Hükümet Anayasa'yı değiştiremezse bütçenin akibeti belirsiz

Haber Giriş : 27 Ekim 2005 23:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğinin yasalaşmaması durumunda bütçe eski sisteme göre değiştirilerek görüşülecek. Ancak 2006 bütçesi yeni sisteme göre hazırlandığı için bütçe uyumunun nasıl sağlanacağı belirsizliğini koruyor.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun getirdiği yeni sisteme göre hazırlanan 2006 Bütçe Tasarısı belirsizlik sürecine doğru gidiyor. Bütçenin dayandığı anayasal hükümleri değiştirmeye yönelik yasa teklifi görüşmeleri sonrasında yapılan birinci oylamada 341 oyda kalındı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) teklifi desteklemeyeceğini açıklamasıyla, ikinci oylamada değişikliği kabul için gerekli 367 oyun çıkmayacağı endişesi oluştu. Değişikliğin Cumhurbaşkanı Ahmet necdet Sezer tarafından da onaylanması gerekiyor. Anayasa değişikliğinin yasalaşmaması durumunda bütçe eski sisteme göre değiştirilerek görüşülecek. Ancak Meclis'e sunulan rakamlar ve metinler, yeni sistemle hazırlandığı için eski bütçe sistemine uyumun önergelerle yapılıp yapılamayacağı belirsizliğini koruyor. Hükümet, yeni sistemde ısrar ettiği taktirde ise anayasayı ihlal etme durumuna gelebilecek.

CHP destek vermiyor
Dün sabaha karşı Meclis'te oylanan anayasa teklifinin görüşmeleri sırasında CHP sözcüleri değişikliğe destek vermeyeceklerini bildirdiler. Görüşmelerin ardından yapılan ilk oylamada teklif 341 oy alabildi. CHP ise oylamaya katılmadı. teklifin kabulü için ikinci oylamada enaz 367 oy gerekiyor. AKP'nin sandalye sayısı ise 355. AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, anayasa değişikliği görüşmelerine devam edeceklerini belirterek, ?Birinci turu bitireceğiz. Zaten ikinci tur oylama için 48 saat geçme zorunluluğu var. Bu nedenle ikinci turu bu hafta görüşemeyiz. Bayram sonrasına kalır? dedi. Ergin, teklifin maddelerine geçilmesinin 341 oyla kabul edildiğini, 330 ile 367 arasında oyla kabul edilen değişikliğin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülebildiğini hatırlatarak, gelişmeleri izleyeceklerini, diğer partilerle uzlaşma sağlanmaması halinde ikinci tur oylamayı yapmayabileceklerini bildirdi.

Görüşmeler bayram sonrasında yapılacak
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise dünkü basın toplantısında sorular üzerine kanun teklifinin TBMM'deki oylamasında istenilen oy çokluğunun sağlandığını ileri sürerek ?Ama ikinci oylamada 367 ve üzeri gerekli. Onu da ikinci oylamada hep beraber göreceğiz... Ben bir sorun çıkacağını tahmin etmiyorum? dedi. Öte yandan Unakıtan'ın 2006 yılı bütçesini 28 Ekim Cuma günü Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunacağı bildirildi. Bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler ise Ramazan Bayramı'ndan sonra 7 Kasım Pazartesi günü yapılacak. Komisyonun bütçe görüşmelerini 29 Kasım Salı günü tamamlaması bekleniyor. Yeni bütçe kapsamı nedeniyle bakanlık ve bağlı kuruluşlarının yanı sıra özel bütçeye sahip kuruluşlar ile düzenleyici ve denetleyici kurumların bütçeleri de görüşülecek. Bu değişiklikle birlikte, bütçesi TBMM'de görüşülen kurum sayısı da artacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, bütçe nedeniyle hafta sonu hariç her gün çalışacak. Sabah 10.00'da toplanacak olan Komisyon, günlük programını tamamlayıncaya kadar çalışacak.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber