GESOB'dan 'teşvik uzatılsın' talebi

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB) Başkanı Ali Kara, "Halen küçük ve orta ölçekli sanayici ve yatırımcılarımızın elindeki tek can simidi olarak kalan 5084 sayılı İstihdamın ve Yatırımların Teşviki Yasası'nın yörelerin özellikleri itibarı ile makul sürelerce uzatılmasını talep ediyoruz." dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2012 18:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kara, GESOB binasında düzenlediği basın toplantısında 31 Aralık tarihinde sona erecek 5084 sayılı İstihdamın ve Yatırımların Teşviki Yasası'nı değerlendirdi. Yasanın Giresun için hayati önem arzettiğine işaret eden Kara, bu nedenle yasanın uygulamaya devam etmesini istediklerini aktardı. Kara, şöyle konuştu: "Ülkemizde bazı bölgeler ve İllerde kişi başına düşen GSMH çok yüksekken, bazı bölgeler ve illerde oldukça düşüktür. Bu ekonomik dengesizlik demografik, sosyal, kültürel birçok soruna sebep olmaktadır. İşte bu sorunları önlemek veya en aza indirmek için bölgeler ve iller arasındaki bu ekonomik kalkınmışlık farkını tamamen veya kısmen ortadan kaldırmak, az gelişmiş bölge ve illere yatırımların ve istihdamın artmasını sağlamak müteşebbislere yatırım giderlerini azaltıcı ve karlılığı artırıcı teşvikler sağlamak amacıyla, 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun 31 Aralık 2008 tarihine kadar yürürlükte kalmak üzere 6 Şubat 2004 tarihinde uygulamaya koymuş 5084 sayılı bu yasa 18 Mayıs 2005 tarihli 5350 sayılı yasayla önemli değişikliklere uğramış ve süre 2012 yılına kadar uzatılması sonucu ilimizde beklenenin üzerinde bir başarı yakalamıştır. Bugün itibarı ile yasadan yararlanan bin civarında işyerinde, 25 bin 302 işçi bulunmaktadır. Teşvik yasasının yılsonu itibarıyla sonuçlanması neticesinde işverenlerin ödeyecekleri SGK primlerindeki artıştan dolayı bu prim indiriminden yararlanamayacak ve işverene önemli ölçüde maliyet yükü oluşacaktır. Mevcut kriz nedeniyle çok zor durumda olan işletmeler sağlanan teşviklerinde uzatılmaması sonucu çok daha zor durumu düşecekleridir."

"AMACINA ULAŞMADAN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI YATIRIMCININ AZMİNİ KIRACAKTIR"

GESOB Başkanı Ali Kara, yasanın bitmesi durumunda Giresun'da yaşanacak olan sıkıntılara da değindi. Kara, "Yasadan yararlanamayan firmalar maliyeti düşürebilmek için personel sayılarını azaltma yoluna gidecek olması işsizliği kayıt dışına yönelme anlamında ciddi bir yükselme yaşanacaktır. İş gücünün azalması sonucu işsiz kalan işçilerin ve ailelerinin il dışında iş bulmaya yönelmeleri nüfus azalmalarına sebep olacağı gibi merkez nüfusumuzun yeni 100 bini aşmış olması, yakaladığımız avantajı göç nedeniyle yeniden kaybetme ile karşı karşıya kalacağımızı ve siyasi temsil oranımızda da düşüşlere sebep olacağı kaçınılmazdır. 31 Aralık 2012 tarihinde yasanın yürürlüğünün sona ermesi yatırımcı yönünden sıkıntı çeken ilimizin ekonomik sorunlarının katlanarak artmasına, hammadde ve pazarlara uzak olan ilimizin reel sektör mensuplarının rekabet ve pazar gücünün kırılmasına yol açacaktır. Yine komşularımızın ilimizden ekonomik yönden gelişmiş olması nedeniyle iller arası kalkınmışlık farklarının aleyhimize daha da gelişeceği ve diğer sosyal sorunlarla karşı karşıya kalmamızın göz önünde bulanacağı gerçeğinin görülmesi gerekmektedir. Böyle önemli bir kanunun amacına ulaşmadan yürürlükten kaldırılması gelecek için yatırımcının azmini kıracaktır." ifadelerini kullandı.

Ali Kara, yasayla ilgili hazırlayacakları bir talep raporunu ilgili bakanlar, AK Parti ve Giresun milletvekillerine sunacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber