Tarımsal büyüme ekonominin 'lokomotifi' oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2012 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım sektörünün yüzde 3,3'lük büyümeyle 2012 yılının ilk 9 ayında yüzde 2,6 olan ortalama ekonomik büyümeyi geride bıraktığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, tarımsal büyümenin bu yılın 9 ayında da devam ettiği belirtildi.

Tarım sektörünün yüzde 3,3'lük büyümeyle 2012 yılının ilk 9 ayında yüzde 2,6 olan ortalama ekonomik büyümeyi geride bıraktığı ifade edilen açıklamada, sektörün gelişmesi için uygulanan politikalar ve sağlanan desteklerle tarımın, son 10 yılda hızla büyüyerek ülke ekonomisinin lokomotifi haline geldiği dile getirildi.

Açıklamada, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde de Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme gösteren tarım sektörünün, 2,9 büyüyerek, 1,6 olan ortalama ekonomik büyümeyi geçtiği kaydedildi.

-''Bu yıl ihracatta 20 milyar doları yakalayacağı tahmin ediliyor''

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da konuya ilişkin yazılı açıklamasında, tarım, avcılık ve ormancılık ile balıkçılıktaki hasılanın ülke ortalamasının üzerinde büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, ''Türk çiftçisi üretmektedir. Sorun bu ürünlerin pazarlanmasındadır. Çiftçinin sorunu ürününü uygun bir fiyatla satamamasıdır'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de sağladığı istihdam, yaptığı ihracat ve ulaştığı hasıla düzeyiyle ekonominin ana motorlarından olan tarımın, dünyadaki durgunluğa karşın büyümeye devam ettiğini ifade eden Bayraktar, ''Tarım, avcılık ve ormancılık ile balıkçılıkta 9 aylık toplam hasıla 86 milyar 698 milyon 567 bin lira oldu. Bu açıdan, tarım, avcılık ve ormancılık ile balıkçılık, imalat sanayi, ulaştırma, depolama ve haberleşme, toptan ve perakende ticaret, vergi-sübvansiyon ve konut sahipliğinin ardından geliyor'' bilgilerini verdi.

Tarımdaki hasılanın yüzde 45'e yakınının üçüncü çeyrekte gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, buğday, arpa gibi bazı ürünler dışında genel olarak bitkisel üretim, meyve ve sebze üretiminin artması nedeniyle reel büyümenin sürdüğünü belirtti.

Genel ekonomideki yüzde 2,6'lık büyümeye karşın, tarımdaki büyümenin yüzde 3,3 olmasının, tarımın ekonomiye katkısının devam ettiğinin göstergesi olduğunu kaydeden Bayraktar açıklamada, ''Sanayiden, kış aylarında yaklaşık 750 bin, yaz aylarında 2 milyonun üzerinde, 5,4 ile 6,7 milyon arasında istihdama ulaşan, ormancılıkla birlikte bu yıl ihracatta 20 milyar doları yakalayacağı tahmin edilen tarımın, dünyanın ekonomik kriz yaşadığı, ticaretin gittikçe zorlaştığı bir ortamda ülkemize hem üretimde hem ihracatta hem de istihdamda desteğini sürdürmesi Türk çiftçisi için bir gurur kaynağıdır. Türk çiftçisi üretmektedir. Sorun bu ürünlerin pazarlanmasındadır. Çiftçinin sorunu ürününü uygun bir fiyatla satamamasıdır'' ifadelerine yer verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber