Balcalı Hastanesi personeline afet eğitimi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Balcalı Hastanesi'nde ?Afet tıbbı ve hastane afet planı' temasıyla bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ?Çukurova Acil Tıp Günleri Sempozyumu' kapsamında afet tatbikatı yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2012 17:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇÜ Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi ve sempozyum başkanı Doç. Dr. Zeynep Kekeç, hastane organizasyonu içinde ?afet konusunun' olmazsa olmaz gerçeklerden birisi olduğunu söyledi. Ülke genelinde birçok afetin yaşandığını hatırlatan Kekeç, bomba, sel, su baskını, deprem gibi muhtemel afetlere hazır bulunmanın önemi üzerinde durdu. Kekeç, ?Olağanüstü bir durumda Sağlık İl Müdürlüğü ile iletişim nasıl olmalı, çöken hastane binası sırasında neler yapılmalı, gibi hususlarda bir ekip oluşturuyoruz. Herkesin görev dağılımını belirliyoruz. Düzenli teorik eğitim ve tatbikat senaryoları üzerinde bunları olgunlaştırıyoruz.? dedi.

Bölgede afetle ilgili geniş bir organizasyonun ilk ayağını oluşturduklarına dikkat çeken Kekeç, program dâhilinde ilk aşamada masa başında, daha sonra alan tatbikatını hayata geçireceklerini kaydetti. Türkiye Acil Tıp Derneği'nin de desteğini aldıklarını hatırlatan Kekeç, aktivasyonuna öğretim üyeleri, doktor, teknik ekip, hemşire ve öğrencilerden oluşan yaklaşık 150 kişinin katıldığını aktardı. Türkiye Acil Tıp Derneği Afet Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Odabaşıoğlu da Türkiye'de afet denildiğinde öncelikle ?depremin' akla geldiğini belirtti. Hazırlanan senaryonun işleyip işlemeyeceğine dair eksiklikleri tespit etmeye çalıştıklarını dile getiren Odabaşıoğlu, ?Amacımız başarılı tatbikat değil, eksikliklerimizin belirlenip, bunların giderilmesidir. Hastane risk analizlerini yapacağız. Tatbikatlar bir iki kez ile kalmayıp, kurumsal yapı içinde devamlı olacaktır. ? şeklinde konuştu.

ÇÜ Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise göreve geldiğinde hastanenin ?acil eylem planının' olmadığını fark ettiğini söyledi. Deprem, su baskını gibi durumlarda ne yapacaklarının belli olmadığını anlatan Yıldızdaş, şöyle devam etti: ? Bunla ilgili bir komisyon oluşturduk. Belirli kişileri afet acil grubuna yerleştirdik. Bunlar sadece öğretim üyeleri ve doktorlar değil, teknisyenden hemşirelere kadar herkesin bir görev var. En önemlisi afet eğitimidir. Sempozyum çerçevesindeki eğitimde eksikliklerimizi tespit ediyoruz. Belirli aralıklarla tatbikatlar yapacağız. Bu sadece ÇÜ için değil, tüm ülkede yaşama geçirilmesi gereken bir meseledir. Adana'da epeydir böyle bir hazırlık yoktu. Suriye ile ilgili bir takım sıkıntılar var. Her türlü silah ve kimyasal saldırı başımıza gelebilir. Dolayısı ile bu eğitimin çok katkısının olacağını düşünüyoruz.? Açıklamalar sonrası programa katılımcıları masa başında hazırlanan senaryo doğrultusunda deprem tatbikatını gerçekleştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber