi hizmet alabilmesi için...'' dedi.

Öte yandan, SES'in İstanbul'daki şubelerince, iş bırakma eylemi gerçekleştirilen bazı hastaneler ile çeşitli sağlık tesislerinde basın açıklamaları yapıldı.

HAYDARPAŞA NUMUNE HASTANESİ

Haydarpaşa Numune Hastanesi ve SSK Merdivenköy polikliniklerinde katılım geniş çaplı oldu. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma ile SSK Göztepe hastanelerinde ise hastalara sağlık hizmeti verildi.

İstanbul'un Anadolu yakasındaki Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapılan eyleme, hekimler büyük oranda katıldı. Hastanenin çocuk, acil, onkoloji ve diyaliz servisleri dışındaki polikliniklerde, sabah saatlerinden itibaren hasta bakılmadı.

VATANDAŞTAN OLUMLU TEPKİ

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Haydarpaşa Numune Hastanesi hekimi Dr. Güray Kılıç, eylemin hastanede başarıyla uygulandığını, vatandaşların da eylemi desteklediklerini kaydetti.

Eylemden haberi olmayan bazı vatandaşların hastaneye geldiklerini, ancak eylem kararını öğrenince genelde olumlu tepkiler verdiklerini anlatan Dr. Kılıç, ''Eylemimiz başarılı bir şekilde sürüyor. Sorunlarımızı bugün herkese anlatacağız'' dedi.

''UYGUN ÇALIŞMA KOŞULLARINDA İYİ VE NİTELİKLİ HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUZ''

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç, insanca çalışma koşulları ve insanca geçinecek ücret istediklerini ifade ederek, ''Uygun çalışma koşullarında iyi ve nitelikli hekimlik yapmak istiyoruz'' dedi.

Hekimlerin daha iyi çalışma şartları, ücret ve iş güvencesi istekleriyle başlattıkları iş bırakma eylemiyle ilgili Haydarpaşa Numune Hastanesi çalışanları adına basın açıklaması yapan Dr. Güray Kılıç, herkesin eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti almaya hakkı olduğunu ifade ederek, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi veya özelleştirilmesini hedefleyen bütün çabaların durdurulması gerektiğinisöyledi.

Sağlık Bakanlığı'nın bütçe payının 2004 yılı içinde en az yüzde 5'e, sonraki yıllarda yüzde 10'a çıkarılması gerektiğine işaret eden Dr. Kılıç, '''Sağlık hizmeti, devletin sırtında yüktür' anlayışı yanlıştır. Sağlık, sosyal devletin vazgeçemeyeceği görevlerin başındadır. Hastayı müşteri olarak gören ahlak dışı anlayışlar terk edilmelidir'' dedi.

"KORUYUCU HEKİMLİĞE ÖNEM VERİLMELİ"

Dr. Kılıç, birinci basamak sağlık hizmetleri ve koruyucu hekimliğe öncelik verilmesi, sağlık ocaklarının artırılması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''İnsanca çalışma koşulları ve insanca geçinecek ücret istiyoruz. Kamuda çalışan hekimlerin ikinci, üçüncü işlerde çalışmak zorunda kalmadan geçinmelerini sağlayacak ücret düzenlemeleri yapılmalıdır. Hekim temel ücreti öncelikle şu anki ücretin en az 2 katına çıkarılmalı ve yapılacak artışlar emekliliğe doğrudan yansıtılmalıdır.Uygun çalışma koşullarında iyi ve nitelikli hekimlik yapmak istiyoruz.''

''BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR''


SES Anadolu Yakası Yönetici ve Haydarpaşa Numune Hastanesi hemşirelerinden Arzu Emeksiz de, halkın ücretsiz sağlık hakkına, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin de iş güvencesine sahip olması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Tutulan tüm nöbetlerle fazla çalışmaların ücretlendirildiği, ücretin döner sermaye gibi keyfi uygulamalara dayanmadığı ve emekliliğe yansıdığı, performansa dayalı esnek çalışma biçimlerinin olmadığı, insanca yaşamaya yetecek ücretin ödendiği sağlık bütçesi çıkarılmalıdır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ve halk için artık bıçak kemiğe dayanmıştır.''

Açıklamaların ardından bir süre alkış tutan doktorlar dağıldı.

SSK MERDİVENKÖY

Günde yaklaşık 4 bin hastanın geldiği SSK Merdivenköy Poliklinikleri'nde de eyleme katılım geniş çaplı oldu.

Sıra numarası verilmeyen polikliniklerde eczaneler çalışırken, birkaç hekim ise randevulu hastalarını muayene etti.

SSK GÖZTEPE VE KARTAL DR. LÜTFİ KIRDAR'DA HİZMET SÜRÜYOR


SSK Göztepe Hastanesi'nde ise hizmetlerin sürdüğü bildirildi.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Hasan Erbil, çocuk, kadın-doğum ve acil servisler ile birlikte diğer ünitelerde hastalara hizmet verildiğini söyledi.

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de, servislerin tamamı ve polikliniklerde hizmet veriliyor. Ancak, eylem yapılacağı haberi nedeniyle hastaneye gelen vatandaşların sayısında azalma olduğu gözleniyor.

Başhekim Yardımcısı Dr. Sadettin Gürel, hastanelerinde eylem olmadığını kaydederek, ''13 yıldır bu hastanede görev yapıyorum. Bizimhastanemizde böyle şeyler olmaz. Herkes görevinin başındadır'' diye konuştu.

Doktorlar ve sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi Türkiye genelinde sürüyor.

İZMİR

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Fatih Sürenkök, sağlık hizmetlerinin ''devletin temel görevi olmaktan'' çıkarılmaya çalışıldığını öne sürdü.

SSK Tepecik Eğitim Hastanesi önünde basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Fatih Sürenkök, sağlık hizmetlerinden yararlanmanın anayasal bir hak olduğunu belirtti.

''Hak olanı sağlamanın'' sosyal devletin ''görevi ve sorumluluğu''olduğunu belirten Sürenkök, şöyle konuştu:

"HÜKÜMET SAĞILIĞI DEVLETİN SIRTINDA YÜK OLARAK GÖRÜYOR"

''Seçimlerden önce, aldıkları her kararı ilgili taraflarla müzakere edeceklerini söyleyenler, bu sözlerini unutarak sağlık alanında düzenlemelere giriştiler. Kendi çalışanlarının çalışma koşullarını ve ücretlerini iyileştirmek ve halkın sağlıklı yaşama hakkı için gerekli kamusal yatırımları yapmak yerine, sağlığı devletin temel görevi olmaktan çıkarmaya çalışmaktadırlar.

Sağlığın devletin sırtında bir yük olarak görüldüğü, hekim emeğinin sıradan bir emek haline getirilmeye çalışıldığı bugünlerde herkese görev düşüyor.''

"İPLERİ GERERLERSE BÜYÜK OLAYLAR OLUR"

Sürenkök, Sağlık Bakanlığı'nın eyleme katılan çalışanlarla ilgili yasal işleme başvuracağı açıklamasını eleştirerek, ''Eğer ipleri gererlerse büyük olaylar olacak. Haksız yere soruşturma açan ve disiplin cezası veren yöneticilere karşı biz de gerekli soruşturmayı açarız'' dedi.

SSK Tepecik Hastanesi'nde bir araya gelen sağlık çalışanlarına, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)İzmir Şubesi, Türk Sağlık-Sen İzmir 1 ve 2 No'lu şubelerin yanı sıra İZÜNİDER ve İşçi Partisi de destek verdiklerini açıkladı.

Aralarında CHP İzmir Milletvekili Bayram Toprak'ın da bulunduğu grup, bazı sloganlar atarak, sağlık politikasını eleştirdiler.

DENİZLİ'DE FARKLI EYLEM

Eylem, Denizli'de farklı şekilde gerçekleşti. Eylem için bir araya gelen doktorlar, yapılan konuşmaların ardından polikliniklere dönerek, hastalarını muayene etti.

Bir grup doktor ve sağlık çalışanı, ''insanca yaşayabilecekleri maaş artışı, iş güvencesi, ücretsiz, eşit, ulaşılabilir sağlık hakkı'' için, Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Acil Servisi önünde toplandı.

"ARTIK SABRIMIZ TAŞTI"

Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Halil Mıhçı, burada yaptığı konuşmada, ''Artık sabrımız taştı, sabır taşı çatladı. Yıllardan beri halkla doktoru karşı karşıya getiren, doktoru günah keçisi yapıp bezdiren sağlık politikaları istemiyoruz'' dedi.

Haklarının her geçen gün geriye gittiğini belirten Dr. Suna Cimbiş Önder de halkla ve idareyle mücadele için değil, emeklerinin karşılığını alabilmek toplandıklarını söyledi.

"AFRİKALILARDAN FARKSIZ"

Sağlık ocakları hekimleri adına konuşan Dr. Hasan Sadi Demirok ise sokaklarda kimliği Türk olan, ancak ekonomik olarak Afrikalılardan farkı bulunmayan insanların dolaştığını ifade etti. Demirok, ''Doktor olarak, para sayan makinaların çalıştığı yerlerde görev yapmak istemiyoruz. Hastayı müşteri gibi gören anlayıştan da vazgeçilmeli'' dedi.

Konuşmaların ardından doktor ve sağlık çalışanları olaysız bir şekilde dağılırken; Denizli Tabip Odası Başkanı Dr. Halil Mıhçı, saat 10.00'dan itibaren polikliniklerde hasta kabulü yapacaklarını açıkladı.

Haklarını ararken vatandaş ile karşı karşıya gelerek haksız duruma düşmek istemediklerini kaydeden Mıhçı, ''Amacımız bağcıyı dövmek değilüzüm yemek. Hastaları muayene edeceğiz ve onlara sıkıntımızı anlatacağız'' dedi.

ÇANAKKALE

Tam gün iş bırakma eylemine, Çanakkale'de SSK Hastanesi doktorları da katıldı.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hanifi Kaplan, Devlet Hastanesi'ndeki polikliniklerin açık olmasına rağmen eylem yapılacağını duyan vatandaşların, muayene olmak için hastaneye gelmediklerini söyledi.

ÖZEL MUAYENEHANELER 1 GÜNLÜĞÜNE KAPANDI

Çanakkale SSK Hastanesi'nde ise doktorların poliklinikler dışında acil, yaşlı ve kanserli hastalara kesintisiz sağlık hizmeti verdiği, günlük rutin muayenelerin yapılmadığı bildirildi.

Tabip Odası Başkanı Kaplan, Çanakkale'deki tüm doktorların özel muayenehanelerini de 1 günlüğüne kapattığını, hasta muayene randevularını ertelediklerini kaydetti.

BOLU

Bolu'da doktorların iş bırakma eylemine katılması, hastaların acil servisler önünde uzun kuyruklar oluşturmasına neden oldu.

Bolu-Düzce Tabipler Odası Başkanı Cevdet Top, yaptığı açıklamada, hastanelerde sadece acil servislerin hizmet verdiğini, amaçlarının, hekimlerin insanca yaşayabilecekleri ve gönül rahatlığı içinde çalışabilecekleri bir ücret artışı olduğunu belirterek, ''Amacımız, hastaları mağdur etmek değil'' diye konuştu.

Doktorların eyleminden habersiz İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Devlet Hastanesi'ne giden hastalar, uzun süre poliklinikler önünde muayene olmak için beklediler.

Poliklinik hizmetinin verilmediğini öğrenen hastalar ise acil servisler önünde uzun kuyruklar oluşturdular.

AFYON


Afyon'da eylem için bir araya gelen doktorlar, yapılan konuşmaların ardından polikliniklere dönerek, hastalarını muayene etmeye devam ettiler.

Afyon SSK Hastanesi önünde toplanan doktorlar adına konuşan Dr. Kazım Çubuk, son dönemde memurlar ve diğer kamu görevlileriyle ilgili yapılması planlanan düzenlemelerde sağlık çalışanlarının özlük haklarındaki yetersizliğin giderilmediğini, sağlık personeli ve hekimlerle ilgili iyileştirici önerilerin dikkate alınmadığını söyledi.

Çubuk, doktorların ortak kararının ve isteklerinin dile getirilmesinin ardından, doktorları görevleri başına davet etti.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet İpekyüz, ilde yaklaşık bin doktor ve 4 bin 400 sağlık çalışanının, ülke genelinde başlatılan ''iş bırakma'' eylemine destek verdiğini belirtti.

İpekyüz, sağlık çalışanlarının ''iş bırakma'' eylemine vatandaşların da büyük destek verdiğini söyledi. Eylemin gergin geçmeyişinin sevindirici olduğunu ifade eden Dr. İpekyüz, şöyle konuştu:

''Sağlık çalışanlarının başlattığı eyleme, Diyarbakır'da yüzde 100'e varan bir katılım oldu. Yaklaşık bin doktor ve 4 bin 400 sağlık çalışanı bugün iş bıraktı. Sadece acil vakalar tedavi ediliyor.''

Bu arada eylemden habersiz olan hastalar, tedavi olmak için geldikleri hastanelerden çaresiz bir şekilde ayrılmak zorunda kaldı. Her gün yüzlerce hastanın kuyrukta beklediği poliklinik koridorları boş kaldı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de eyleme, devlet, SSK, Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinin hastaneleri ve sağlık ocaklarında görev yapan sağlık çalışanları katılıyor.

SSK Bölge Hastanesi'nin bahçesinde toplanan hekimler ve diğer personelden oluşan sağlık çalışanları, Hükümet'in 2004 yılı bütçesinde sağlığa ayırdığı payı protesto ettiler.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da katıldığı eylemde grup adına konuşan Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Korkmaz, sağlık sistemi, sağlık calışanlarının özlük hakları,sosyal güvenlik ve iş güvencesinin sağlıksız bir şekilde işlediğini belirterek, ulusal makroekonomik düzelme işaretlerinin belirdiği bir ortamda, sağlıkta sosyal devlet ilkesinden ödün verilebilecek kararları desteklemediklerini söyledi.

EDİRNE

Edirne SSK Bölge Hastanesi'nde iş bırakma eylemine katılan doktorlar, muayene kapılarına ''5 Kasım'da Grevdeyiz'' yazarak eyleme destek verdiler.

SSK Hastanesi Başhekimi Opt. Dr. İbrahim Karamanoğlu, hastaların, bugün doktorların iş bırakma eylemi yapacaklarını bildikleri için, acil durum dışında hastanelere gelmediklerini gözlemlediklerini söyledi.

İl dışından gelen hastaları zor durumda bırakmamak istediklerini bildiren Opt. Dr. Karamanoğlu, acil, gebe ve diyaliz hastalarının tedavilerinin yapıldığını, hastanede gerekli önlemlerin alındığını ve herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti.

ANTALYA

Antalya'daki SSK, Devlet Hastanesi ile Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde doktor ve sağlık çalışanları bir günlük iş bırakma eylemine katıldılar. Antalya Tabipler Odası Başkanı Arif Bulut, her üç hastaneyi de dolaşarak, birer konuşma yaptı.

Kamuda çalışan hekimlerin gelirlerinin yoksulluk sınırına, yardımcı sağlık personelinin gelirlerinin ise açlık sınırına dayandığını ifade eden Bulut, ''Bu şartlarda sağlık hizmeti üretmeye çabalayan sağlık çalışanlarının gelirlerinin ötesinde çalışma ortamları da gün geçtikçe gerilemektedir'' dedi.

"GELİRLER YÜZDE 60 ORANINDA GERİLEDİ"

Bulut, kamu sağlık personelinin, özellikle hekimlerin gerçek gelirlerinin 1980 sonrası yüzde 60 oranında gerilediğini, bir hekimin günde 100 hastaya bakmak zorunda kaldığını, bütün bunlara rağmen Sağlık Bakanlığı'na 2004 yılı bütçesinden ayrılan payın yetersiz kaldığını belirtti.

Doktorların ve yardımcı sağlık personelinin hastanelerindeki eylemlerine Türk-İş'e bağlı sendikaların başkanları ile bazı dernek temsilcileri de destek verdi.

Eylem nedeniyle, hastanelerde sadece acil servise gelenler, yatan hastalar ve çocuklara hizmet veriliyor.

ÇANAKKALE

Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Selim Balcı, yaptığı açıklamada, eczacıların eylemden etkilendiğini belirterek, ''Rutin hastalar muayene edilmediği için, doktorlar bugün reçete yazmıyor. Tabi bu da işlerimizi etkiledi. Eczacılar da böylelikle, bir yerde eyleme katılmış oldu'' dedi.

Balcı, eczacılar olarak, doktorların haklı eylemlerine destek verdiklerine işaret ederek, ''Eyleme doğrudan katılmasak da dolaylı olarak iştirak ettik. Türkiye'deki çarpık sağlık sisteminin bir an önce daha çağdaş hale getirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

TRABZON

Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Ömeroğlu, sağlık çalışanlarının bir günlük iş bırakma eylemiyle artık, sağlıkta istikrar istediğini ortaya koyduğunu söyledi.

Ömeroğlu, hekimlerin yıllarca sağlık hizmetlerinin bir çatı altında toplanmasını, genel sağlık sigortası uygulaması başlatılmasını istediğini ifade ederek, ''Trabzon'da eyleme hekimlerin hemen hemen tamamı katılmıştır. Eylem nedeniyle mağdur olan hiçbir vatandaş yoktur. Acil servislerimiz hizmet vermeye devam etmektedir'' diye konuştu.

KONYA

Konya-Karaman Tabipler Odası Başkanı Nazmi Zengin, ülke genelinde sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemlerinin hedefinin hastalar olmadığını söyledi.

Zengin, Konya Numune Hastanesi'nin bahçesinde toplanan yaklaşık 200 doktor ile yaptığı açıklamada, prim sistemiyle maaşlarda yapılacak iyileştirmelerin yanı sıra emeklilik sonrasına da yansıyacak maaş düzenlemelerinin yapılması gerektiğini söyledi.

DÜZCE

Düzce SSK ve Devlet Hastanesi'nde görev yapan doktorlar eyleme katılmadılar.

Düzce SSK Hastanesi Başhekimi Gürhan Konakçı, hastalara yönelik eylemin kabul edilemez olduğunu belirterek, ''Bu eylem hastaya karşı yapılan bir eylem ise kesinlikle katılamayız. Çünkü mesleki açıdan etik olmaz. Düzce SSK Hastanesi'nde 22 doktor ve 2 pratisyen doktorumuz var, kimse bu eyleme katılmadı. Eğer eyleme katılan bir doktorumuz olsaydı derhal hakkında işlem yapardım'' dedi.

BURSA

Bursa Sağlık Müdürü Osman Ayyıldız, sağlık çalışanlarının iş bırakması sonucu herhangi bir aksaklık yaşanmaması için kent genelindetüm önlemlerin alındığını bildirdi.

Bursa Tabip Odası Başkanı Murat Ünal da kentte bin 500 hekimin eyleme katıldığını ifade ederek,''Hastanelerde yatan hastaların tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Hiçbir zaman haksız bir talebimiz olmadı. Sorunlarımızın çözüme kavuşturulacağına inanıyoruz'' dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI: EYLEM YASAL DEĞİL

Sağlık Bakanlığı ise dün yayınladığı genelgeyle doktorların iş bırakma eyleminin yasal olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'nca dün 81 il valiliğine gönderilen genelgede ise ''Sağlık çalışanlarının, iş bırakma veya işi yavaşlatma yönündeki tahrik ve teşviklere kapılmak suretiyle, yürürlükteki mevzuat ile öngörülen yasal yaptırımlara maruz kalmak gibi üzücü durumlarla karşı karşıya kalmayacaklarına inanıyoruz'' denildi.

Valiliklere gönderilen genelgede, doktorların eylemine karşı ??gerekli önlemlerin alınması'' istendi.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Türk Tabibleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek ise bakanlığın tehdidine karşılık, ??Çok meşru bir iş yapıyoruz. Bu faaliyetlerimizden ufak tefek tehditlerle vazgeçmemiz mümkün değil'' karşılığını verdi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ UYARI EYLEMİNE KATILMAYANLAR
KAYSERİ :
Doktorların ve sağlık çalışanlarının Türkiye genelinde başlattığı tam gün iş bırakma eylemine Kayseri'de destek veren olmadı.

Türk Tabipleri Birliği'nin Türkiye genelinde yaptığı ''İnsanca yaşayabilecek maaş artışı, iş güvencesi, ücretsiz, eşit, ulaşılabilir sağlık hakkı'' için tam gün işbırakma eylemine, Kayseri'deki sağlık çalışanları katılmadı.

Kayseri SSK Bölge Hastanesi'ndeki polikliniklerde önceden randevu alan hastalar, doktorlara muayene oldu, röntgen çektirip gerekli tahlillerini yaptırdılar.

Telefonla randevu sistemiyle çalışan SSK Hastanesi'nde yoğunluğun az olması dikkat çekti. Sırada bekleyen hastalar, ''Bugün ne kadar sakin. Telefonla randevu almamıza rağmen kuyruklar uzar, giderdi. Herhalde iş bırakma eyleminin etkisi oldu'' dediler.

SSK Hastanesi Başhekimi Dr. İbrahim Kahraman, hastanede iş bırakma eyleminin söz konusu olmadığı belirterek, şunları söyledi:
''Bütün polikliniklerde çalışanlar işlerinin başında. Her şey normal. Farklı olan tek şey, eylem çağrısı yapıldığı için hastanenin kapalı olacağını düşünenler nedeniyle hasta sayısının az olması. Normal zamanlarda günde 2 bin-2 bin 200 hasta randevu alıyordu. Bugün bu sayı bin 840'ta kaldı.''

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kayseri Devlet Hastanelerinde de sağlık hizmetlerinin aksatılmadan yürütüldüğü, herhangi bir eylemin söz konusu olmadığı belirtildi.

ŞANLIURFA: Şanlıurfa Sağlık Müdürü Faruk Aslan, il genelindeki sağlık çalışanlardan 1 günlük iş bırakma eylemine katılan olmadığını, katılımın olması durumunda da hastaların mağdur edilmeyeceğini söyledi.

Aslan, yaptığı açıklamada, iş bırakmayı bir idareci olarak yasakladıklarını ve onaylamadıklarını belirtti.

İl genelindeki 900 dolayında sağlık çalışanının bulunduğunu ve hizmetlilerle birlikte 2 bin kişinin 2 milyon kişiye hizmet verdiğini ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

''Daha önce hastaneler, sağlık ocakları ve sağlık evlerinde tedavisi devam eden hastaların mağdur olmamaları için önlemimizi aldık. Ayrıca il genelindeki tüm sağlık hizmetleri de eylem için hazırlandı.''

KASTAMONU: Doktorların Türkiye genelinde yaptığı eyleme, Kastamonu'da katılan olmadı. Kastamonu Devlet Hastanesi, SSK ve Rehabilitasyon Hastanesi'negelen tüm hastalar muayene edildi.

Kastamonu-Çankırı Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Aliderman ise eylemin amacına uygun şekilde seyrettiğini belirterek, ''Acil servisler dışında hasta yok. Halkın bu anlayışından dolayı teşekkür ediyoruz. Devlet Hastanesi'nde hasta sayısı çok düşük, özel sağlık kuruluşları da acil durumlar dışında muayene yapılmayacağını bize bildirdiler'' dedi.

Sağlık Bakanı'nın bu eyleme yaklaşımının hoş olmadığını da ifade eden Aliderman, şunları söyledi:

''Sayın Bakanımız da bir doktor. Bu eylemin önüne geçmek için polisiye bir yaklaşım doğru değil. Biz rutin sağlık hizmetlerini yavaşlattık. Halka rağmen değil, gördüğünüz gibi halkı yanımıza alarak bu eylemi yapıyoruz. Halkımız bugün hastanelere gelmeyerek bize destekvermiştir. Kendilerine teşekkür ederiz.''

VAN: Van Bölge Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Mustafa Berktaş, sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemini etik bulmadıklarını ve hasta haklarına aykırı bir davranış olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Berktaş, yaptığı açıklamada, ''Hekimlerin ücretleri ve diğer özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda, hükümetin ve Sağlık Bakanlığı'nın çalışma içerisine girmesi gerektiğine inanıyor ve bu yönüyle destekliyoruz'' dedi.

SİYAMİ ERSEK KALP HASTANESİ: İstanbul'daki Dr. Siyami Ersek, Gögüs, Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi'nde 1 günlük iş bırakma eylemi yapılmadığı ve poliklinik hizmetlerinin tam olarak verildiği görüldü.

Başhekim Dr. İbrahim Yekeler tarafından hastanenin çeşitli yerlerine ''Eylemin yürürlükteki ilgili yasaya aykırı olduğu ve katılanlar hakkında adli ve idari soruşturma yapılmasının sözkonusu olduğuna'' dair bildiriler asılırken, bu hastanedeki çalışma diğer günlerden farksız olarak sürdürülüyor.

PROF.DR. GENCAY GÜRSOY: İSTANBUL'DA EYLEME YAYGIN KATILIMI VAR
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, sağlık çalışanlarının bugün ülke genelinde yaptıkları iş bırakma eylemine İstanbul'daki hekimlerin de çok yaygın olarak katıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Gürsoy, SSK Okmeydanı Eğitim Hastanesi bahçesinde, hekimler ve sağlık çalışanlarıyla birlikte yaptığı açıklamada, ''sağlık ortamının gittiği yöne itirazları bulunduğunu, eğitim ve sağlık alanında ortaya bir kaos tablosu çıktığını'' söyledi.

''İlk amacımız, uyarı eylemleriyle Türkiye'de sağlık alanında yapılan yanlışları halkla paylaşmak ve siyasi iktidarla diyalog zemini aramak'' diyen Prof. Dr. Gürsoy, ikinci amaçlarının da sağlık çalışanlarının yaşam koşullarının düzeltilmesi konusundaki talepleri olduğunu ve sağlık emekçilerinin kendi ekonomik sorunları içinde ''boğulmamaları'' gerektiğini kaydetti.

Sağlık sisteminin eşitlikçi, halkın ekonomik durumuna bakmadan yararlanabileceği bir düzeye getirilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Amacımız, bu eylemle sağlık alanını bütünüyle bloke etmek değildir. Acil, kanserli, ğun bakım, diyaliz, çocuk ve uzak illerden gelmiş güç koşullardaki hastaların bakımı devam ediyor.

EYLEMLER DEVAM EDEBİLİR

Aksayan rutin işlerdir. İstanbul'da uyarı eylemine çok yaygın bir hekim katılımı var. Hasta başvuruları bugün ortalama 4'te 1'e indi. Bu da, onlara mesajımızı ilettiğimizi gösteriyor. Halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Siyasi iktidara diyalog kurma yolunda çağrıda bulunuyoruz. Bu diyalog kurulmadığı takdirde bu eylemler devam edecektir.''

Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Sağlık Bakanlığı'nın eyleme ilişkin genelgesinin hatırlatılması üzerine de, ''Problem çıkacağını düşünmüyorum. Yasal olarak bunları karşılayabilecek durumdayız. Haklı olduğumuzu düşünüyoruz'' dedi

MAĞDURLAR ANLATIYOR
Sağlık çalışanlarının Türkiye genelinde yürüttükleri iş bırakma eylemine İstanbul'daki bazı hastalarile yakınları destek verirken, bazıları da ''mağdur olduklarını'' bildirdiler.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görüştüğü Selma Çeliker adlı hasta yakını, Tekirdağ Devlet Hastanesi'nden bugün için sevklerinin yapıldığını söyledi.

Nöroloji servisinde, 5 gündür sürekli baş dönmesi şikayeti bulunan kızına bakılmadığını anlatan Çeliker, personel tarafından acil servise yönlendirildiklerini bildirdi.

Çeliker, ''Tekirdağ'da nedenini bulamadılar. Kızım artık ayakta duramayacak durumda. İki kere acil servise indim. Doktor bulamadım. Bir aşağı bir yukarı çıkıp duruyoruz. Şarköy'den kalktık geldik, bize yazık değil mi? Madem eylem vardı, Tekirdağ Devlet Hastanesi'nden neden bizi gönderdiler?'' dedi.

Düşme nedeniyle 6 yaşındaki kızını polikliniğe getiren bir anne de, ''Hani çocuklara bakılacaktı? Kızımı acil servise göndermiyorlar, bu nedenle bir filmini çektiremedik'' diye konuştu.

Hastalardan bir kısmı ise eylemden haberleri olmadığı için hastaneye geldiklerini, ancak sağlık personelinin taleplerini anlayışla karşıladıklarını belirterek, poliklinikten ayrıldılar
Hürriyet

 

 

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber