Gül: Engellilerin asıl beklentileri, toplumsal duyarlılık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, engellilerin asıl beklentilerinin toplumsal duyarlılık olduğunu belirtti.

Gül, çocuk ve gençler başta olmak üzere, tüm vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesinin engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıracak ilk adım olacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında, toplumların huzuru ve mutluluğu, tüm bireylerin doğuştan sahip oldukları haklarını kullanabilmeleri, hiçbir ayrım gözetilmeksizin sunulan imkanlardan yararlanabilmeleri ve geleceğe güvenle bakabilmeleriyle mümkün olduğuna dikkat çeken Gül, "Bu nedenle engelli-engelsiz tüm vatandaşların hak ve sorumluluklarının bilincinde bir hayat sürmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda toplumsal yaşamda aktif rol üstlenmeleri, üretime etkin olarak katılmaları büyük önem taşımaktadır. Bunun vazgeçilmez koşulu ise tüm bireylere sunulan hizmetlerin eşit ve erişilebilir olmasıdır. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir. Bununla birlikte, onların toplumla bütünleşmelerini kısıtlayan bazı davranışsal, fiziksel ve ekonomik engellerin varlığını da kabul etmeliyiz." dedi.

Yaşanan sıkıntıların son bulması için yasal düzenlemelerin yanı sıra zihinlerdeki engellerin aşılması, önyargıların kırılması ve engelli insanların sahip olduğu büyük potansiyeli ortaya çıkarmak amacıyla daha çok gayret gösterilmesi gerektiğini aktaran Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Engellilerin asıl beklentileri, toplumsal duyarlılıktır. Çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere, tüm vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlendirilmesi engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak ilk adım olacaktır. Devletimiz, sivil toplum örgütleri ve duyarlı insanlarımız, engelli vatandaşlarımızın kendi kendine yetmesi, meslek edinmesi, eğitim başta olmak üzere, ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ve sportif alanlardan yararlanabilmesi için önemli çalışmalar yürütmektedir. Bugüne kadar yürütülen faaliyet ve kampanyaları yakından takip ediyor, başarılı sonuçlarından büyük memnuniyet duyuyor ve destekliyorum."

Engellilerin, fırsat verildiğinde, hayatın her alanında gurur verici başarılara imza attığını ve diğer engellilere örnek olduğunu aktaran Gül, "Son Paralimpik Oyunlarında engelli sporcularımızın elde ettiği başarılar ve dünya rekoru kırmaları bunun en güzel göstergelerindendir." diye ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber