Sağlık-Sen İzmir Şubesi Başkanı Op.dr. Recep Atçı açıklaması

Engellilerin kimseye muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmaları için yapılan çalışmalar kadar, toplumsal ilgi ve duyarlılığın da önemli olduğu belirtildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2012 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Sağlık ve sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) İzmir Şubesi Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, insanın yaratılmışların en şereflisi olduğunu bu nedenle hiçbir engellinin engeli nedeniyle toplumda dışlanamayacağını vurguladı, Atçı,

insana, insan olduğu için değer veren bir dinin mensupları olduğumuzu belirterek "Toplumda yaşayan bireyler olarak engelli kardeşlerimize karşı empatiyle yaklaşmalı ve onları toplumun normal bir ferdi gibi bağrımıza basmalıyız" dedi.

Engellilerin toplumsal hayata katılımının sağlanması ve yaşam standartlarının yükseltilmesinin engelliler için bir lütuf değil gereklilik olduğunu dile getiren Atçı, şöyle konuştu: "Engelli vatandaşına sahip çıkmak, çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Engellilerimizin eğitimden sağlığa, iş ve mesleki rehabilitasyondan kültür ve sanata, spor ve kent standartlarının iyileştirilmesinden ulaşıma, psikolojik ve sosyal desteğe kadar iyileştirme yapılması gereken ve çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. Ayrıca, engelli istihdamına yönelik yeni teşvikler getirilmeli, onlara uygun mesleki eğitim programları geliştirilmelidir. Kalkınmış bir ülke olmak için engelli vatandaşlarımız üreten ve bağımsız yaşayabilen bireyler haline getirilmeli."

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 8,5 milyon engelli vatandaş bulunduğunu belirten Atçı, bu sayının bir çok Avrupa ülkesinin nüfusundan bile fazla olduğuna dikkati çekti. Son yıllarda hükümetin engellilere yönelik yaptığı işlerin ve getirdiği yeniliklerin de görmezden gelinemeyeceğini anlatan Atçı, yıllardır kendini gizleyen, dört duvar arasında ailelerinin ya da yakınlarının bakımına muhtaç olarak yaşayan engellilerin toplumsal hayatta yerini almaya başladığı bir döneme girildiğini kaydetti.

Engellilere yönelik yapılan tüm çalışmaların aralıksız devam etmemesi gerektiğini belirten Atçı, sadece devlet eliyle değil, özel sektör eliyle de engellilerin sorunlarının çözümü ve istihdamına yönelik gerçekçi çözümler aranması gerektiğini söyledi. Engellilerin kimseye muhtaç olmadan toplumsal hayata katılmaları için yapılan çalışmalar kadar, toplumsal ilgi ve duyarlılıkta önemli olduğunu belirten Atçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelliler ve sorunlarının çözümüyle ilgili son dönemde ciddi adımlar atıldı. Bu atılan adımları toplumun geneline yaymalı ve toplumsal bir ilgi ve sahiplenme duygusu oluşturmalıyız. Çağdaş, kalkınmış bir ülkede tüm vatandaşların imkan ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanması gerekmektedir. Bu ülkemizdeki birlik ve huzur ortamının sağlanması adına da son derece önemlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber