OSB'nin atık suları, dereye ve hayvanların otladığı meraya bırakılıyor

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nin (KOSB) atık suları, vatandaşların hayvan otlattığı meraya ve bölge yakınından geçen dereye bırakılıyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atık suyun arıtılmadan bırakıldığını iddia eden besiciler, önlem alınmasını istedi. Besiciler, buradan beslenen hayvanların etinden ve süt ürünlerinden yine insanların faydalandığına dikkat çekti.

İçinde çok sayıda fabrika ve işletmenin faaliyet gösterdiği Kayseri OSB'de atık su problemi yaşanıyor. Fabrikalardan toplanan atık sular, OSB'yi çevreleyen sınırın yaklaşık 200 metre ilerisinden Hürmetci Merasına bırakılıyor. Borudan akan su mera üzerinde küçük gölcükler oluşturmuş durumda. Su yüzeyi ise plastik parçalarıyla dolu. OSB'de faaliyet gösteren fabrikalardan çıkan atıkların arıtılması için arıtma tesisi kuruldu. Ancak tesis test aşamasında olduğu için henüz faaliyette değil. Bugüne kadar bölgenin atık suları ise Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesisinde arıtılarak Kızılırmak'a veriliyordu.

Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan Hüseyin Dilek (65) isimli besici, meraya bırakılan fabrika suyunun arazi, hayvan ve insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu iddia etti. Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını anlatan Dilek, ?Hayvanlar bu sudan içiyor. Engel olamıyoruz. Burada beslenen hayvanların etinden ve süt ürünlerinden de insanlar faydalanıyor.? diye konuştu.

Fabrika atık sularının meraya bırakılmasını istemediklerini ifade eden Dilek, bu konuda önlem alınmasını istedi. Daha önce sözlü olarak şikayette bulunduklarını aktaran Dilek, ancak önlem alınmadığını ve halen atık suların meraya bırakılmaya devam ettiğini kaydetti. Dilek, bir hayvanının da buradan içtiği sudan zehirlenerek telef olduğunu iddia etti.

Diğer yandan OSB içinden geçerek Hürmetci köyüne doğru akan dere de bölge insanını rahatsız ediyor. Zaman zaman buraya da fabrika atık sularının akıtıldığını iddia eden vatandaşlar, bir zamanlar içinde balık yaşayan derenin simsiyah hale geldiğini söyledi. Hüseyin Dilek, ?Dereye düşen hayvanlar zehirlenip ölüyor. Özellikle yaz aylarında kokudan derenin yanına yaklaşılmıyor.? diye vurguladı.

Her iki kirlilikle ilgili şikayetlerin kendilerine ulaştığını belirten OSB Müdürü Orhan Akşit, özellikle meraya bırakılan suyla ilgili araştırma yaptıracağını söyledi. Bazı fabrikaların atık sularını OSB yakınından geçen dereye akıttığını doğrulayan Akşit, bunu hangi fabrikaların yaptığını ise tespit edemediklerini kaydetti. Ancak bütün fabrikaları yazıyla sürekli uyardıklarını ifade eden Akşit, ?Uyarılara rağmen atık suyunu dereye bağlayanlar var. Bunun adı terbiyesizlik.? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber