Stent yüzde 90 arttı, kalp krizi yüzde 270 arttı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Aralık 2012 00:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen' in yazısı:

Deniz bitti, uyanın artık. Dünyanın krizler içinde kıvrandığı bu dönemde bin bir fedakârlıkla sağlığa ayırdığımız sınırlı kaynakların akıllı kullanımı gerekir.

Akıllı kullanım; hastalıkların önlenmesi, sağlığın korunması demektir.

Peki biz ne yapıyoruz? Zincir hastaneler, ilaçlar, pahalı teknolojiler?

Bunca hastane, doktor, ilaç ve parayla yaptığımız, hasta balıkları taramalarla tespit ederek son sistem makinalarla temizleyip yine aynı bataklığa atmak.

Hastalıkları tarasan ne olacak, herkes bir şekilde hasta. Bataklık oluşumunu önlemeyi idrak edemiyoruz.

Peki tartışılan ne?

Tartışılan şu: Hasta balıklara 1000 euro'luk stent mi takalım, yoksa 100.000 euro'luk yapay kalp cihazı mı takalım?

Hâlbuki bu iki yöntem de ne hastalığı önlüyor ve ne de ölümü. Elimizde ayda 5-10 euroya hastalığı önleyen, ölüm oranını azaltan koruma yöntemleri var ama gel de anlat.

Bilimsel, mantıklı, ucuz ve kolay yöntemler sosyetemizi bozuyor. Hastalıktan sürünmeye ve ölmeye mahkûmuz.

Hâlbuki Dünya Sağlık Örgütü, kişi başına yıllık 1,20 dolar harcanarak 5 kronik hastalığın yol açtığı sağlık sorunlarının tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanabileceğini açıkladı.

Örgüt, özellikle fakir ülkelerin küçük miktarlarda yapacağı sağlık harcamaları sayesinde, sağlık sistemlerinin iflas etmesinin de önüne geçilebileceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü, hükümetlere bir dizi öneride bulunarak sağlık alanında atılabilecek adımları sıraladı.

Buna göre, tütün ve alkol vergilerinin artırılması, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması, tuz ve trans yağ içeren gıdaların tüketim seviyesini düşürecek kampanyalar düzenlenmesi ile diyet ve fiziksel aktiviteyi artırmayı amaçlayan bilinçlendirme kampanyalarının başlatılması, bu hastalıkları ve neden olduğu ölümleri azaltabilir. Yıllardır söylediğimiz bilimsel gerçeklerin tekrarı.

Bu yayının üzerinden bir yıl geçti, en az on kere konuyu gündeme getirdik ama kimse merak edip sorgulamadı, araştırmadı. Komik bir harcamayla hastalıklar nasıl önlenir diye kimse sormadı bile.

SGK 2011 açıklaması dudak uçuklatıyor

Sağlık harcaması son 9 yılda % 800 arttı, ancak bu artış bize sağlık olarak geri dönmüyor.

Hastalıkları önleme yoluna gitmediğimiz için boşuna para harcıyoruz. Ne dev hastaneler, ne sağlığa harcanan milyarlar ve ne de giydiğimiz kırmızılar sağlığı korumuyor, hastalık ve ölümler artıyor.

?Vasküler Risk? araştırması kötü kaderimizin belgesi.

Balon, stent, baypas oranı son 5 yılda % 90 artarken, azalması gereken kalp krizi veya inmeye bağlı ölüm oranı % 270 arttı.

TV'lerde aydın ve bilim dünyası neyi tartışıyor? En zengin ülkeler bile hastalıkları önlemek için en kolay, en ucuz ve en etkili yöntemleri uygularken biz neden yapamıyoruz?

Hasta sayısı artmış, ilaç satışı rekor kırmış herkes övünüyor. Sanki hasta olmak imtiyaz, tedavi olmak bir lütuf.

Herkesin elinde tahliller, filmler dev hastaneleri tavaf ediyor. Ne biçim bir moda, nasıl bir anlayış?

Hasta ve hastalık artışıyla övünen başka toplum var mı? Milyarlarca dolara aldığımız ilaçların % 40′ını da çöpe atıyoruz. Yazık değil mi?

Sebepleri ortadan kaldırmadan kötü sonuçları önleyemeyiz, bilim böyle söylüyor ama bilimsel stratejiler, hastalıktan beslenen sistemi ve sektörü çökertiyor.

Hastalıkları önlerseniz milyarlarca dolarlık harcamalar, ilaçlar, zincir hastaneler ne olacak? Hasta olacak, tedavi olacaksınız mesele bu kadar basit. Hasta olmanızı ve tedavi olmanızı sağlayan kirli akvaryum ve her çeşit sağlık taramaları hizmetinizde(!).

Ya hasta toplum olup doktor ithal edeceğiz, ya da sağlıklı toplum olup doktor ihraç edeceğiz, hangisini seçelim?

Hasta ve hastalık odaklı sistemden sağlık odaklı sisteme geçmeliyiz.

Dünyanın ileri ülkeleri bile bu sistemi yeni yeni idrak ediyor: PARAMIZLA HASTA OLUYORUZ

www.ahmetrasimkucukusta.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber